ΣΤΗ ΜΕΛΙΒΟΙΑ

Ενημέρωση για τη σφήκα της καστανιάς

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2016 1:15

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Ενημέρωση σχετικά με το έντομο σφήκα της καστανιάς από τον εντομολόγο του ΕΘΙΑΓΕ Θεσσαλονίκης κ. Αβτζή Δημήτριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Μελιβοίας αύριο Τετάρτη 18 Μαΐου, στις 8 μ.μ.

Πρόκειται για το έντομο Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu (νεοεμφανιζόμενος εχθρός) που καταγράφηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2014 σε περιοχή της Π.Ε. Πιερίας. Είναι σοβαρός εχθρός της καστανιάς και έχει καταστρέψει μεγάλες καλλιέργειες στην Ιταλία. Το έντομο προσβάλει τα διάφορα είδη καστανιάς και προκαλεί μείωση της παραγωγής των κάστανων ως 85%, μείωση της ανάπτυξης και τελικά εξασθένιση των δένδρων. Ο κύριος τρόπος εξάπλωσής του σε μεγάλες αποστάσεις είναι μέσω της μετακίνησης φυτών προς φύτευση (νεαρά δενδρύλλια), ενώ σε μικρές αποστάσεις εξαπλώνεται με την πτήση των ενηλίκων ατόμων. Τα ενήλικα εμφανίζονται από τα μέσα Ιουνίου ως και το τέλος Ιουλίου και ωοτοκούν στους οφθαλμούς των νεαρών βλαστών των δένδρων. Η εκκόλαψη των προνυμφών ξεκινάει κατά τα τέλη Ιουλίου και διαρκεί ως τα τέλη Αυγούστου. Το έντομο προκαλεί κηκίδες σε νεαρά φύλλα, βλαστούς και οφθαλμούς, οι οποίες στο αρχικό στάδιο (καλοκαίρι) δεν είναι ορατές και γίνονται αντιληπτές την επόμενη άνοιξη, όπου πλέον τα σημεία προσβολής είναι πολύ ευδιάκριτα.

Η παρουσία όλων των καστανοπαραγωγών της περιοχής κρίνεται απαραίτητη, ώστε να ενημερωθούν για το έντομο και την αντιμετώπισή του. Την εκδήλωση διοργανώνει το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγιάς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass