ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ- ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΕΩΣ 20.000 ΕΥΡΩ - ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Τι αλλάζει στη φορολογία των αγροτών

* Έως 22.000 ευρώ η οικονομική ενίσχυση για νέους αγρότες από νέο πρόγραμμα του ΥΠΑΝ

Δημοσίευση: 21 Απρ 2016 0:30

 

Με τέσσερις συντελεστές φόρου από 22% έως 45%, προκαταβολή φόρου στο 75%, με μικρότερο αφορολόγητο θα φορολογούνται από φέτος οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις… Ειδικότερα με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, για εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2016 θα φορολογηθούν οι αγρότες, οι οποίοι θα δικαιούνται έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ, μέσω του αφορολόγητου ορίου, που θα είναι στα 9.100 ευρώ. Σημειώνεται πως για τα εισοδήματα του 2015 ο φόρος παραμένει στο 13%.

Ωστόσο στην περίπτωση που αποκτάται εισόδημα από μισθούς και συντάξεις μαζί με εισόδημα ατομικής αγροτικής επιχείρησης, η μείωση φόρου υπολογίζεται μία φορά για το σύνολο των εισοδημάτων. Συγκεκριμένα τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές και αγροτικές δραστηριότητες θα φορολογούνται με ενιαία (κοινή) φορολογική κλίμακα στην οποία:

* Εισόδημα 0-20.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 22%.

*Εισόδημα 21.001-30.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 29%

* Εισόδημα 30.001-40.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 37%

* Εισόδημα 40.001 και άνω ευρώ φορολογείται με συντελεστή 45%.

Αγρότες με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ θα έχουν μειώσεις φόρου από 164 έως και 1.040 ευρώ. Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο «Ειδικά, για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα περιλαμβάνονται οι άμεσες ενισχύσεις του πρώτου πυλώνα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, με εξαίρεση τις πράσινες και τις συνδεδεμένες, καθώς και οι επιδοτήσεις που υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ, οι δε αγροτικές αποζημιώσεις, στο σύνολό τους, δεν συνυπολογίζονται».

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο μεταξύ από 17.000 έως 22.000 ευρώ διαμορφώνεται το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης που θα λάβουν οι νέοι αγρότες οι οποίοι θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Η πρόσκληση για την ένταξη στο σχετικό Μέτρο 6.1 του Προγράμματος έχει ήδη προδημοσιευτεί στις ηλεκτρονικές σελίδες www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν αναλυτικά στοιχεία για τους όρους, τις προϋποθέσεις, αλλά και τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η προκήρυξη του Μέτρου προγραμματίζεται να γίνει ανά Περιφέρεια μετά το καλοκαίρι 2016. Δικαιούχοι είναι νέοι γεωργοί, ηλικίας κάτω των 40 ετών, που έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ -τουλάχιστον για το έτος 2016 -και έχουν τις προϋποθέσεις να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα επαγγελματίες γεωργοί. Οι υποψήφιοι, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη δέσμευση να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ, πρέπει να έχουν γεωργική εκμετάλλευση με ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας 8.000 ευρώ. Για πρώτη φορά είναι επιλέξιμα για ενίσχυση και νομικά πρόσωπα τα οποία ανήκουν κατά κύριο λόγο σε νέο γεωργό

Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλλουν τυποποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης, η διάρκεια υλοποίησης του οποίου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 3 έτη και μεγαλύτερη από 4 έτη. Μετά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου ο νέος γεωργός δεν αναλαμβάνει περαιτέρω υποχρεώσεις.

Το βασικό ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στα 17.000 ευρώ, το οποίο όμως μπορεί να προσαυξάνεται αθροιστικά κατά 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των νέων γεωργών βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά και κατά 2.500 ευρώ για ζωική παραγωγική κατεύθυνση στη μελλοντική κατάσταση της εκμετάλλευσης. Συνεπώς, το ποσό ενίσχυσης ανάλογα διαμορφώνεται από 17.000 ευρώ έως 22.000 ευρώ.

Επιπλέον, η οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί τουλάχιστον σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση, η οποία καταβάλλεται με την ένταξη του νέου γεωργού στο μέτρο, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του 70% της συνολικής ενίσχυσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass