Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2016 10:31
Παλιά ήταν οι εκπαιδευτικοί που απεργούσαν την περίοδο των εξετάσεων. Τα πληρώματα των πλοίων αντιδρούσαν κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι και η ΔΕΗ αποφάσισε να κόψει το ρεύμα στους οφειλέτες Αγιώτες αγρότες, την ώρα που μαζεύουν τα μήλα. «Τακτική που κερδίζει, δεν αλλάζει λένε…» Παλιά ήταν οι εκπαιδευτικοί που απεργούσαν την περίοδο των εξετάσεων. Τα πληρώματα των πλοίων αντιδρούσαν κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι και η ΔΕΗ αποφάσισε να κόψει το ρεύμα στους οφειλέτες Αγιώτες αγρότες, την ώρα που μαζεύουν τα μήλα. «Τακτική που κερδίζει, δεν αλλάζει λένε…»

Από τον Γιώργο Ρούστα roustas@eleftheria.gr

Παραμένει φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού και τις επόμενες ημέρες, αν και μετά τις βροχοπτώσεις του διημέρου, ακολουθούν κυρίως οι συννεφιές, με μια μικρή πιθανότητα βροχής το πρωί της Δευτέρας.

Αναλυτικότερα για σήμερα Παρασκευή προβλέπονται αρχικά συννεφιές και εν συνεχεία ηλιοφάνεια με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 15 ως 24 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο αραιή συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας, ενώ τη Δευτέρα το πρωί μικρή πιθανότητα βροχής, με ηλιοφάνεια από το μεσημέρι. Θερμοκρασία σταθερή από 15 ως 25 βαθμούς. Από την Τρίτη σχετικά αίθριος καιρός, χωρίς αξιόλογη μεταβολή του καιρού.

ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

Στην παρούσα φάση αυτοί που αγωνιούν για τον καιρό είναι κυρίως οι βαμβακοπαραγωγοί, οι οποίοι δεν θέλουν πλέον άλλες βροχές, φοβούμενοι την υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος και την υγρασία. Σύμφωνα με τους γεωπόνους «όσα φύλλα άνοιξαν σε ποσοστό 45%-50% κινδυνεύουν με καραμελοποίηση (εξέλιξη που δυσκολεύει το φυτό να αναπτυχθεί πλήρως), ενώ δεν κινδυνεύουν τόσο αυτά που βρίσκονται στο 75-80% ανάπτυξης. Ακόμη χρειάζεται προσοχή σε όσα φυτά προηγήθηκε η αποφύλλωση για σπορόκεντρα. Για τις επόμενες μέρες οι βαμβακοπαραγωγοί εύχονται να μην υπάρξουν άλλες βροχοπτώσεις και να σημειωθούν νοτιάδες, για να στεγνώσουν γρήγορα τα χωράφια. Άλλωστε έφτασε ο καιρός της συγκομιδής. Η αμηχανία και ο προβληματισμός των παραγωγών για τη φετινή σοδειά είναι δικαιολογημένος, καθώς οι ενδείξεις για την τιμή του βαμβακιού μιλούν για 50 λεπτά και πάνω, οπότε μια καλή παραγωγή θα αποτελέσει μια οικονομική ανάσα για τον κάμπο.

ΤΟΥΣ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ

Οι «σφαλιάρες» από το πολιτικό σύστημα δίνουν και παίρνουν στους αγρότες, με τους παραγωγούς να μην ξέρουν από πού να προφυλαχθούν. Πολλά τα τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας που δεχθήκαμε αυτή την βδομάδα από τον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Με αφορμή τις απαντήσεις που δεν έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και την εκκωφαντική σιωπή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για τις μειώσεις φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πώς θα επιβιώσουν. Η παραγωγή κέρδους είναι πολυτέλεια. Για παράδειγμα παραγωγός επιτραπέζιου σταφυλιού από τη Χάλκη, το προϊόν του οποίου εξάγεται όλο με το ισχύον φορολογικό σύστημα θα κληθεί να πληρώσει εισφορές 78%. Με το υπόλοιπο 22% θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ολοένα και αυξανόμενο κόστος παραγωγής και τυχόν απώλειες παραγωγής από ζημιές από καιρικά φαινόμενα, αλλά και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους προς το κράτος (ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης, κλπ). Οπότε οι περισσότεροι αναγκάζονται να περιορίσουν τα καλλιεργούμενα στρέμματα, για να μειώσουν το κόστος παραγωγής και ας έχουν μικρότερη σοδειά. Το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο. Ή κάποιοι θα στραφούν σε προϊόντα, όπως τα ψυχανθή, που δεν έχουν τόσο μεγάλο κόστος παραγωγής και αντέχουν περισσότερο σε ασθένειες και ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία δυστυχώς έχουν καθιερωθεί. Έτσι όμως εγκαταλείπονται καλλιέργειες δυναμικές και ανάρπαστες στις διεθνείς αγορές, που θα αυξήσουν μέσω εξαγωγών το ΑΕΠ.

ΕΙΔΕΣ Η ΔΕΗ;

Δεύτερο εξαγριωμένο τηλεφώνημα από Αγιώτη παραγωγό, ο οποίος δηλώνει «θύμα της ανάλγητης πολιτικής της ΔΕΗ, πολιτική που εγκρίνεται από την κυβέρνηση». Όπως είναι γνωστό συνεργεία της ΔΕΗ προχώρησαν σε διακοπή του ρεύματος σε αγροτικές γεωτρήσεις στην περιοχή της Αγιάς, σε μια περίοδο που κορυφώνεται η συγκομιδή των μήλων, πατώντας εκεί που πονάει ο παραγωγός. Άραγε τυχαία οι διακοπές έγιναν κυρίως στην Αγιά αυτή την περίοδο; Δεν γνωρίζουν όμως οι αρμόδιοι της ΔΕΗ και φυσικά οι κυβερνώντες ότι οι οφειλέτες αγρότες έχουν λαμβάνειν από την πολιτεία χιλιάδες ευρώ από διάφορα προγράμματα; Και το δούλεμα συνεχίζεται…Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν σε ρύθμιση χρεών έως 36 άτοκες δόσεις. Για τους αγρότες όμως προβλέπεται άλλη διαδικασία. Το 30% της οφειλής πρέπει να δοθεί προκαταβολικά και το υπόλοιπο ποσό ως 8 δόσεις. Αν αυτό δεν είναι στραγγάλισμα της παραγωγικής διαδικασίας, τι είναι; Γιατί δεν προχωρά ο συμψηφισμός οφειλών και εκκρεμοτήτων μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών;

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Όσον αφορά στο μέτωπο των αποζημιώσεων για ζημιές προηγούμενου διαστήματος και κυρίως του παγετού του Μαρτίου, ακόμη να χωνέψουν οι παραγωγοί του Τυρνάβου το τριπλό «Όχι» του υπουργού Βαγγ. Αποστόλου στο αίτημά τους για άμεσες αποζημιώσεις. Επίσης αυτό που τονίσθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι ότι με τους ρυθμούς που πηγαίνουν οι εκτιμήσεις των ζημιών και οι αποζημιώσεις που δεν φαίνονται στον ορίζοντα, ο ΕΛΓΑ οδηγείται σε απαξίωση στη συνείδηση του αγρότη, ενώ πολλές φορές οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη φράση «χίλιες φορές ιδιωτική ασφάλιση».

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΟΣΠΡΙΩΝ

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η χθεσινοβραδινή σύσκεψη της Ομάδας Παραγωγών Οσπρίων του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών για τον προγραμματισμό καλλιέργειας της νέας χρονιάς (αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο) και αυτό γιατί η χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης από το 2017 στα ψυχανθή είναι ένα βασικό κίνητρο. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν όμως όσοι ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν πολλά στρέμματα οσπρίων, ενόψει συνδεδεμένης είναι πως θα χρειαστεί να καταθέσουν τιμολόγια σποράς και πώλησης του προϊόντος για να απολαύσουν τη συνδεδεμένη και πως από μόνα τους τα στρέμματα δεν θα αποτελέσουν την αίτια της ενίσχυσής τους.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Μέχρι 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα έχουν ολοκληρωθεί εκκρεμότητες πληρωμών όλων των καθεστώτων ενιαίας ενίσχυσης έτους 2015, δηλαδή βασικής ενίσχυσης, πράσινης ενίσχυσης, γεωργών νεαρής ηλικίας και όλων των συνδεδεμένων καθεστώτων. Επιπλέον την ίδια περίοδο ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρόκειται να πληρώσει τις εκκρεμότητες των επιχειρησιακών προγραμμάτων (ΟΕΦ, Προγράμματα ΟΠ οπωροκηπευτικών, προώθησης γεωργικών προϊόντων, Μελισσοκομίας), εκτάκτων μέτρων στήριξης από το ρωσικό εμπάργκο, ανειλημμένων υποχρεώσεων Μέτρων του ΠΑΑ 2007-2013, αγροπεριβαλλοντικών ενισχύσεων (βιολογικά, νιτρορύπανση κ.ά.), εξισωτικών αποζημιώσεων (υπόλοιπα 2014 – 2015) κ.α.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 27 Οκτωβρίου θα πληρωθεί η προκαταβολή του 70% της Βασικής (826 εκατ. ευρώ) και στις 20 Δεκεμβρίου η εξόφληση του 30% της Βασικής (354 εκατ. ευρώ), του Πρασινίσματος (567 εκατ. ευρώ) και των γεωργών νεαρής ηλικίας (15 εκατ. ευρώ). Οι πληρωμές συνολικά θα φθάσουν τα 1,8 δισ. ευρώ και θα αφορούν περίπου 700.000 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους. Αξίζει να τονιστεί ότι η προκαταβολή επί της ουσίας αφορά το 50% του τσεκ (αφού δεν συμπεριλαμβάνεται το πρασίνισμα), ωστόσο φέτος το "πρασίνισμα" θα πληρωθεί μέσα στις γιορτές ενώ πέρυσι είχε πάει Μάρτιο. Τέλος μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα πληρωθούν οι επιστροφές πετρελαίου προς τους αγρότες, όπου ωστόσο αναμένεται να γίνουν συμψηφισμοί με αναλογούντες φόρους.

ΤΕΥΤΛΑ

Τέταρτη μέρα σήμερα της καμπάνιας του εργοστασίου Ζαχάρεως στη Λάρισα, με τις πρώτες ποσότητες τεύτλων που συγκεντρώθηκαν να οδηγούνται οδικώς στο Πλατύ Ημαθίας για επεξεργασία. Οι βροχές των τελευταίων ημερών έχουν δημιουργήσει κάποια προβλήματα στη συγκομιδή του προϊόντος, καθώς οι περισσότεροι θα μπούνε στα χωράφια από βδομάδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass