ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΣΕ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Κάτω τα χέρια από τη φέτα!

* Συνάντηση με στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2016 12:09

Κτηνοτρόφοι από την περιοχή της Λάρισας, τον Βόλο, τη Δεσκάτη αλλά και τη Λαμία πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κεντρική πλατεία της πόλης, με αιχμή τη διαφαινόμενη απελευθέρωση της χρήσης του ονόματος της φέτας και σε άλλες χώρες πλην της Ελλάδας.

Οι κτηνοτρόφοι έστειλαν ηχηρό μήνυμα τόσο προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και προς τους βουλευτές της περιφέρειας, εφιστώντας τους την προσοχή να μην ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τρίτες χώρες, γιατί σε διαφορετική περίπτωση «δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ζήτησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να προχωρήσουν άμεσα στις εξοφλήσεις των κτηνοτρόφων όλων των υποχρεώσεων των παλαιοτέρων ετών, καθώς επίσης να αλλάξει άμεσα τόσο το φορολογικό νομοσχέδιο όσο και το ασφαλιστικό, καθώς με την εφαρμογή τους θα επέλθει η καταστροφή της κτηνοτροφίας.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση των κτηνοτρόφων ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων νομού Λάρισας, Μιχάλης Τζιότζιος και ο πρόεδρος του Νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, Χρήστος Σιδερόπουλος.

Οι κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία στους κεντρικούς πεζοδρόμους της Λάρισας, με κατάληξη τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής κ. Παπαγεωργίου αλλά και τους συνεργάτες των δύο βουλευτών Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ καλεί από την πλευρά του την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της την πολιτική απόφαση του 2ου Συνεδρίου του κόμματος που τάσσεται κατά των διατλαντικών συμφωνιών TTIP, CETA, TISA και όλα τα κόμματα του ελληνικού και ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μην επικυρώσουν την CETA και τη συμφωνία Ε.Ε. με τη Νότιο Αφρική.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Το ψήφισμα που επέδωσαν οι κτηνοτρόφοι στη Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

«Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας με τη σημερινή μας συγκέντρωση στη Λάρισα απαιτούμε από την κυβέρνηση τα παρακάτω:

1. Την πλήρη υποστήριξη της ονομασίας της φέτας σε όλες τις συμφωνίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τρίτες χώρες. Δεν θα δεχθούμε τη χρήση του ονόματος της ΦΕΤΑΣ (τόσο από μόνη της όσο και μαζί με πρόσθετες λέξεις π.χ. τύπου, imitation και άλλες) από καμία άλλη χώρα σε καμία συμφωνία. Η φέτα είναι μία και είναι ελληνική.

2. Να προχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ άμεσα στις εξοφλήσεις των κτηνοτρόφων όλων των υποχρεώσεων των παλαιότερων ετών γιατί ο μόνος που δεν ευθύνεται είναι ο Έλληνας κτηνοτρόφος. Όπως βρήκαν τις υποτιθέμενες τεχνικές λύσεις να βρουν και τον τρόπο να πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι.

3. Να αλλάξει η υπουργική απόφαση για τη νέα εξισωτική όπου μειώνεται τουλάχιστον κατά 50% και να επανέλθει στα παλαιότερα επίπεδα.

4. Να αλλάξει άμεσα τόσο το φορολογικό νομοσχέδιο όσο και το ασφαλιστικό καθώς με την εφαρμογή τους θα επέλθει η καταστροφή της κτηνοτροφίας.

5. Να γίνει ο διαχωρισμός στον ΕΛΓΑ ανάμεσα σε αγρότες και κτηνοτρόφους».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση με τους κτηνοτρόφους στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Στις 23 Σεπτεμβρίου 2016 δρομολογήθηκε στην Μπρατισλάβα η επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας CETA μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. Οι αρμόδιοι υπουργοί της Ε.Ε. συμφώνησαν στην επιτάχυνση των διαδικασιών, την έκδοση μιας νομικής ερμηνευτικής δήλωσης, για προώθηση της προστασίας των ΠΟΠ προϊόντων και των ευρωπαϊκών προτύπων εντός της επόμενης πενταετίας, για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα που είναι η υπογραφή της συμφωνίας από τους αρχηγούς των κρατών.

Η CETA ανήκει στη «νέα γενιά» διατλαντικών συμφωνιών TTIP, CETA, TISA που παραδίδουν τη Δημοκρατία όμηρο στις πολυεθνικές εταιρίες. Ο υπουργός κ. Σταθάκης, ενώ κατέθεσε το θετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αναστολή των διαπραγματεύσεων της TTIP έως την αποδοχή από τις ΗΠΑ των ευρωπαϊκών προτύπων, έδωσε τη συγκατάθεσή του για προσωρινή εφαρμογή της CETA υπό τον όρο, εντός της επόμενης 5ετίας, η Ε.Ε. να λάβει μέτρα κατοχύρωσης της Φέτας και στον Καναδά και στη Νότια Αφρική.

Αν επικυρωθούν οι συμφωνίες CETA, TTIP, TISA, θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική και περιφερειακή οικονομία, στην αγροτική παραγωγή και την ασφάλεια των τροφίμων, στο περιβάλλον, στα εργασιακά δικαιώματα, στις κοινωφελείς υπηρεσίες, στο σύστημα δικαίου και δημοκρατίας της χώρας μας και της Ευρώπης, στο κοινωνικό κράτος.

Θεωρούμε ότι φέρουν ευθύνη για τη CETA όλες οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2010 έως και τον Αύγουστο του 2014 που ολοκληρώθηκαν μετά από 10 γύρους συνομιλιών Ε.Ε. – Καναδά και Ε.Ε. – Ν. Αφρικής χωρίς να κατοχυρώνουν τη φέτα και άλλα ποιοτικά μας προϊόντα και εκτός Ε.Ε.

Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της την πολιτική απόφαση του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσεται κατά των διατλαντικών συμφωνιών CETA, TTIP, TΙSA, και όλα τα κόμματα του ελληνικού και ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μην επικυρώσουν την CETA και τη συμφωνία Ε.Ε. με τη Ν. Αφρική».

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass