Ολοκληρώνεται χωρίς προβλήματα η άρδευση στον κάμπο

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2016 11:13 | Τελευταία ενημέρωση: 30 Αυγ 2016 11:17

Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η φετινή αρδευτική περίοδος, με τον τρίτο κύκλο προγράμματος ποτισμάτων που ξεκίνησε λόγω της έλλειψης νερού από τα μέσα Ιουλίου και όπως όλα δείχνουν η χρονιά χαρακτηρίζεται πετυχημένη ως προς τις προσδοκίες των αρδευτών και το γεγονός ότι δεν «κάηκαν» καλλιέργειες από την ανομβρία.

Αυτές τις μέρες γίνονται τα τελευταία ποτίσματα στα βαμβάκια και τυπικά μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου που λήγει βάσει κανονισμού άρδευσης, η περίοδος απομένουν ένα με δύο νερά μόνο για τα τριφύλλια. Αυτές οι ποσότητες είναι εξασφαλισμένες στα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Πηνειού, κρατημένο στα φράγματα του Πηνειού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Γιώργο Λαδόπουλο «η φετινή ήταν ακόμη μια δύσκολη χρονιά, αν αναλογιστούμε ότι έχει να βρέξει πάνω από εκατό μέρες, δηλαδή όλο τον Αύγουστο, τον Ιούλιο και τον Ιούνιο από τα μέσα Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι η τροφοδοσία από το Πηνειό όλο το καλοκαίρι ήταν μειωμένη και φυσικά οι παροχές του από τις πηγές εξασθενισμένη. Το δύσκολο σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι κατά ολόκληρη τη διάρκεια αυτή πρέπει να τροφοδοτείς καθημερινά όλο το κάμπο με νερά και να καλύπτεις όλες τις ανάγκες, ασταμάτητα ούτε για μια μέρα. Ο καλός σχεδιασμός από την άνοιξη, το γέμισμα ταμιευτήρων στην ώρα τους, η λειτουργία και κατασκευή των φραγμάτων του μονίμου της Γυρτώνης και του πρόχειρου στο Έ αντλιοστάσιο, μαζί με το σωστό προγραμματισμό λειτουργώντας σε συνεννόηση, συνεργασία και καθημερινή επαφή με τους αγρότες, έφεραν αυτά τα αποτελέσματα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους παραγωγούς-αρδευτές μέλη του Οργανισμού οι οποίοι επέδειξαν συναδελφικότητα, αλληλεγγύη και πάνω απ’ όλα εμπιστοσύνη και μας έδωσαν τη δυνατότητα μιας άψογης διαχείρισης που μας απέδωσε και απέφερε τα σημερινά αποτελέσματα».

Το νέο αντλιοστάσιο της Κάρλας

Σύμφωνα με τον κ. Λαδόπουλο «βασικό ρόλο στην τροφοδοσία έπαιξε το καινούργιο αντλιοστάσιο της Κάρλας στο Πηνειό, όπως φυσικά και τα πέντε τελευταία χρόνια και όχι μόνο φέτος, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα σε πολύ μικρό χρόνο να διοχετεύουμε πριν την ώρα τους, μεγάλες ποσότητες εκεί που τις έχουν ανάγκη και να γεμίζουμε πολύ γρήγορα τους ταμιευτήρες. Όλα αυτά φυσικά με μηδενικό κόστος, αφού είναι γνωστό ότι και τα φράγματα και το αντλιοστάσιο είναι έργα κατασκευής διαχείρισης και χρηματοδότησης κόστους και βέβαια παραχωρούνται για την αρδευτική περίοδο στο ΤΟΕΒ Πηνειού από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να μας φτάσουν, όπως τόσα χρόνια τώρα, αν δεν περίσσευε η περιφερειακή συνείδηση και δεν υπήρχε η συναίνεση και η βούληση των αντιπεριφερειαρχών κ. Β.Τσάκου Περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, κ. Χ.Μιχαλάκη Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, κ. Δ. Παπαδημόπουλου Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και του Θεματικά Αντιπεριφερειάρχη Υδροοικονομίας κ. Κ.Νούσια για να τροφοδοτηθούμε για 22 μέρες συνέχεια από τις 15 Ιουλίου μέχρι και τις 11 Αυγούστου και να ενισχυθούμε από τη λίμνη Πλαστήρα με τα απαραίτητα κυβικά, αφού οι εκροές του υδροηλεκτρικού ήταν για πρώτη φορά στην ιστορία 1.900.000 m3 ημερησίως για το χρονικό διάστημα που προαναφέραμε. Φυσικά αυτονόητο είναι ότι ο άνθρωπος που συντόνιζε καθοδηγούσε και επέβλεπε όλη αυτή τη προσπάθεια ήταν ο Περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός. Δηλαδή με μία κουβέντα επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια για μας που πιστεύουμε και διατυμπανίζουμε ότι το νερό είναι πηγή ζωής βασικό εργαλείο παραγωγής και κινητήριος μοχλός ανάπτυξης λίγα λόγια και καλά ή αν θέλετε τα λόγια τα κάνουμε πράξεις με έργα απόδοσης και προσφοράς προς όλους τους Θεσσαλούς πολίτες ιδιαίτερα στο πρωτογενή τομέα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Γιατί εκτιμούμε διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για έργα υποδομής μια και είναι η μόνη διέξοδος στο τρίπτυχο ζητούμενο μείωσης κόστους παραγωγής αύξηση ποσοτήτων παραγωγής βελτίωση ποιότητος παραγωγής. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα βέβαιο και ασφαλές αρδευτικό περιβάλλον και δεν θα υπάρχει άγχος αγωνία και ανησυχία για να ποτίζεται σίγουρα και το τελευταίο φυτό καλλιέργειας στο πιο μακρινό χωράφι του πιο δύσκολου χωριού. Πράγμα που επιτυγχάνεται τα τελευταία χρόνια με πολύ μεγάλη προσπάθεια κόπο και μερικές φορές πόνο όταν χάνονται καλλιέργειες εκμηδενίζονται οι παραγωγές και εξανεμίζονται εισοδήματα».

Και στο βάθος εκλογές

Τέλος σήμερα θα συγκληθεί έκτακτο Δ.Σ. που θα ασχοληθεί με τις εκλογές του οργανισμού, οι οποίες θα διεξαχθούν από τις 17 Οκτωβρίου μέχρι τις 11 Νοεμβρίου για αντιπροσώπους και εκλέκτορες σε όλα τα χωριά για να εκλεγεί η νέα διοίκηση στη Γ.Σ. των νέων αντιπροσώπων τις 15 Δεκεμβρίου. Η διοίκηση του ΤΟΕΒ καλεί όλους τους αγρότες- αρδευτές της δικαιοδοσίας του οργανισμού και ειδικά τους νέους με φρέσκα μυαλά, καινούργιες ιδέες, φωτεινά οράματα να έρθουν και να γραφούν, όλο το μήνα Σεπτέμβριο δηλώνοντας τα κτήματα τους, για να συμμετάσχουν ενεργά στις επόμενες εκλογές. Και όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο κ. Λαδόπουλος «το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας, για να κρατήσουμε αυτόν τον τόπο ενεργό δραστήριο και ζωντανό».

Περιβαλλοντικό τέλος νερού

Το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει το Δ.Σ. είναι η διαμόρφωση άποψης και πρότασης για τη δημόσια διαβούλευση που διεξάγει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με πρόσχημα το περιβαλλοντικό κόστος νερού και το περιβαλλοντικό τέλος νερού. Ήδη ο Γιώργος Λαδόπουλος σπεύδει να επικρίνει το περιβαλλοντικό αυτό τέλος, δηλώνοντας τα εξής: Βάσει υποχρέωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μας είναι ακόμα ένα χαράτσι που προστίθεται τα τελευταία χρόνια μπροστά σε όλα τ’ άλλα που για ακόμη μία φορά τιμωρεί την παραγωγικότητα αυξάνει το κόστος παραγωγής και αναστέλλει μ’ αυτό τον τρόπο συνεχόμενα την ήδη μειωμένη παραγωγή.

                                                                                                            Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass