ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ…

Εξισωτική: Χάνουν οι κτηνοτρόφοι, κερδίζουν οι αγρότες

*Εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος από Ιταλία, Γαλλία και Ρουμανία κατήγγειλαν κτηνοτρόφοι χθες στον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης, ο οποίος ανακοίνωσε πληρωμές ως το τέλος Ιουνίου *Β. Κόκκαλης: Έρχεται το εργόσημο στον αγροτικό τομέα

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2016 12:00 | Τελευταία ενημέρωση: 20 Μαϊ 2016 13:52

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

«Κουρεμένη» κατά περίπου 50% θα δουν από φέτος την εξισωτική αποζημίωση εκατοντάδες κτηνοτρόφοι στον νομό Λάρισας καθώς ναι μεν το συνολικό ποσό παραμένει το ίδιο με το παρελθόν, αυξάνονται όμως σημαντικά οι δικαιούχοι αφού πλέον θα εισπράττουν το ίδιο ποσό και οι αγρότες.

Την αρνητική για τους κτηνοτρόφους είδηση πληροφορήθηκαν πρώτοι οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας λίγο μετά τη χθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου με πρωτοβουλία του Λαρισαίου βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Βασίλη Κόκκαλη. Λίγο αργότερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας τις αλλαγές.

«ΣΠΑΕΙ» ΣΤΑ ΔΥΟ

Τι σημαίνουν οι αλλαγές για τους κτηνοτρόφους; Μέχρι το 2014 το ανώτερο ποσό που εισέπραττε ένας κτηνοτρόφος σε ορεινή περιοχή από την εξισωτική κυμαινόταν στις 5.000 ευρώ, ενώ 4.500 ήταν το αντίστοιχο ποσό για τις ημιορεινές. Ειδικά για το 2015 τα ποσά αυξήθηκαν στις 7.000 και 6.500 ευρώ αντίστοιχα. Από το 2016 έως το 2020, στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, η εξισωτική (στο εξής καλείται αντισταθμιστική ενίσχυση) ουσιαστικά «σπάει» σε δύο υπομέτρα και θα χορηγείται στους ενεργούς αγρότες και κτηνοτρόφους:

-αφ’ ενός των ορεινών περιοχών

-κι αφ’ ετέρου των περιοχών σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών. Το συγκεκριμένο υπομέτρο εφαρμόζεται στις περιοχές που υπόκεινται σε φυσικούς περιορισμούς, οι οποίοι προκαλούνται από δυσχερείς κλιματολογικές ή εδαφολογικές συνθήκες ή συνδυασμό τους. Οι συγκεκριμένες περιοχές θα οριστούν μετά από μελέτη που θα γίνει.

Το ανώτατο ποσό που μπορεί να λάβει κάποιος αγρότης ή κτηνοτρόφος ανέρχεται στις 2.650 ευρώ για τις ορεινές περιοχές και στις 2.517,5 ευρώ για τις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς. Για να λάβει το συγκεκριμένο ποσό θα πρέπει να έχει γη 300 στρεμμάτων ή το ανάλογο σε ζωϊκές μονάδες.

Άρα, για να πάρει ένας κτηνοτρόφος το ανώτατο ποσό των 5.167,5 ευρώ, δηλαδή όσα περίπου εισέπραττε έως το 2014, θα πρέπει να έχει το αντίστοιχο των 300 στρεμμάτων ζωϊκό κεφάλαιο και σε μια ορεινή περιοχή και σε μια άλλη περιοχή που θα χαρακτηριστεί με φυσικούς περιορισμούς και η οποία δεν θα είναι ορεινή. Οι κτηνοτρόφοι εκτιμούν ότι είναι αδύνατον να υπάρχουν κτηνοτρόφοι με τέτοια περιουσιακά στοιχεία, άρα στη συντριπτική τους πλειονότητα θα λάβουν φέτος εξισωτική αποζημίωση μάξιμουμ 2.650 ευρώ, δηλαδή «κουρεμένη» κατά σχεδόν 50% σε σχέση μ’ αυτή του 2014.

ΘΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Με την αλλαγή αυτή θα βγουν, πάντως, ωφελημένοι οι αγρότες κατά πρώτον των ορεινών περιοχών που θα πάρουν την ίδια ενίσχυση με τους κτηνοτρόφους (μέχρι τώρα οι αγρότες εισέπρατταν πολύ μικρά ποσά από την εξισωτική αποζημίωση) και κατά δεύτερον των περιοχών που θα χαρακτηρισθούν με φυσικούς περιορισμούς. Άρα, ενώ μέχρι τώρα την εξισωτική λάμβαναν σχεδόν αποκλειστικά κτηνοτρόφοι των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, από φέτος μπορούν να τη λαμβάνουν ακόμη και αγρότες πεδινών περιοχών εφ’ όσον αυτές χαρακτηρισθούν με φυσικούς περιορισμούς.

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Στο μεταξύ, στη σύσκεψη των Θεσσαλών κτηνοτρόφων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία του βουλευτή κ. Βασίλη Κόκκαλη, ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου προανήγγειλε ότι έως το τέλος Ιουνίου θα γίνουν πληρωμές στα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας 2012 και 2013 καθώς και στην εξισωτική 2014 και 2015 (ενστάσεις).

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι έχουν μπλοκαριστεί οι διακρατικές συμφωνίες λόγω της φέτας κι επίκειται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το εργόσημο στον αγροτικό τομέα (η διαδικασία θα γίνεται μέσω των περιφερειών). Ο βουλευτής κ. Β. Κόκκαλης ανέδειξε τη σημασία της ρύθμισης για αγρότες και κτηνοτρόφους καθώς μάλιστα ήταν εισηγητής στη Βουλή, ενώ και οι κτηνοτρόφοι τόνισαν ότι «χωρίς το εργόσημο, η κτηνοτροφία τελείωσε».

Στη συνάντηση ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκος Παλάσκας, ο αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Γκρίνιας, ο τεχνικός σύμβουλος της ομοσπονδίας κ. Γιάννης Κόκουρας, ο πρόεδρος κτηνοτρόφων επαρχίας Ελασσόνας κ. Σάκης Γεροφωκάς, και ο πρόεδρος συνεταιρισμού κτηνοτρόφων Λιβαδίου «Ο ΒΟΣΚΟΣ» κ. Τάσος Αντωνίου κατήγγειλαν ότι γίνονται αθρόες εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος από Ιταλία, Γαλλία και Ρουμανία και ζήτησαν να πληροφορηθούν τα ισοζύγια γάλακτος από το υπουργείο και το ΕΛΟΓΑΚ.

Μετά τη συνάντηση οι κτηνοτρόφοι σε κοινή δήλωσή τους τόνισαν: «θέσαμε τα φλέγοντα προβλήματα των κτηνοτρόφων. Είμαστε επιφυλακτικοί γιατί έχουμε λάβει δεσμεύσεις πολλές φορές που όμως δεν έχουν υλοποιηθεί».

ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ

Από την πλευρά του ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. κ. Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε:

«Η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων στη χώρα μας βιώνει μια τραγική κατάσταση. Η πολυετής κρίση έχει οδηγήσει τους περισσότερους σε αδιέξοδα. Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να βάλει ένα τέλος στην καταστροφή και στον παραγωγικό αυτό κλάδο.

Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα θα φέρει στην Ελλάδα την πολυπόθητη αλλαγή κλίματος και την αειφόρο ανάπτυξη. Καθήκον όλων η στήριξη του. Αν πετύχουμε την αυτάρκεια στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα θα έχουμε μια σταθερή βάση για την ανάπτυξη της χώρας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass