ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ 2018 Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ

Χωρίς άδεια 96.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

*Ε. Αποστόλου στη Βουλή: «Ετοιμάζουμε πρόταση με δυο-τρεις τύπους εγκαταστάσεων ώστε ο δήμος ή η περιφέρεια να ολοκληρώνει τη διαδικασία» *Κ. Αγοραστός: «Θετικό βήμα αλλά να αμβλυνθεί η γραφειοκρατία»

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2016 12:15

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Με τροπολογία που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 η προθεσµία έκδοσης άδειας εγκατάστασης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων όλων των κατηγοριών.

Παράλληλα, με την ψηφισθείσα διάταξη προβλέπεται ότι

 -«Κατ’ εξαίρεση χορηγείται άδεια εγκατάστασης στις σταβλικές εγκαταστάσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυµάτων (Πανεπιστηµίων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυµάτων), Ερευνητικών και Νοσηλευτικών Ιδρυµάτων, των Επαγγελµατικών Σχολών (ΕΠΑΣ) αρµοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων ή άλλων εκπαιδευτικών δοµών και υφιστάµενων ιππικών οµίλων εντός ή πλησίον κατοικηµένων περιοχών.

-Άδεια εγκατάστασης χορηγείται κατ’ εξαίρεση και στις υφιστάμενες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που ευρίσκονται πλησίον εθνικού ή επαρχιακού οδικού και σιδηροδροµικού δικτύου και δεν πληρούν τις ελάχιστες αποστάσεις».

ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ

«Φέρνουμε αυτήν τη ρύθμιση αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι μέχρι να λήξει η προθεσμία θα έχει λυθεί και βρεθεί καινούργιος τρόπος αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων», επισήμανε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της αναγκαιότητας ψήφισης της τροπολογίας, ο κ. Ε. Αποστόλου παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τις 120 χιλιάδες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που υπάρχουν σήμερα, το 80%, ήτοι 96 χιλιάδες είναι χωρίς άδειες.

 «Βεβαίως μπορεί να επιχείρησε ο ν. 4056/2012 να λύσει το πρόβλημα, αλλά υπάρχουν οι διαδικασίες οι γραφειοκρατικές, οι πολεοδομικές, οι περιβαλλοντικές», εξήγησε ο υπουργός αναφέροντας ότι για την έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων απαιτείται διάστημα πάνω από ενάμισι-δυο χρόνια.

Ο κ. Ε. Αποστόλου επισήμανε ότι αν δεν δινόταν η παράταση θα υπήρχαν προβλήματα στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων και των ενισχύσεων στην κτηνοτροφία, ενώ για το μέλλον προανήγγειλε:

«Επεξεργαζόμαστε αυτήν την ώρα μια πρόταση, η οποία θα προβλέπει δυο-τρεις τύπους εγκαταστάσεων ανάλογα με το μέγεθος της μονάδας, ανάλογα με τον ζωικό πληθυσμό, για να μπορέσουμε να απλοποιήσουμε τα πράγματα κατά τέτοιο τρόπο που η τοπική αυτοδιοίκηση ή η περιφέρεια να ολοκληρώνουν τη διαδικασία. Δεν είναι εύκολα αυτά τα πράγματα, διότι εγώ σας λέω ότι για να φέρουμε το νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες, ενάμιση χρόνο παιδευόμασταν. Δεν είναι απλά πράγματα», σημείωσε.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

«Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων τροπολογίας με βάση την οποία παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2018 η προθεσμία έκδοσης άδειας εγκατάστασης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων όλων των κατηγοριών.

«Η παράταση ήταν αναγκαία καθώς ένα μεγάλο τμήμα κτηνοτρόφων δεν είχε προλάβει να ρυθμίσει το ζήτημα της άδειας, κυρίως λόγω προβλημάτων με δημόσιες υπηρεσίες. Ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας είχαμε έγκαιρα αναδείξει το πρόβλημα που δημιουργείται και το είχαμε επισημάνει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», δήλωσε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Με την ευκαιρία ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ επαναβεβαίωσε την πάγια θέση των περιφερειών για «την ορθολογικότερη αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν αγρότες και κτηνοτρόφους και στα οποία εμπλέκονται η κεντρική κυβέρνηση, οι Περιφέρειες καθώς και άλλες δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί.

Είναι αδήριτη η ανάγκη να υπάρξει το συντομότερο ο αναγκαίος εξορθολογισμός του πλαισίου λειτουργίας ώστε να αμβλυνθεί η γραφειοκρατία, που έχει κόστος και προκαλεί αρνητικές συνέπειες στην οικονομία. Είναι αδήριτη η ανάγκη να δοθούν γρήγορες λύσεις σε μικρά καθημερινά προβλήματα, τα οποία, όταν δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα, ανάγονται σε μεγάλα και κυρίαρχα» υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κάλεσε και τους κτηνοτρόφους «να τακτοποιήσουν χωρίς χρονοτριβή το θέμα της άδειας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με τη βοήθεια των αρμοδίων υπηρεσιών, ώστε να μην διαιωνίζεται η σημερινή κατάσταση και κατασπαταλώνται δυνάμεις κοινωνικές και οικονομικές».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass