Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 28 Οκτ 2016 8:54
Γενικότερα υπάρχουν οι 3 σωματοφύλακες. Στη Λάρισα έχουμε τους 3 ...γκλιτσοφυλάκες (η φωτ. από το συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων) Γενικότερα υπάρχουν οι 3 σωματοφύλακες. Στη Λάρισα έχουμε τους 3 ...γκλιτσοφυλάκες (η φωτ. από το συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων)

Από τον Γιώργο Ρούστα, roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Χειμωνιάτικο σκηνικό σήμερα Παρασκευή και χαμηλές θερμοκρασίες στα μέσα της άλλης εβδομάδας, εικόνες που αν συνδυαστούν και με την αλλαγή της ώρας αύριο βράδυ, σίγουρα αλλάζουν το σκηνικό άρδην.

Για σήμερα Παρασκευή στον νομό Λάρισας αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές προς το μεσημέρι. Χιόνια Θα πέσουν σε ορεινές περιοχές με μεγάλο υψόμετρο. Προς το τέλος της ημέρας ο καιρός θα βελτιωθεί ως προς τα φαινόμενα. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-15 βαθμούς Κελσίου. Από το Σάββατο ο ήλιος θα ξαναπροβάλει στον λαρισινό ουρανό, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα, ενώ από την Κυριακή και μέχρι Δευτέρα η θερμοκρασία θα ανέβει ως προς την μέγιστη τιμή (18-19 βαθμούς). Από την Τρίτη επιστρέφουν οι συννεφιές και η πιθανότητα ασθενών βροχών στον θεσσαλικό κάμπο, ενώ θα υποχωρήσει ξανά η θερμοκρασία (6-14 βαθμούς). Από την ερχόμενη Πέμπτη ο υδράργυρος θα ξαναπάρει την ανηφόρα, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα στον ουρανό.

ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΩΗΝ ΑΤΕ

Διαθέσιμα από χθες βράδυ στα ΑΤΜ της Πειραιώς και από Δευτέρα στα γκισέ είναι τα χρήματα που δικαιούνται οι 567.000 περίπου αγρότες, οι οποίοι θα λάβουν 770 εκατ. ευρώ, χρήματα που αφορούν στην πληρωμή της προκαταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης του 2016. Όσοι έχουν λογαριασμό σε άλλες τράπεζες τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από την ερχόμενη Τρίτη 1η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με Λαρισαίους αγρότες «ο ΕΛΓΑ κράτησε τις καθιερωμένες εισφορές, κάποιοι δεν έλαβαν μήνυμα στο κινητό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ως είθισται, αν και το μεγάλο πρόβλημα είναι οι παρακρατήσεις υπέρ τρίτων που μπλοκάρουν σε αρκετές περιπτώσεις τις αναλήψεις σε όσους χρωστούν ακόμη και σε άλλες τράπεζες».

Σχετικά με το θέμα που ανέκυψε με πιθανές δεσμεύσεις λογαριασμών λόγω οφειλών στην πρώην ΑΤΕ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της στήλης, «στην παρούσα φάση δεν υφίσταται τέτοιο θέμα και ο θόρυβος -που κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευθούν πολιτικά- προέκυψε, επειδή ο εκκαθαριστής της τράπεζας ξεκίνησε ασφαλιστικά μέτρα στα δικαστήρια, απαιτώντας τις δεσμεύσεις. Αν δεν προηγηθεί δικαστική απόφαση, η οποία μάλιστα θα δικαιώνει τον εκκαθαριστή, καμία δέσμευση ποσού δεν θα υπάρξει». Περισσότερες πληροφορίες οσονούπω…

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ

Ημερίδα με θέμα: «Καλλιέργεια –διατροφικά οφέλη-προοπτική των οσπρίων» θα διεξαχθεί το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 11:00 π.μ. στο «Village Garden» (4o χλμ. Λάρισας – Νίκαιας) από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λαρισαίων Αγροτών και την Ομάδα Παραγωγών Οσπρίων. Ομιλητές θα είναι ο γεωπόνος Γιάννης Καραστέργιος, η διατροφολόγος Νικ. Μεταλλούλη και εκπρόσωπος του ΕΘΙΑΓΕ.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗΣ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λάρισας ενημερώνει τους δικαιούχους της Δράσης 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» του Μέτρου 2.1.4., ότι έχουν εκδοθεί οι αναλυτικές καταστάσεις πληρωμής του έτους 2012 (διετή παράταση) και έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας. Για τη διετή παράταση υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 392.265,39 ευρώ για 239 από τους 569 δικαιούχους. Ένσταση κατά των καταστάσεων πληρωμής μπορούν να υποβάλλουν μόνο οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά στην πληρωμή, και εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της πρώτης ανάρτησης, δηλαδή από 27 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου. Οι ενστάσεις θα υποβάλλονται στη ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας, Καλλισθένους 27 & Θεοφράστου. Επισημαίνεται ότι οι ενστάσεις θα πρέπει να είναι απόλυτα δικαιολογημένες, τεκμηριωμένες, σαφείς και να επισυνάπτονται όλα τα δικαιολογητικά που θα βοηθήσουν την επιτροπή ενστάσεων στην εξέτασή τους, καθώς δεν θα υπάρχει δυνατότητα συμπλήρωσης νέων δικαιολογητικών σε μεταγενέστερο χρόνο.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΤΑ ΣΑΚΧΑΡΟΤΕΥΤΛΑ

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λάρισας, Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανακοινώνεται ότι έχουν αναρτηθεί, η αναλυτική ονομαστική κατάσταση πληρωμών και η κατάσταση των απορριπτόμενων, της Δράσης 2.3 (Β) «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή σακχαροτεύτλων», της 1ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος 16228/23-11-2012, του 2ου έτους εφαρμογής (2013), στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας επί των οδών Καλλισθένους 27 & Θεοφράστου, στο γραφείο 3 (αρμόδια γεωπόνος κ. Χριστίνα Κοντογιάννη, τηλ. 2413-511145). Το ποσό που θα λάβουν συνολικά οι δικαιούχοι ανέρχεται στις 30.617,37 ευρώ, ενώ ενστάσεις θα υποβάλλονται έως και την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ

Αγωνιστική πρόσκληση στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Λάρισας να συμμετέχουν μαζικά στην πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιεί η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων μεθαύριο Κυριακή 30 Οκτωβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι, στη Νίκαια-Λάρισας, απευθύνει η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, η οποία προγραμματίζει ακόμη μέσα στον Νοέμβριο αγωνιστικές παρεμβάσεις σε ΕΛΓΑ-ΟΠΕΚΕΠΕ και επαρχιακές συγκεντρώσεις με μηχανήματα. Επίσης θα συμμετάσχει στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας στις 7 το βράδυ, από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

ΒΡΑΧΥΚΕΡΑΤΙΚΗ ΦΥΛΗ

«Το κρέας από τα μοσχάρια της Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής, που ανήκει στις αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων είναι νόστιμο, θρεπτικό και ανάρπαστο στην αγορά. Αν κι εμείς οι εκτροφείς το πουλάμε 4 ευρώ, αυτό φτάνει να πωλείται στην αγορά ακόμη και 24 ευρώ. Στόχος της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ) είναι να λάβει μερίδιο από την αυξημένη προστιθέμενη αξία του προϊόντος και ο παραγωγός». Αυτός είναι ο βασικός στόχος του νέου προέδρου της Ένωσης Εκτροφέων Αχιλλέα Τσαπραΐλη από την ορεινή Αργιθέα Καρδίτσας. Ακόμη στους άμεσους στόχους της Ένωσης «η αποπληρωμή από τα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας και διατηρούμενων αυτόχθονων φυλών που εκκρεμούν από το 2013 (πληρώθηκε η πρώτη χρονιά του 5ετούς προγράμματος) και η προκήρυξη νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων για την πιστοποίηση του κρέατος». Το συγκεκριμένο ζώο είναι μικρό και ανθεκτικό στις ασθένειες και παρουσιάζει καλή αναπαραγωγική ικανότητα. Ουσιαστικά τα μέλη της Ένωσης Εκτροφέων Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών έχουν τις βάσεις για να πρωταγωνιστήσουν στην ζωική παραγωγή, αρκεί να λύσουν προβλήματα που σε άλλες χώρες, η επίλυση τους είναι δεδομένη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass