Να εκδοθούν άμεσα τα κριτήρια για ίδρυση- αναγνώριση των Ομάδων Παραγωγών

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2016 19:11

Τα τελευταία χρόνια, κάθε μέρα, όλοι οι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα μιλούν για την οργάνωση των Ελλήνων παραγωγών σε συλλογικά σχήματα με στόχο την ενδυνάμωσή τους στις αυστηρές διαδικασίες των αγορών.

Παράλληλα η Ε.Ε. μέσα από τις κάθε φορά Κ.Α.Π. δίνει κίνητρα στους αγρότες – κτηνοτρόφους της Ε.Ε. για την οργάνωση της πρωτογενούς παραγωγής σε συλλογικά σχήματα. Τα ενισχυόμενα σχήματα της Ε.Ε. είναι οι Ομάδες – Οργανώσεις Παραγωγών. Αν και τα τελευταία 15 χρόνια υπάρχουν ενισχύσεις για την οργάνωση των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα, στη χώρα μας δυστυχώς ο βαθμός οργάνωσης είναι πολύ μικρός, από τους μικρότερους σχεδόν της Ε.Ε. Έτσι στον τομέα Φρούτων και Λαχανικών υπάρχουν 134 οργανώσεις, ποσοστό παραγωγών 20% και ποσοστό εκτάσεων παραγωγών που ανήκουν σε οργάνωση 10,98%. Αντίστοιχα στον τομέα Ελαιολάδου και Επιτραπέζιων Ελιών υπάρχουν 8 οργανώσεις        8,33% παραγωγοί και 8,63% ποσοστό εκτάσεων και στα Αμπελο-οινικά Προϊόντα 9 ομάδες, 4,38% ποσοστό παραγωγών και 5,99% εκτάσεων.

Οι αιτίες της μη οργάνωσης των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα είναι πάρα πολλές, όπως η παιδεία μας, το κακό παρελθόν συλλογικών δράσεων, οι αντιλήψεις των παραγωγών, αλλά και η έλλειψη σταθερής Εθνικής πολιτικής από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις. Όμως αυτό πρέπει να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Διαφορετικά, κάθε ημέρα που περνάει, είναι μια χαμένη μέρα για την Ελληνική Οικονομία και για την Ελληνική παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Ήδη η νέα περίοδος της Κ.Α.Π. 2014 – 2020, έχει αρχίσει. Σ’ αυτήν την Κ.Α.Π. προβλέπονται μέτρα στήριξης της οργάνωσης των παραγωγών σε όλους τους τομείς παραγωγής. Όμως, απαιτείται από την Εθνική Κυβέρνηση να ορίσει κριτήρια για την ίδρυση και την αναγνώριση των Ομάδων Παραγωγών ανά κλάδο παραγωγής. Πρέπει να οριστεί δηλαδή για κάθε κλάδο καλλιέργειας (βαμβάκι – δημητριακά – γάλα – κρασί – μέλι κλπ), ο απαιτούμενος αριθμός παραγωγών για την ίδρυση μίας οργάνωσης, η οποία να αναγνωριστεί από τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και Δ/νων Σύμβουλο της «Γεωργικής Ανάπτυξης Α.Ε.» Ντίνο Μπλιάτσιο «τα κριτήρια αυτά καταρχήν έπρεπε να είχαν καθοριστεί ΧΘΕΣ και να είναι τα ίδια σε επίπεδο χώρας! Προτείνω λοιπόν, ο απαιτούμενος αριθμός παραγωγών σε ολόκληρη τη χώρα να είναι 20 παραγωγοί για κάθε προϊόν συμβατικής καλλιέργειας / εκτροφής, 10 παραγωγοί για κάθε προϊόν βιολογικής καλλιέργειας / εκτροφής και 10 παραγωγοί για τις νησιωτικές περιοχές, ανεξάρτητα συμβατικής ή βιολογικής καλλιέργειας/εκτροφής. Εάν ξαναμπλέξουμε με ξεχωριστά κριτήρια ανά προϊόν, ανά Νομό, ανά Περιφέρεια, πολύ φοβάμαι ότι πάλι δε θα γίνει τίποτα! Καλώ με όλη μου την καλή θέληση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καθορίσει άμεσα τα κριτήρια αναγνώρισης των Ομάδων Παραγωγών, για να βοηθηθούν πλέον οι παραγωγοί όλων των προϊόντων στην προσπάθειά τους να αντέξουν στην κρίση και να κατακτήσουν τις αγορές» καταλήγει ο λαρισαίος γεωπόνος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass