ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΚΛΗΡΟΥ ΣΙΤΟΥ

Πριμ ποιότητας και ελάχιστη εγγυημένη τιμή

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2016 11:06

Γράφει ο Κώστας Θεοχαρίδης*

Η Barilla Hellas, είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που ανέλαβε την πρωτοβουλία να αναπτύξει το πρωτοποριακό πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας στην καλλιέργεια σκληρού σίτου.

Από το 2002 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, με σταθερή ετήσια ανάπτυξη και διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή από Έλληνες αγρότες, τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα της Barilla Hellas έφτασε σήμερα να καλύπτει 60 χιλιάδες στρέμματα σε όλη την Ελλάδα.

Στα 14 χρόνια Συμβολαιακής Γεωργίας στην καλλιέργεια σκληρού σίτου, η Barilla Hellas έχει καταφέρει να εξασφαλίζει την πρώτη ύλη της, δηλαδή το σιτάρι, σε υψηλές προδιαγραφές ποιότητας ενώ παράλληλα οι αγρότες έχουν δει σημαντικά οφέλη για την παραγωγή τους τόσο σε επίπεδο τεχνογνωσίας όσο και σε επίπεδο εσόδων αφού εξασφαλίζουν την πώληση του προϊόντος τους σε υψηλότερες τιμές σε σχέση με την αγορά.

Το μοντέλο της σύμβασης της Barilla Hellas προβλέπει πριμ ποιότητας επί της τιμής αγοράς, με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σιταριού. Οι συμμετέχοντες αγρότες έχουν στενή συνεργασία και επιστημονική υποστήριξη σε όλα τα στάδια της παραγωγής, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τεχνική βοήθεια με το ‘’Εγχειρίδιο Καλλιέργειας σκληρού σίτου’’ της Barilla και τον ‘’Δεκάλογο Βιώσιμης καλλιέργειας σκληρού σίτου’’ με την αιγίδα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (ΙΕΤΕΘ) του ΕΚΕΤΑ. Από το 2015 προστέθηκε και η γεωτεχνική υποστήριξη με την διαδικτυακή πλατφόρμα Grano Duro.net που είναι ένα λογισμικό υποβοήθησης των αγροτών στη παραγωγή ποιοτικού σιταριού.

Με την πρωτοβουλία Συμβολαιακής Γεωργίας στην καλλιέργεια σκληρού σίτου, η Barilla Hellas άνοιξε το δρόμο για τη συζήτηση αλλά και την υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων συμβολαιακής γεωργίας που σήμερα ακολουθούν και άλλες εταιρίες στο χώρο της βιομηχανίας αλεύρων και ζυμαρικών.

Όσο αφορά στην αγορά, οι τιμές του σκληρού σίτου κυμαίνονταν τα τελευταία χρόνια από 25 έως 35 λεπτά στον παραγωγό, σε επίπεδα δηλαδή αρκετά ικανοποιητικά αν λάβουμε υπόψη το κόστος παραγωγής.

Την χρονιά που διανύουμε όμως οι τιμές άγγιξαν τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των 16-18 λεπτών, γεγονός που φέρνει σε δυσμενή θέση τους παραγωγούς, οι οποίοι καλούνται παράλληλα να αντιμετωπίσουν τις συχνά δύσκολες συνθήκες παραγωγής, με αποτέλεσμα να βλέπουμε αρνητικό αντίκτυπο και στην ποιότητα του προϊόντος.

Βέβαια, θετικό στοιχείο που διορθώνει ελαφρώς την κατάσταση για φέτος, είναι η εξαιρετική απόδοση (κιλά/στρ) των χωραφιών.

Αν κάνουμε ένα συνοπτικό απολογισμό, φέτος η ποιότητα του ελληνικού σκληρού κρίνεται ‘’χαμηλή έως μέτρια’’ και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής γίνεται εξαγωγή σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Η βασική αιτία εντοπίζεται στην ελλιπή και χρονικά άστοχη λίπανση.

Για την αντιμετώπιση της αρνητικής πορείας των τιμών και με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας, η Barillaστα φετινά συμβόλαιά της με την ποικιλία SVEVO, προτίθεται να στηρίξει την τιμή για τις υψηλές ποιότητες.

Έτσι τα συμβόλαια, εκτός από το πριμ ποιότητας θα περιλαμβάνουν φέτος και:

- Ελάχιστη Εγγυημένη Τιμή τα 20 λεπτά / κιλό για σιτάρι της ποικιλίας SVEVO με 13,5% πρωτεΐνη και άνω

- Ελάχιστη Εγγυημένη Τιμή τα 21 λεπτά / κιλό για σιτάρι της ποικιλίας SVEVO με 14,0 % πρωτεΐνη και άνω

Πιστεύουμε ότι με την δυναμική των παραγωγών και την τεχνογνωσία των Γεωπόνων και Γεωτεχνικών της κάθε περιοχής, και ιδιαίτερα των συνεργατών της Barilla, που μπορούν να τους καθοδηγήσουν στην σωστή μεθοδολογία καλλιέργειας, (λίπανση, φυτοπροστασία κλπ), η ποιότητα του Ελληνικού σκληρού μπορεί να βελτιωθεί αρκετά έτσι ώστε το προϊόν να διεκδικεί καλύτερες τιμές στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά.

Οι συμβάσεις καλλιέργειας της Barilla Hellas είναι σ’ αυτή την κατεύθυνση και συμβάλλουν στο θετικό οικονομικό αποτέλεσμα για τους παραγωγούς, την ποιότητα παραγωγής και το περιβάλλον.

* Ο Κώστας Θεοχαρίδης είναι υπεύθυνος καλλιέργειας και εμπορίας σίτου της Barilla Hellas

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass