Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2016 8:08

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 14 ως 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι καιρικές συνθήκες δεν θα επηρεάσουν την πορεία των καλλιεργειών.

Έτσι σύμφωνα με τον Φάνη Τακούδη (kairos-alex.gr) σήμερα Παρασκευή στο Νομό Λάρισας αναμένονται συννεφιές που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 ως 21 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, αν και το απόγευμα της Κυριακής θα σημειωθούν παροδικές βροχές στα ανατολικά ορεινά. Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες συννεφιές. Πιθανό να σημειωθούν παροδικές βροχές στα ανατολικά ορεινά. Μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας από την Τρίτη και η θερμοκρασία σε άνοδο (21-24 βαθμούς τις περισσότερες ώρες της ημέρας). Μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας ο καιρός και η θερμοκρασία αμετάβλητη.

ΒΑΜΒΑΚΙ-ΤΕΥΤΛΑ

«Φωτιά» έχουν πάρει οι βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές τούτες τις μέρες, με τους αγρότες να μαζεύουν το βαμβάκι και να διαπιστώνουν με ανησυχία ότι η στρεμματική απόδοση δεν είναι η αναμενόμενη. Οι περισσότεροι κυμαίνονται από 380 -410 κιλά, ενώ λίγοι είναι αυτοί που πιάνουν τα 500 κιλά, διαψεύδοντας τις αρχικές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στον κάμπο. Το θετικό είναι ότι ο ανταγωνισμός που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των εκκοκκιστηρίων Θεσσαλίας και Λιβαδειάς (με υψηλές τιμές από την περιοχή της Βοιωτίας) λειτουργεί προς όφελος των παραγωγών, αν και όλοι παραδίδουν στα εκκοκκιστήρια με ανοικτή τιμή, καθώς παραλαμβάνουν δελτίο παράδοσης ποσοτικής κατάστασης. Από την άλλη οι εταιρίες που έχουν προμηθεύσει τους βαμβακάδες με εφόδια και σπόρια, δεν βιάζονται να δώσουν τιμές, περιμένοντας τα αποτελέσματα της εκκόκκισης και την ποιότητα του προϊόντος.

Όσον αφορά στα τεύτλα, τα φορτηγά έξω από το εργοστάσιο Ζαχάρεως στη Λάρισα δημιουργούν ουρές, αναμένοντας το ΟΚ της γεωπονικής υπηρεσίας για να μεταφέρουν τη σοδειά στο Πλατύ Ημαθίας. Μέχρι τώρα έχει συγκομισθεί το 50% της σοδειάς, με τα pol (ζαχαρικός τίτλος) να κυμαίνεται από 13-15%.

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΠΑ

Νέα πληρωμή ύψους 9.390.033 ευρώ ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς ωστόσο σε αυτήν να περιλαμβάνεται η καταβολή των υπολοίπων της εξισωτικής του 2014. Στις τάξεις των κτηνοτρόφων επικρατεί σύγχυση, καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος, αν και υπήρχαν διαβεβαιώσεις για πληρωμές την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Μπάχαλο υπάρχει και με το ΦΠΑ με τους κτηνοτρόφους να μιλάνε «για αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά, με ευθύνη της Πολιτείας». Εκτός από την περίφημη εισαγωγή κρέατος, στην οποία θεσπίστηκε συντελεστής 13%, ενώ για τα εγχώρια 24%, με αποτέλεσμα να γεμίσει η αγορά εισαγόμενα κρέατα, διαφορετικά ΦΠΑ συναντάμε και στις σφαγές των ζώων. Όταν πληρώνουν το σφαγείο οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι καταβάλλουν ΦΠΑ 13%, όταν πουλάνε στον έμπορο …24%. Όταν αγοράζουν χύμα το άχυρο 13%, ενώ το δεμένο 24%! Δημιουργούνται ανισότητες, οι λογιστές των κτηνοτρόφων βρίσκονται στα όρια του εγκεφαλικού, αλλά οι αρμόδιοι του ΥΠΟΙΚ δεν λένε να κατανοήσουν (και κυρίως να λύσουν) το πρόβλημα.

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Με συντελεστή 230 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ή 23 λεπτά ανά λίτρο θα υπολογιστεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες για το 2015, ενώ τα ποσά που αντιστοιχούν στη φετινή χρονιά θα είναι ακόμα μικρότερα καθώς ο συντελεστής μειώνεται στα 97 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (0,097 ευρώ ανά λίτρο). Οι μειώσεις στις επιστροφές οφείλονται στην αναπροσαρμογή των συντελεστών που προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο ενώ από την επόμενη χρονιά (2017) η διαδικασία της επιστροφής καταργείται καθώς ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο εξισώνεται με αυτόν που ισχύει και για τους υπόλοιπους ιδιώτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστροφές θα περάσουν και από τη «βάσανο» των συμψηφισμών για τυχόν οφειλές των δικαιούχων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία (ΟΓΑ).

ΔΙΑΜΑΧΗ ΔΑΟΚ-ΟΠΕΚΕΠΕ

Να παρέμβει δυναμικά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για να υπερασπιστεί το δημόσιο έργο που επιτελούν οι Δ.Α.Ο και Δ.Α.Ο.Κ. των Περιφερειών της χώρας και να μην συντελεστεί η περιγραφόμενη υφαρπαγή αρμοδιοτήτων από αυτές για τα βιολογικά, καλεί τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ). Όπως είχαμε γράψει και τις προηγούμενες ημέρες η Ομοσπονδία αντέδρασε έντονα στις σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αποστολάκη για την υλοποίηση αυτών των μέτρων από τον Οργανισμό, ώστε να μην προκύπτουν διαφορετικές ταχύτητες στις πληρωμές ανά νομό και επειδή στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να έρθει στη δημοσιότητα το σχέδιο διαβούλευσης της σχετικής ΚΥΑ για το νέο ΠΑΑ 2014-2020 και το μέτρο/πρόγραμμα ενισχύσεων των Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία αντίστοιχα, οι κ. Νίκος Κακκαβάς, Νίκος Μπόκαρης εκ μέρους των γεωπόνων του δημοσίου ζητούν από τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ να δράσει άμεσα.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΕ 15 ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

ΓΙΑ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΦΥΛΕΣ ΖΩΩΝ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λάρισας ενημερώνει τους δικαιούχους της Δράσης 3.1 «Διατήρηση απειλούμενων αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων» του Μέτρου 2.1.4., ότι έχει εκδοθεί η αναλυτική κατάσταση 2ης πληρωμής του έτους 2013 και έχει αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας. Υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 117.590,95 ευρώ για 15 δικαιούχους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ένσταση κατά της καταστάσεως πληρωμής εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της πρώτης ανάρτησης, δηλαδή από 5 Οκτωβρίου έως 11 Οκτωβρίου 2016. Οι ενστάσεις θα υποβάλλονται στη ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας, Καλλισθένους 27 & Θεοφράστου. Η Υπηρεσία επισημαίνει ότι οι ενστάσεις θα πρέπει να είναι απόλυτα δικαιολογημένες, ενώ οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερωθούν για την πληρωμή τους από τους γεωπόνους – γεωργικούς συμβούλους τους και τυχόν ενστάσεις να συνταχθούν σε συνεργασία μαζί τους.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Πού τους χάνεις, πού τους βρίσκεις πέριξ του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας οι διοικούντες της πρώην ΕΑΣ Λάρισας, καθώς οι δίκες για τα χρέη και τη μη καταβολή οφειλών στο δημόσιο συνεχίζονται με γρήγορο ρυθμό. Λόγω και της καθυστέρησης που παρατηρήθηκε το 2016 από την πολύμηνη αποχή των δικηγόρων, το φθινόπωρο οι κλήσεις σε απολογία πέφτουν βροχή. Την ημέρα που καταδικάστηκε ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Θ. Κοκκινούλης σε 3 χρόνια φυλάκιση (με αναστολή) ήταν κατηγορούμενος και ο τότε αντιπρόεδρος και μετέπειτα πρόεδρος της ΕΑΣ Σπύρος Τσικρίκας, ο οποίος όμως είχε ταυτόχρονα δικαστήριο και στην Αθήνα για οφειλές της οργάνωσης. Όπως υποστήριξε, αγανακτισμένος ο κ. Τσικρίκας «την περασμένη εβδομάδα εγκατέλειψα τα χωράφια μου, δεν μπόρεσα να μαζέψω βαμβάκι, γιατί έπρεπε να βρίσκομαι για εκκρεμείς υποθέσεις της ΕΑΣ Λάρισας τη Δευτέρα στην Αθήνα, την Τετάρτη πάλι στην πρωτεύουσα και την Παρασκευή στη Χαλκιδική για χρέη προς ελαιοπαραγωγούς, τα οποία όμως δημιουργήθηκαν με υπαιτιότητα του μεσίτη (ο οποίος καταδικάστηκε). Έχω εξαντληθεί οικονομικά, αλλά και ψυχικά καθώς δίνω τη μάχη του αυτονόητου, δηλαδή πρέπει να πείσω τη Δικαιοσύνη ότι κληρονόμησα μια κακή οικονομική κατάσταση και βρέθηκα αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία (σκόπιμα ή μη θα το κρίνει ο χρόνος), αφού η εκκαθάριση δεν μας επέτρεπε ούτε να πουλήσουμε, ούτε να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία μας, ώστε να καταβάλουμε τις οφειλές της οργάνωσης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass