ΕΥΑΓΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ:

Πάνω από 1,3 δισ. στις Περιφέρειες από το νέο ΠΑΑ

* Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: «Υπάρχουν οι δυνατότητες και για άλλους πόρους και αρμοδιότητες» * Κ. Αγοραστός: «Τολμήστε και εκχωρήστε στις αιρετές περιφέρειες το 100% των πόρων του ΠΑΑ. Καταργήστε τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μεταφέρετε τις αρμοδιότητες και το προσωπικό στις αιρετές περιφέρειες»

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2016 12:00

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας

«Υπάρχουν οι δυνατότητες στην επόμενη πενταετία και για άλλους πόρους και για άλλες αρμοδιότητες», ανακοίνωσε στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου απαντώντας θετικά στη σχετική πρόταση που είχε καταθέσει λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

«Θέλω να ευχαριστήσω την παριστάμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, γιατί σ’ αυτό το ΕΣΠΑ, το 37,2% των πόρων, 1,3 δισ. ευρώ εκχωρούνται στις Περιφέρειες. Το τόλμησαν, το έκαναν για να μπορέσουμε να είμαστε πιο κοντά στον αγρότη και να δώσουμε λύσεις σε πολλά προβλήματα», επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Κώστας Αγοραστός και συνέχισε:

«Και τους λέμε επειδή είναι εδώ όλοι, ο κ. Αποστόλου και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας κ. Κασίμης: «τολμήστε, προχωρήστε και παρακάτω! Εκχωρήστε στις περιφέρειες το 100% των πόρων, καταργήστε τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μεταφέρετε τις αρμοδιότητες και το προσωπικό στις αιρετές περιφέρειες».

ΑΡΙΣΤΗ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

«Η φράση μας «Αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση» στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρήκε άμεσα εκπλήρωση εκχωρώντας το 37,2% του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή μιλάμε για ένα ποσό 1,3 δισ. Πραγματικά υπήρξε μια άριστη συνεργασία με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και θέλουμε αυτή η συνεργασία να συνοδευτεί και με μια ετοιμότητα και από πλευράς αρμοδιοτήτων, αλλά κυρίως από πλευράς απορρόφησης ουσιαστικής των συγκεκριμένων πόρων», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου και πρόσθεσε:

«Δεν προβήκαμε σε μονομερείς κινήσεις. Με διάλογο και ομολογουμένως με καλή διάθεση και από εσάς και από τις δυο πλευρές, αναζητήσαμε τον κοινό τόπο αποφεύγοντας συγκρουσιακές καταστάσεις και στοχεύοντας πάντα στη λύση του προβλήματος και όχι στη διόγκωσή του και έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε. Υπάρχουν οι δυνατότητες στην επόμενη πενταετία και για άλλους πόρους και για άλλες αρμοδιότητες».

Στην ομιλία του ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου είπε ακόμη μεταξύ άλλων:

«Διακονώ τον αγροτικό χώρο πάρα πολλά χρόνια, εδώ και δεκαετίες και επιτρέψτε μου να σας πω κάτι εσωτερικό, που το συνειδητοποιώ κάθε μέρα. Το πολιτικό σύστημα της χώρας μας και τα συν αυτώ, δεν έχει αντιληφθεί ακόμη τη σημασία του και την κρισιμότητά του.

Έχετε ακούσει ποτέ να απασχολούν τον πολιτικό διάλογο τα αγροτικά θέματα και τα θέματα της υπαίθρου, εκτός από την περίοδο που οι αγρότες έχουν κατέβει με τα τρακτέρ στους δρόμους; Πηγαίνω, με καλούν σε κανάλια και επειδή επιμένω πάντα να μιλάω για θέματα που όχι μόνο είναι αρμοδιότητά μου, αλλά γιατί θέλω να τα αναδείξω γιατί πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι είναι πολύ σημαντικός ο αγροτικός χώρος, πάντα η συζήτηση είναι «άντε να ξεμπερδεύουμε γρήγορα, να πάμε σε άλλα, να μπούμε σε αψιμαχίες αβανταδόρικες».

Εσείς όμως που υπηρετείτε την Αυτοδιοίκηση ξέρετε ότι το μεγάλο στοίχημα της ανάταξης, γενικά της ανάπτυξης της χώρας δεν μπορεί να κερδηθεί για τη χώρα, αν πρωτίστως δεν κερδηθεί στην ύπαιθρο. Και αυτό φάνηκε από την περίοδο της κρίσης, όπου παρά τα προβλήματά του ο αγροτικός χώρος είναι ο μόνος που άντεξε, συνεχίζει να δίνει δουλειές και προοπτική, όχι μόνο έχει αυξήσει τη συμμετοχή του στο ΑΕΠ της χώρας, διπλάσιο ποσοστό στη χώρα μας από ό,τι αντίστοιχα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως πρωταγωνιστεί και στο μεγάλο πρόβλημα που έχουμε, στη βελτίωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας, όπου τα τρόφιμα αναδεικνύονται πρωταθλητές στην εξαγωγική μας δυνατότητα.

Εκείνο που επείγει σήμερα είναι η γρήγορη μετάβαση σε ένα περιβάλλον όπου ο ελληνικός λαός θα μπορεί να αναπτύσσει τις παραγωγικές και δημιουργικές του δραστηριότητες και να ζει με ασφάλεια στην καθημερινή του ζωή.

Χρειάζεται ένα περιβάλλον όσο το δυνατό απαλλαγμένο από τις εκτροπές και τις παθογένειες των πρόσφατων δεκαετιών, με σύγχρονο δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας. Εμείς έχουμε επιδίωξη να κινητοποιήσουμε όλο τον κόσμο ο οποίος ασχολείται και έχει σχέση με την αγροτική δραστηριότητα στην Περιφέρεια και σε αυτό το εγχείρημα καλούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θέλουμε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει βαρύνοντα λόγο και ρόλο και η κεντρική Διοίκηση από τη δική μας πλευρά οφείλει να κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει και να βοηθήσει το έργο της».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass