Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. Φ. ΧΟΓΚΑΝ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ «Ε»:

Άμεσες επιδοτήσεις στους αγρότες και μετά το 2020

* «Δεν γνωρίζω άλλη χώρα που να χρεώνει τους αγρότες για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ» * «Πολύ καλή η συμφωνία με τον Καναδά» * «Συνεργαζόμαστε με το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανάκτηση των χρημάτων από το “πακέτο Χατζηγάκη”»

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2016 9:26

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Τη διαβεβαίωση ότι θα χορηγούνται και μετά το 2020 άμεσες ενισχύσεις στους Ευρωπαίους αγρότες ώστε η Ε.Ε. να τους παρέχει ένα «δίχτυ ασφαλείας» έδωσε χθες από την Αθήνα ο Ευρωπαίος επίτροπος - αρμόδιος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη κ. Φιλ Χόγκαν απαντώντας σε ερώτηση της «Ε».

«Οι άμεσες ενισχύσεις είναι δίχτυ ασφαλείας και σε συνδυασμό με όσα υπόλοιπα κάνουμε για τις αγροτικές περιοχές, πιστεύω ότι τα αγροτικά εισοδήματα και στο μέλλον θα είναι ικανοποιητικά», επισήμανε ο επίτροπος της Ε.Ε. σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

«Δε νομίζω ότι πρόκειται να γίνει επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ», διαβεβαίωσε ο κ. Φιλ Χόγκαν και εξήγησε: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτό το δίχτυ ασφαλείας για τα εισοδήματα των γεωργών μέσω των άμεσων επιδοτήσεων και επιπλέον αυτοί θα πληρώνονται για περιβαλλοντικές υπηρεσίες. Αν θέλουμε να έχουμε ζωή στις αγροτικές περιοχές τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτούς που βρίσκονται επί τόπου και είναι γεωργοί, κτηνοτρόφοι. Και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η κοινωνία θέλει στο περιβάλλον, στο ανάγλυφο, στα προϊόντα να πάρει κάτι παραπάνω, οπότε έχουμε έτοιμη την κοινωνική ομάδα των γεωργών που μπορεί να προσφέρει».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο επίτροπος της Ε.Ε. για τη Γεωργία τόνισε:

-Για το «πακέτο Χατζηγάκη»: «Δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα (σ.σ. στην Ελλάδα από την ΕΕ), συνεργαζόμαστε με το ελληνικό υπουργείο για την ανάκτηση των χρημάτων».

-Για τη χρέωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ στην Ελλάδα: «Δεν ξέρω άλλη χώρα που να ζητά να καταβληθεί αντίτιμο για την υποβολή αιτήσεων ΟΣΔΕ».

-Για τη συμφωνία ΕΕ-Καναδά και τη φέτα: «Είναι πολύ καλή η Συμφωνία με τον Καναδά. Περιλαμβάνει 14 γεωγραφικές ενδείξεις που προστατεύονται πλήρως. Εδώ περιλαμβάνεται η φέτα. Θα μπορέσουμε να προωθήσουμε τα προϊόντα αυτά».

-Για το ελληνικό γιαούρτι: «Χρειαζόμαστε ένα καλό σύστημα επιβολής των γεωγραφικών ονομασιών. Είδαμε και το θέμα που έθιξε ένα κράτος μέλος για το ζήτημα που έχει με το ελληνικό γιαούρτι και το τύπου ελληνικού γιαούρτι. Δεν μπορώ ακόμη να σας πω πώς θα εξελιχθεί το θέμα, γίνονται έρευνες και εν ευθέτω χρόνω θα λυθεί».

-Για τα προβλήματα στη χρηματοδότηση των αγροτών από το τραπεζικό σύστημα: «Θέλουμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα χρηματοοικονομικά της προϊόντα να τα «ξεκλειδώσουμε» για τους παραγωγούς ώστε να έχουν καλύτερα δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής».

Ο Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου απαντώντας στις ίδιες ερωτήσεις τόνισε:

-Για το μέλλον των επιδοτήσεων: «Δεν θέλουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις ενισχύσεις».

-Για τη χρέωση των δηλώσεων στο ΟΣΔΕ: «Στόχος μας είναι το ΟΣΔΕ να επιστρέψει σπίτι του, δηλ. ο Ελληνας αγρότης να μην καταβάλλει ούτε ένα ευρώ για τη σχετική διαδικασία».

Για τη συμφωνία ΕΕ – Καναδά και τη φέτα: «Για μας το άριστο θα ήταν να έχει η Ελλάδα την αποκλειστική χρήση του όρου φέτα. Αντιλαμβάνεσθε ότι όταν αυτό δεν προβλέπεται στην αρχική συμφωνία με τον Καναδά και όταν παρεμβαίνουν διαδικασίες με φέτα «Made in Canada», εμείς ζητήσαμε και δεσμεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον μεταβατικό χρόνο εφαρμογής της συμφωνίας να αρχίσει η συζήτηση που θα καταλήξει σε πλήρη συμφωνία σαν αυτή που προανέφερα».

-Για την ανάκτηση χρημάτων: «Διαπραγματευόμαστε για την ανάκτηση, δεν μπορούμε να σας πούμε περισσότερα αυτήν την ώρα».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Πριν τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Φιλ Χόγκαν μίλησε στη Βουλή και σε συνέδριο συνεταιριστικών οργανώσεων, παρέστη σε εκδήλωση για την καταχώριση της «Φάβας Φενεού» στο μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) για την Ελλάδα ενώ συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον κ. Ε. Αποστόλου.

Κατά τη συνάντηση ετέθησαν από την ελληνική πλευρά πέντε θέματα:

* Η περαιτέρω κατοχύρωση των ελληνικών Προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ και ειδικά της φέτας, τόσο στην συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά, όσο και σε όλες τις Διεθνείς Συμφωνίες της Ε.Ε.

* Το αίτημα για αύξηση του προϋπολογισμού των ενισχύσεων που λαμβάνουν τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο και των ιδιαίτερων συνθηκών που αντιμετωπίζουν λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος.

* Η αναθεώρηση εκ μέρους της Ε.Ε. των τεχνικών οδηγιών για την εφαρμογή του Συστήματος Αναγνώρισης Γεωτεμαχίων, καθώς η εφαρμογή του περιορίζει την επιλεξιμότητα εκτάσεων που δικαιούνται άμεση ενίσχυση και ως εκ τούτου παρεμποδίζεται η στήριξη στην ελληνική κτηνοτροφία που αποτελεί στρατηγική επιλογή για την κυβέρνηση.

* Η ανάγκη διασταλτικής ερμηνείας του κανονισμού 1307/2013 έτσι ώστε να μην εξαιρούνται από τις ευεργετικές διατάξεις και να λαμβάνουν κανονικά τις άμεσες ενισχύσεις οι Νέοι Γεωργοί που έκαναν έναρξη δραστηριότητας το 2009.

* Η ανάγκη επίλυσης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με την απώλεια της αξίας των Δικαιωμάτων όσων γεωργών εκμίσθωσαν ολόκληρη την εκμετάλλευσή τους το 2014 ή και νωρίτερα και κατά συνέπεια δεν υπέβαλαν αίτηση ενίσχυσης το 2015.

«Σε ό,τι αφορά κάποια δικαιώματα που δεν ξέρουμε πού έχουν πάει, θα διερευνήσουμε το ζήτημα για ποιο λόγο οδηγηθήκαμε εκεί», απάντησε ο κ. Φιλ Χόγκαν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass