ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Ο Φούχτελ «ανοίγει» τα γερμανικά σούπερ μάρκετ στα ελληνικά προϊόντα

* Η Γερμανία δείχνει ενδιαφέρον για την εκπαίδευση των Ελλήνων αγροτών στα πρότυπα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης * Σε πρώτη φάση προωθούνται ανταλλαγές νέων αγροτών

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2016 10:15

 

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Θετικός στο να παρέμβει στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Γερμανίας προκειμένου να συμπεριλάβουν στα ράφια τους και ελληνικά αγροτικά προϊόντα εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας κ. Χανς – Γιοαχίμ Φούχτελ σε συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ», ο κ. Φούχτελ τόνισε στον κ. Ε. Αποστόλου, που του κατέθεσε τη σχετική πρόταση ότι πρέπει να βρεθεί φόρμουλα ώστε να έλθουν σε επαφή οι γερμανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ με τις ενδιαφερόμενες ελληνικές εταιρίες εμπορίας αγροτικών προϊόντων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει ανάλογη πρόταση. Ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου την είχε καταθέσει στο Γερμανό ομόλογό του κ. Κρίστιαν Σμιτ τον περασμένο Ιανουάριο όταν είχαν συζητηθεί στο Βερολίνο. Από τις τότε συζητήσεις είχε προκύψει μεγάλο ενδιαφέρον ιδίως για τα ελληνικά ψάρια, όπως τσιπούρες και λαβράκια, αλλά και για γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα ειδικά για αιγοπρόβειο γάλα, καθώς επίσης και για φρούτα και λαχανικά.

«Πρέπει οπωσδήποτε να καταλάβουμε, να καταλάβουν οι Έλληνες αγρότες, ότι ο ρόλος τους δεν περιορίζεται μόνο στο «πότε θα πάρουμε ενισχύσεις, τις αποζημιώσεις», αλλά πρέπει να μεριμνούν και για το «πότε και πόσα θα πουλήσουμε από τα προϊόντα που παράγουμε», είχε δηλώσει τότε στην ελληνική υπηρεσία της DW ο κ. Ε. Αποστόλου.

«Είναι μονόδρομος πλέον η επιχειρηματική λειτουργία του χώρου. Βεβαίως, μπορεί να έχουμε πολλά προβλήματα που να εμποδίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά θα πρέπει να τα λύσουμε. Δεν μπορεί σε ένα τέτοιο διεθνές και ανταγωνιστικό περιβάλλον, ο Έλληνας αγρότης να σταθεί αντάξια, εάν δεν έχει στον νου του την επιχειρηματική δραστηριότητα», είχε επισημάνει ο Έλληνας υπουργός.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην πρόσφατη συνάντηση, η γερμανική πλευρά επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση των Ελλήνων αγροτών στα πρότυπα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Σε πρώτη φάση συμφωνήθηκε να υπάρξει ανταλλαγή επισκέψεων νέων αγροτών στις δύο χώρες.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Ένα τρίτο θέμα που τέθηκε ήταν η συμμετοχή της Ελλάδας στην «Πράσινη Εβδομάδα» του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί για 82η φορά από τις 20 έως τις 29 Ιανουαρίου 2017. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στον τομέα των τροφίμων, της γεωργίας και της κηπουρικής παγκοσμίως με πάνω από 400.000 επισκέπτες εκ των οποίων οι 84.000 είναι ειδικοί του κλάδου. Ταυτόχρονα, διοργανώνεται και το παγκόσμιο φόρουμ για τα τρόφιμα και τη γεωργία, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Γεωργίας από 60 και πλέον χώρες

Τον περασμένο Ιανουάριο από την Ελλάδα μετείχαν μόνο πέντε εκθέτες με τη γερμανική πλευρά να επισημαίνει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την αναγκαιότητα και προφανή χρησιμότητα η ελληνική συμμετοχή να είναι τον προσεχή Ιανουάριο αυξημένη καθώς αυτό θα διευκολύνει την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στη γερμανική αγορά.

ΔΗΛΩΣΗ

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον κ. Φούχτελ ο Έλληνας υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε: «Είχαμε συνάντηση και εποικοδομητική συνεργασία με τη γερμανική αντιπροσωπεία της οποίας επικεφαλής ήταν ο κ. Φούχτελ. Συζητήσαμε θέματα που ενδιαφέρουν και τις δυο χώρες. Ιδιαίτερα σταθήκαμε σε ζητήματα που έχουν σχέση με την προώθηση των αγροτικών προϊόντων στη Γερμανία. Ήδη από πλευράς μας υπάρχουν 11 προγράμματα αξίας 30 εκατ. ευρώ που υλοποιούνται αυτήν την ώρα.

Συζητήσαμε θέματα που έχουν σχέση με τη ρευστότητα του αγροτικού χώρου, υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα έχει εξειδικευμένη λειτουργία στον αγροτικό χώρο.

Ένα ακόμη θέμα που συζητήσαμε διεξοδικά ήταν η είσοδος των ελληνικών προϊόντων στα γερμανικά εμπορικά δίκτυα.

Θέλω να επισημάνω ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ποιοτική υπόσταση των ελληνικών προϊόντων, που μπορεί να διασφαλίσει υψηλή προστιθέμενη αξία. Δυστυχώς αυτήν την προστιθέμενη αξία των αγροτικών μας προϊόντων δεν την απολαμβάνει ο Έλληνας παραγωγός, καθώς φτάνουν μέχρι τον Γερμανό καταναλωτή σε υψηλές τιμές τις οποίες όμως καρπούνται άλλοι στη διαδρομή.

Επίσης, διεξοδική συζήτηση έγινε πάνω στα θέματα ενίσχυσης του συνεργατισμού στη χώρα μας και βελτίωσης της εξωστρέφειας των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, τομείς στους οποίους οι συνομιλητές μας έχουν εμπειρία και τεχνογνωσία.

Διερευνήσαμε ακόμα τις δυνατότητες συνεργασίας σε θέματα τουρισμού και ειδικά εναλλακτικών μορφών όπως ο αγροτουρισμός.

Συζητήθηκε τέλος το θέμα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στον αγροτικό τομέα όπου υπάρχει η θέληση για συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ο οποίος έχει την ευθύνη, αλλά και την εμπειρία, της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τον αγροτικό κόσμο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass