Ο ΕΛΓΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΑΥΡΙΟ 2,1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Πληρωμές 107 εκατ. σε 100 χιλιάδες αγρότες - κτηνοτρόφους

* Από αύριο έως την Παρασκευή η εξόφληση της εξισωτικής 2015 ύψους 91 εκατ. ευρώ σε 84.000 δικαιούχους *Ποιες πληρωμές προγραμματίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο * Χρ. Σιδερόπουλος: Περιμένουμε το πετρέλαιο

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2016 8:09 | Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγ 2016 9:02

Ένεση ρευστότητας ύψους 107 εκατ. ευρώ επιφυλάσσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε περίπου 100 χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο.

Ο ΕΛΓΑ καταβάλλει αύριο Τετάρτη αποζημιώσεις ύψους 15.960.544,44 ευρώ σε 15.982 δικαιούχους για ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή κυρίως του 2015. Στον νομό Λάρισας θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 2.097.882,89 ευρώ. Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, με την πληρωμή αυτή καταβάλλεται σχεδόν το σύνολο των αποζημιώσεων για το έτος ζημιάς 2015.

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ 2015

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, από αύριο έως την προσεχή Παρασκευή, ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρόκειται να καταβάλει 91 εκατ. ευρώ σε 84.000 δικαιούχους παραγωγούς για την εξισωτική αποζημίωση έτους 2015 καθώς ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενοι διασταυρωτικοί έλεγχοι.

Με το ποσό αυτό πρόκειται να εξοφληθεί το υπόλοιπο 25% της εξισωτικής αποζημίωσης του 2015, ενώ θα πληρωθούν και οι κτηνοτρόφοι που υπέβαλαν ενστάσεις για την προκαταβολή του 75% της εξισωτικής 2015. Υπενθυμίζεται ότι το 75% της προκαταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης του 2015 καταβλήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τον Δεκέμβριο του 2015 και αφορούσε τους δικαιούχους που είχαν προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ολοκλήρωσαν τότε τις διαδικασίες απογραφής του ζωικού τους κεφαλαίου. Τότε είχε καταβληθεί ποσό 107 εκατ. ευρώ σε 63.500 δικαιούχους.

ΝΕΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο προγραμματίζεται μπαράζ νέων πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα:

-Τον Σεπτέμβριο ξεκινά η διαδικασία πληρωμής των βιοκαλλιεργητών. Πρώτοι θα πληρωθούν οι ενταγμένοι στο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας, στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι πληρωμές στους δικαιούχους του προγράμματος διατήρησης απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, η πληρωμή των δικαιούχων της βιολογικής γεωργίας και τέλος η πληρωμή των δικαιούχων του προγράμματος προστασίας των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών (νιτρορύπανση).

-Τον Οκτώβριο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι πληρωμές της βασικής ενίσχυσης, του πρασινίσματος και των συνδεδεμένων επιδοτήσεων για το 2015.

ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

«Σίγουρα κάθε πληρωμή που γίνεται στην παρούσα φάση, από το Υπουργείο είναι καλοδεχούμενη, όσο και αν καθυστέρησε, επειδή ο αγρότης έχει ανάγκη χρημάτων. Βέβαια τα πολλά λεφτά που αφορούν σε πετρέλαιο και ενισχύσεις ακόμη τα περιμένουμε...».

Αυτό δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ. Οι πληρωμές θα γίνουν μέχρι τέλος της εβδομάδας, άρα ας μην σπεύσουν σήμερα κιόλας στην τράπεζα οι δικαιούχοι γιατί θα ταλαιπωρηθούν. Ουσιαστικά οι ανακοινώσεις του Υπουργείου αφορούν τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ (για τις ζημιές στα βαμβάκια του Σεπτεμβρίου και στα δέντρα της επαρχίας Τυρνάβου) και την εξισωτική του 2015 για όσους κτηνοτρόφους δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την απογραφή που έγινε.

Σύμφωνα όμως με τον κ. Σιδερόπουλο «όταν οι παραγωγοί πληρώνουν ετήσιες εισφορές στον ΕΛΓΑ περίπου 155 εκατ. ευρώ, τότε δεν συνιστά επιτυχία η καταβολή αποζημιώσεων από τον Οργανισμό, ύψους 16 εκατ. ευρώ. Η αγωνία των περισσοτέρων παραγωγών είναι για το πετρέλαιο, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ εκκρεμεί το ποσό των 350 εκατ. ευρώ. Έχουμε λαμβάνειν τη β’ δόση του 2013 και τα έτη 2014 και 2015. Η ανησυχία μας έχει να κάνει με μία παλιά οδηγία που δεν επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να πληρώσει κάποιον αγρότη που χρωστά στο δημόσιο ή βρίσκεται σε ρύθμιση. Όσο και αν προσπαθούμε να βρούμε μια λύση, μέχρι σήμερα δεν το έχουμε καταφέρει. Επίσης στη Θεσσαλία θα υπάρξει μεγάλη ανακούφιση, όταν πληρωθούν τα βιολογικά και η νιτρορύπανση».

Στο ακουστικό τους για την αποπληρωμή της περσινής σοδειάς παραμένουν και οι Θεσσαλοί τευτλοπαραγωγοί, καθώς παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις για εξόφληση τους μέσα στην εβδομάδα, αυτό δεν έχει συμβεί.   

Των Γιώργου Μακρή, Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass