Η «ΞΗΡΙΚΗ» ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΜΗΝΥΕΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΟ ΚΡΑΣΙ

Νωρίτερα ο τρύγος με τους καλύτερους οιωνούς

* «Τρυγήστε τώρα, για καλό κρασί...» συμβουλεύει ο χημικός-οινολόγος κ. Σδραβόπουλος, πρόεδρος του Ομίλου Φίλων της Αμπέλου και του Οίνου, ν. Λάρισας

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2016 10:02

Ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, η διαδικασία του τρύγου στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας και ο λόγος γι’ αυτό σύμφωνα με τους οινοπαραγωγούς, είναι επειδή η χρονιά ήταν «ξηρική».

Στο νομό Λάρισας ήδη οινοπαραγωγοί έχουν προχωρήσει στον τρύγο, αναμένοντας μάλιστα αποτελέσματα πολύ καλύτερα από πέρυσι, όσο αφορά στην ποιότητα κρασιού που θα παράγουν, καθώς οι οινικοί οιωνοί είναι οι καλύτεροι που θα μπορούσαν για να το επιτύχουν αυτό.

Όλα δείχνουν, πως το κρασί που θα βγει από τα φετινά αμπέλια, θα είναι εξαιρετικής ποιότητας, αν ακολουθήσουν οι παραγωγοί όλες τις προδιαγραφές που απαιτείται γι’ αυτό, έχοντας ήδη ένα δυνατό ατού, τα καλά σταφύλια.

Άλλωστε, σύμφωνα με οινοπαραγωγούς: «Το κρασί γίνεται στο αμπέλι!» και η στιγμή του τρύγου είναι η σημαντικότερη απόφαση που πρέπει να πάρει ο παραγωγός και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση των κόπων της χρονιάς.

Βάση όλων αυτών, ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων της Αμπέλου και του Οίνου Ν. Λάρισας, «Ο Διόνυσος» κ. Νίκος Σδραβόπουλος, επισημαίνει στους οινοπαραγωγούς, του νομού Λάρισας πως: «έχουμε μια χρονιά που είναι γενικώς «ξηρική». Πρώιμης ωρίμανσης(8-12 ημερών),σε ποικιλίες όπως Μαλαγουζιά, Merlot, Syrah κ.ά. Καλούς έως πολύ καλούς οργανοληπτικούς χαρακτήρες. Γενικά ο τρύγος πρέπει να γίνει με καλή οξύτητα του μούστου και με όχι πολύ υψηλές τιμές στα σάκχαρα(γράδα)».

Να σημειωθεί οι πιο έμπειροι οινοπαραγωγοί, γνωρίζουν την ώρα που πρέπει να γίνει ο τρύγος με μια βόλτα στο αμπέλι, δοκιμάζοντας ρόγες από διαφορετικά τσαμπιά και διαφορετικούς διαδρόμους, για να καταλάβουν την ιδανική στιγμή για την συγκομιδή τους. Για τους λιγότερο έμπειρους ή αυτούς που δεν θέλουν να ρισκάρουν, υπάρχει επιστημονική λύση.

Οι ημερομηνίες πραγματοποίησης του τρύγου ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή και από ποικιλία σε ποικιλία. Το κλίμα, οι καιρικές συνθήκες της χρονιάς αλλά και των ημερών του τρύγου παίζουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση συγκομιδής.

Μπορεί μεν να υπάρχει αισιοδοξία για την ποιότητα του κρασιού, που θα παραχθεί, αλλά απ’ την άλλη δεν προβλέπονται μεγάλες αποδόσεις στην ποσότητά του, ενώ επίσης όλα αυτά προχωρούν κάτω από την απειλητική σκιά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και της πώλησης χύμα κρασιού σε ασκούς και μπουκάλια, χωρίς παραστατικά, γεγονός που θα πλήξει οικονομικά και ζημιώνει τους οινοπαραγωγούς της χώρας οι οποίοι δραστηριοποιούνται με το γράμμα του νόμου.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass