ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΝ

Γραφειοκρατία και απεργίες μπλοκάρουν την εκκαθάριση

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2016 12:01

Αντιμέτωποι με τον χρόνο -ένεκα της πολύμηνης απεργίας των δικαστικών επιμελητών-, με τη γραφειοκρατία αλλά και με το δημόσιο, που εμφανίζεται απρόθυμο να τρέξει τις προβλεπόμενες διαδικασίες, βρίσκονται οι εκκαθαριστές της πρώην ΕΑΣ Λάρισας, οι οποίοι ωστόσο αισιοδοξούν ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και αν πράγματι υπάρξει πολιτική βούληση το νερό θα μπει στο αυλάκι.

Όπως είναι γνωστό σε πρόσφατη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης «να πιέσει για να προχωρήσει πιο γρήγορα η εκκαθάριση στην ΕΑΣ Λάρισας, που πηγαίνει πολύ αργά».

Υπενθυμίζεται ότι η πρώην συνεταιριστική οργάνωση ετέθη σε διαδικασία εκκαθάρισης τον Νοέμβριο του 2012, αν και λόγω δικαστικών προσφυγών των εργαζομένων η τελική απόφαση ελήφθη από το Πρωτοδικείο Λάρισας τον Σεπτέμβριο του 2013. Με τον παλιότερο νόμο περί Συνεταιρισμών και μετά από εμπλοκή στην υπόθεση της Αρχής κατά της νομιμοποίησης του μαύρου χρήματος δεσμεύθηκε η ακίνητη περιουσία της Ένωσης, με αποτέλεσμα οι εκκαθαριστές να προχωρούν στην εκμίσθωση και μόνο αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Η τακτική αυτή όμως απέφερε μόνο «ψίχουλα» στο ταμείο των εκκαθαριστών, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έφθαναν για να τακτοποιηθούν οικονομικές εκκρεμότητες, καθώς η καταβολή του ΕΝΦΙΑ παλαιοτέρων ετών ξεπερνούσε τα ενοίκια π.χ. για τα δύο εκκοκκιστήρια και το ελαιουργείο της οργάνωσης.

Υπενθυμίζεται πως η τακτοποίηση του ΕΝΦΙΑ αποτελεί προϋπόθεση για να πωληθεί κάποιο ακίνητο. Τα πράγματα για τους πρώην εργαζόμενους της ΕΑΣ έγιναν ακόμη πιο δύσκολα με τον νόμο 4384\21-4-16 που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση και όπως τονίστηκε αποτελεί «μνημονιακή υποχρέωση», καθώς από τον κουμπαρά των εκκαθαριστών προηγούνται το Δημόσιο και το ΙΚΑ, εν συνεχεία οι τράπεζες και ακολούθως οι εργαζόμενοι (στον προηγούμενο νόμο οι υπάλληλοι προηγούνταν των τραπεζών).

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Οι προσπάθειες των εκκαθαριστών της πρώην Ένωσης εστιάζονται σε πρώτη φάση στην πώληση των δύο εκκοκκιστηρίων, του ελαιουργείου και του εργοστασίου της ΒΙΟΖΕΛ. Μάλιστα κατάφεραν με τις κατάλληλες ενέργειες να πάρουν το «πράσινο φως» για τον πλειστηριασμό ενός εκκοκκιστηρίου και του ελαιουργείου. Πλειστηριασμός που αναμένεται να βγει τον Σεπτέμβριο, εάν δεν υπάρξει απεργία των δικαστικών επιμελητών. Το λεπτό σημείο είναι η ερμηνεία του νόμου, καθώς παλιότερη διαδικασία προέβλεπε για τις υπό εκκαθάριση ή πτωχευμένες Ενώσεις, η ακίνητη περιουσία τους να βγαίνει σε πλειστηριασμό. Η σημερινή κυβέρνηση όμως πάγωσε τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς πρόθεσή της είναι όλα τα περιουσιακά στοιχεία των προβληματικών Ενώσεων να ενταχθούν καταρχήν στο ΤΑΙΠΕΔ και αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον από αγοραστές να δοθούν ως «προίκα» στους νέους συνεταιρισμούς που θα προκύψουν με τον νέο νόμο.

Ο δεύτερος μεγάλος στόχος των εκκαθαριστών είναι να μετατραπεί η εκμίσθωση του εμπορικού κέντρου «ΓΑΙΑ» στη ΔΟΥ και από τον Σεπτέμβριο στο ΙΚΑ σε πώληση, ώστε να υπάρξει συμψηφισμός των υποχρεώσεων της οργάνωσης προς δημόσιο και ασφαλιστικό ταμείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους πρώην διοικούντες της ΕΑΣ «ένα ακόμη πρόβλημα των εκκαθαριστών είναι η δέσμευση του λογαριασμού στον οποίο κατατίθενται τα χρήματα από τις εκμισθώσεις ακινήτων, αποθηκευτικών χώρων και χωραφιών και η αδυναμία τους, λόγω των capital control να ανοίξουν νέο, για να μπορέσουν να ξεμπλοκάρουν κάποια χρήματα και να πληρώσουν μέρος των οφειλομένων προς τους εργαζόμενους. Γι’ αυτό και ο Λαρισαίος βουλευτής του ΚΚΕ κ. Λαμπρούλης ζήτησε να ξεμπλοκάρει αμέσως ο λογαριασμός εκκαθάρισης στην Εθνική Τράπεζα από το ελληνικό Δημόσιο και να επισπευστεί η διαδικασία εκκαθάρισης της επιχείρησης και ο πλειστηριασμός των περιουσιακών της στοιχείων, ώστε να καταβληθούν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις (ύψους 5 εκατομμυρίων) στους απολυμένους εργαζόμενους.

Ωστόσο οι εκκαθαριστές αισιοδοξούν ότι από Σεπτέμβριο, με τη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων στον χώρο της δικαιοσύνης και με τις κατάλληλες πολιτικές πιέσεις προς τα αρμόδια υπουργεία, προβάλλοντας την εκκρεμότητα των απλήρωτων εργαζόμενων θα ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές-νομικές δυσκολίες, θα βγούν στο «σφυρί» τα περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης και θα τακτοποιούνται σταδιακά οι οικονομικές εκκρεμότητες του παρελθόντος.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass