ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρώτο βήμα για αξιοποίηση εκτάσεων του πρώην ΕΘΙΑΓΕ

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2016 10:01
Οι εκτάσεις του πρώην ΕΘΙΑΓΕ (περί τα 220 στρέμματα), βόρεια της Θεοφράστου, που θέλει να αξιοποιήσει η δημοτική αρχή. Οι εκτάσεις του πρώην ΕΘΙΑΓΕ (περί τα 220 στρέμματα), βόρεια της Θεοφράστου, που θέλει να αξιοποιήσει η δημοτική αρχή.

Ένα πρώτο βήμα για την παραχώρηση έκτασης 200 και πλέον στρεμμάτων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» (πρώην ΕΘΙΑΓΕ) έγινε χθες μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας. Η απόφαση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να συνεχισθούν οι συζητήσεις του Δήμου Λαρισαίων με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, οι εκτάσεις του ΕΛΓΟ στη συνοικία Αβέρωφ, να αξιοποιηθούν προς όφελος της πόλης.

Η απόφαση ελήφθη στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη να ενημερώνει το σώμα για τις μέχρι τώρα επαφές με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγ. Αποστόλου.

Για να τονίσει μεταξύ άλλων πως, από τα 400 στρέμματα που διαθέτει ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» στη συνοικία Αβέρωφ, τα 150 στρέμματα (νότια της Θεοφράστου) θα παραμείνουν στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών για το ερευνητικό του έργο, με τον Δήμο να διεκδικεί την παραχώρηση 220 στρεμμάτων (βόρεια της Θεοφράστου) για 25 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης για άλλα 10 χρόνια.

Στις προθέσεις του Δήμου, όπως διευκρίνισε ο κ. Καλογιάννης, είναι να δημιουργηθεί ένας μεγάλος βοτανικός κήπος με την παράλληλη ανάπτυξη δράσεων όπως Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Μουσείο Εδαφών και Αγροτικής Τεχνολογίας κ.λπ. αφού στην ίδια έκταση βρίσκονται και τέσσερις αποθηκευτικοί χώροι.

«Η σημερινή απόφαση» κατέληξε ο κ. Καλογιάννης «θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για να υλοποιηθεί το αίτημα της πόλης να παραχωρηθούν εκτάσεις και να αξιοποιηθούν προς όφελος των συμπολιτών» προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσει η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων, του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης και της διοίκησης του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» που είναι σύμφωνη με την εξέλιξη.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας Χρ. Τσαντήλας ο οποίος, στο ίδιο πνεύμα, αφού αναφέρθηκε στην εθνική σημασία της διατήρησης της σποροπαραγωγής και των προβλημάτων της «ερημοποίησης», σημείωσε την ανάγκη να διατηρηθούν οι εκτάσεις που αφορούν στο ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου και της αξιοποίησης της υπόλοιπης έκτασης με βάση επιστημονικό σχεδιασμό, προτείνοντας να εξετασθεί το ενδεχόμενο της ανταλλαγής των εκτάσεων με άλλες δημοτικές εκτάσεις.

Με την πρόταση συμφώνησε ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος σημειώνοντας την ανάγκη να διασφαλισθεί οριστικά (αντί των 25 συν 10 χρόνων) και προς όφελος του Δήμου, η παραχώρηση των εκτάσεων όπως με τη εισήγηση συμφώνησε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του ΚΚΕ Γ. Παζιάνας προτείνοντας επίσης την ανταλλαγή εκτάσεων.

Στη συζήτηση για το ίδιο θέμα ο αντιδήμαρχος Παιδείας Αλέξ. Μπατζανούλης πρότεινε να εξετασθεί το ενδεχόμενο στέγασης σχολείου σε κάποια από τις αποθήκες με αφορμή το οξύ διδακτηριακό πρόβλημα των γύρω συνοικιών, με τον κ. Καλογιάννη να σημειώνει πως το διδακτηριακό, θα συζητηθεί αφού πρώτα οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καταγράψουν το μαθητικό δυναμικό.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Η συνεδρίαση, που ήταν προγραμματισμένη για τις 3 χθες το μεσημέρι, αποτελούσε συνέχεια της συνεδρίασης της περασμένης Τρίτης που διακόπηκε λόγω του προχωρημένου της ώρας και μετά από τέσσερις ώρες συνεδρίασης.

Ωστόσο η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε με καθυστέρηση μισής ώρας με αποτέλεσμα, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου και σύμβουλοι της παράταξής της να αποχωρούν διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην έναρξη της συνεδρίασης. Με την κ. Καραλαριώτου να τονίζει ότι «είναι πρωτοφανές, είναι απαράδεκτο, ακόμη και αντιδήμαρχοι που βρίσκονται στο δημαρχείο να μην προσέρχονται έγκαιρα στη συνεδρίαση για την απαιτούμενη πλειοψηφία».

Η συνεδρίαση ωστόσο έγινε κανονικά αφού όπως διευκρινίσθηκε κατά τη συζήτηση, με τον πρόεδρο Δημ. Τάχο να επικρίνει επίσης την καθυστέρηση, δεν απαιτούσε πλειοψηφία καθώς ήταν συνέχεια διακοπείσης συνεδρίασης.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass