ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ – ΦΙΛ ΧΟΓΚΑΝ

ΚΑΠ με ευελιξία, ΠΟΠ με προστασία

* «Η Ελλάδα προχωρά στην αναδιοργάνωση του παραγωγικού της μοντέλου με επίκεντρο τις υγιείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις», είπε ο πρωθυπουργός * Επίτροπος Ε.Ε. για Γεωργία: «Στην Ελλάδα, έχετε πάνω από 20 διαφορετικά είδη τυριού, 27 είδη ελαιόλαδου, 23 είδη λαχανικών και ποικιλίες οσπρίων που έχουν προστατευμένο στάτους»

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2016 11:50
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου υποδέχονται τον επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε., Φιλ Χόγκαν (κέντρο) στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου υποδέχονται τον επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε., Φιλ Χόγκαν (κέντρο) στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Να εφαρμοσθεί με ευελιξία η Κοινή Αγροτική Πολιτική, να προστατευθούν τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα και να χρηματοδοτηθεί ο αγροτικός τομέας και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ήταν τα ζητήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στον επίτροπο της Ε.Ε. για τη Γεωργία κ. Φιλ Χόγκαν

κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

«Στόχος είναι να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε τα ελληνικά προϊόντα», διαβεβαίωσε ο κ. Φιλ Χόγκαν τον πρωθυπουργό κι επανέλαβε την πεποίθηση ότι έχει «τεράστιες δυνατότητες ο τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ελλάδα. Φυσικά, κατανοώ ότι η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση τα τελευταία χρόνια, αλλά ο αγροτικός τομέας τα έχει πάει συγκριτικά καλά και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για τη δημιουργικότητα που υπάρχει σε αυτόν τον τομέα μέσα στη χώρα σας και βλέπω ότι στην Ελλάδα, αναδύονται καινούργιοι παίκτες, που παράγουν ποιοτικά προϊόντα, πιο φιλικά προς το περιβάλλον, πια καινοτόμα και με προσανατολισμό προς τις εξαγωγές», επισήμανε.

Παράλληλα, παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση «να βοηθήσετε τους αγρότες σας να βρουν νέες αγορές για τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγουν διότι αυτό είναι σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα. Εκεί έγκειται το δυναμικό, οι νέες τάσεις σε κατανάλωση τροφίμων θα πρέπει να ευνοούν τα μεσογειακά αγροτικά προϊόντα, τα οποία συνήθως παραδίδονται από μικρού μεγέθους δομές που εστιάζονται στην ποιότητα περισσότερο παρά στην ποσότητα.

Υπάρχουν - πρόσθεσε ο κ. Φιλ Χόγκαν - συνειδητοί καταναλωτές σε όλο τον κόσμο που αναγνωρίζουν την ποιότητα και την αξία της ευρωπαϊκής διατροφικής παράδοσης και το γεγονός ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας των Ευρωπαίων. Για παράδειγμα εδώ στην Ελλάδα, έχετε πάνω από 20 διαφορετικά είδη τυριού, 27 είδη ελαιόλαδου, 23 είδη λαχανικών και ποικιλίες οσπρίων που έχουν προστατευμένο στάτους. Είναι δηλαδή, υψηλής ποιότητας προϊόντα ευρωπαϊκής γεωγραφικής ένδειξης, που διηγούνται την ιστορία του τόπου από τον οποίο προέρχονται. Εκεί δηλαδή, που είναι ζωτικής σημασίας οι δεξιότητες για την παραγωγή τους και γι’ αυτό έχουν τέτοια φήμη αυτά τα προϊόντα».

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

Στη συνάντηση συμφωνήθηκαν η ευέλικτη εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, η αύξηση του προϋπολογισμού ενίσχυσης των μικρών νησιών του Αιγαίου, καθώς και η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης – Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «η Ελλάδα προχωρά στην αναδιοργάνωση του μοντέλου αγροτικής παραγωγής με επίκεντρο τις υγιείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τις οργανώσεις παραγωγών, και ζήτησε από την ΕΕ να ενισχύσει χρηματοδοτικά αυτή την προσπάθεια, υπενθυμίζοντας τα θετικά αποτελέσματα που ήδη παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, καθώς και τους υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης πόρων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.

Παράλληλα, ο κ. Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να συνδράμει χρηματοδοτικά και με ευνοϊκούς όρους στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Όσον αφορά την ΕΤΕπ ο κ. Φιλ Χόγκαν είχε τονίσει στη συνέντευξη Τύπου: «Θέλουμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα χρηματοικονομικά της προϊόντα να τα «ξεκλειδώσουμε» για τους παραγωγούς ώστε να έχουν καλύτερα δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής.

Ξέρω – είχε πει μιλώντας στη Βουλή των Ελλήνων - ότι ο υπουργός έχει ήδη συναντήσει τους εκπροσώπους της Τράπεζας Ευρωπαϊκών Επενδύσεων, για να δοθεί ώθηση σε αυτές τις νέες ευκαιρίες και αυτά τα οικονομικά μέσα. Διότι, με αυτά τα στοχευμένα χρηματοοικονομικά μέσα και την αποδοτική τους χρήση, οι αγρότες και οι αγροτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, μπορούν να αρχίσουν να επενδύουν και να καινοτομούν με έναν σοβαρό τρόπο. Ένα επιτυχές χρηματοοικονομικό μέσο είναι ουσιώδους σημασίας και αποτελεί μαγνήτη σχεδιασμένο να προσελκύει ιδιωτικά κεφάλαια».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass