ΟΤΑΝ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΜΕΧΡΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Η τιμή του καλαμποκιού «βγάζει» τον πλανητάρχη!

* Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί η προεδρία του να ευνοήσει τον αγροτικό τομέα, έχει βάλει κατά γραφειοκρατών και οικολόγων («οι αγρότες ενδιαφέρονται για το περιβάλλον περισσότερο από τους ριζοσπάστες οικολόγους») και έχει εξαγγείλει: «Θα αυξήσουμε τον βαθμό ελευθερίας των αγροτών ώστε να είναι όσο παραγωγικοί είναι δυνατό»

Δημοσίευση: 13 Νοε 2016 11:51
Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα είναι από την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στην (αγροτική) πολιτεία της Αϊόβα τον περασμένο Αύγουστο. Όπως φαίνεται, οι μετρ στην πολιτική επικοινωνία Αμερικανοί, έχουν μεταφέρει στην αίθουσα της ομιλίας μπάλες με άχυρο, οι οποίες χρησιμοποιούνται και ως φόντο πίσω από τον ομιλητή αλλά και για να κάθονται κάποιοι αγρότες που μετείχαν στη συγκέντρωση Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα είναι από την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στην (αγροτική) πολιτεία της Αϊόβα τον περασμένο Αύγουστο. Όπως φαίνεται, οι μετρ στην πολιτική επικοινωνία Αμερικανοί, έχουν μεταφέρει στην αίθουσα της ομιλίας μπάλες με άχυρο, οι οποίες χρησιμοποιούνται και ως φόντο πίσω από τον ομιλητή αλλά και για να κάθονται κάποιοι αγρότες που μετείχαν στη συγκέντρωση

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Όποιος παρακολουθούσε την πορεία της χρηματιστηριακής τιμής του καλαμποκιού στις ΗΠΑ θα μπορούσε με μεγάλο βαθμό ακρίβειας να προβλέψει τον νέο πρόεδρο της χώρας.

Ο λόγος; Σύμφωνα με έρευνα, από το 1960 και μετά:

-Όταν η τιμή του καλαμποκιού ανεβαίνει την περίοδο Σεπτέμβριος – αρχές Νοεμβρίου (προεδρικές εκλογές), τότε η προεδρία αλλάζει χέρια και από τους Δημοκρατικούς περνά στους Ρεπουμπλικάνους. Αυτό συνέβη με τον Ρίτσαρντ Νίξον το 1968, τον Ρόναλντ Ρήγκαν το 1980 και τον Τζωρτ Μπους το 2000 και φυσικά φέτος με τον Ντόναλντ Τραμπ.

-Αντίθετα, όταν η τιμή του καλαμποκιού υποχωρεί τη συγκεκριμένη περίοδο, τότε η προεδρία αλλάζει χέρια και περνά από τους Ρεπουμπλικάνους στους Δημοκρατικούς. Αυτό συνέβη με τον Τζων Κέννεντυ το 1960, τον Τζίμυ Κάρτερ το 1976, τον Μπιλ Κλίντον το 1992 και τον Μπαράκ Ομπάμα το 2008.

-Έχει αποδειχθεί επίσης ότι όταν η τιμή του καλαμποκιού υποχωρεί τότε τον πρόεδρο διαδέχεται υποψήφιος από το ίδιο κόμμα, Δημοκρατικός ή Ρεπουμπλικάνος.

Η έρευνα έχει γίνει από την αγροτική επιθεώρηση «Farm Futures» και η διαπίστωσή της επιβεβαιώθηκε και φέτος καθώς η χρηματιστηριακή τιμή του καλαμποκιού ήταν υψηλότερη στις αρχές Νοεμβρίου απ’ ότι την 1η Σεπτεμβρίου. Βεβαίως, η τιμή του καλαμποκιού συνήθως υποχωρεί το φθινόπωρο και αυτή η τάση δεν έχει σχέση με την πολιτική.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Καθώς οι αγρότες είναι πλέον λιγότερο από το 1% του πληθυσμού των ΗΠΑ, η αγροτική πολιτική ελάχιστα απασχόλησε τον προεκλογικό διάλογο. Ο εκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνέστησε στην προεκλογική περίοδο μια επιτροπή από 64 ειδικούς στα θέματα αγροτικής πολιτικής, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται και έξι κυβερνήτες πολιτειών με δυναμικό αγροτικό τομέα. Η επιτροπή, όπως ανακοίνωσε το επιτελείο του, θα εφοδιάζει τον νέο πρόεδρο με ιδέες και προτάσεις για την αγροτική πολιτική. Πολλά από τα μέλη της επιτροπής συμπεριλαμβάνονται και στα 70 ονόματα που ακούγονται για τη θέση του υπουργού Γεωργίας των ΗΠΑ.

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο εκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει όσον αφορά τους αγρότες και κτηνοτρόφους:

-Η προεδρία του θα είναι υπέρ του αγροτικού τομέα.

-Υποστηρίζει ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για όλους τους αγρότες.

-Οι αγρότες θα ευνοηθούν από το εξαγγελθέν πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων.

-Δεν συμφωνεί στο να υπάρχει σήμανση στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

-Στον καθορισμό της πολιτικής στο μεταναστευτικό θα ληφθούν υπ’ όψιν οι προκλήσεις όσον αφορά το εργατικό δυναμικό που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας (υπολογίζεται ότι στις αγροτικές επιχειρήσεις απασχολούνται δύο εκατομμύρια μετανάστες χωρίς την απαιτούμενη άδεια εργασίας.

-«Οι αγρότες ενδιαφέρονται για το περιβάλλον περισσότερο από τους ριζοσπάστες οικολόγους. Πολλοί περιβαλλοντικοί νόμοι καταπιέζουν τους αγρότες αντί στην πραγματικότητα να βοηθούν το περιβάλλον».

-«Σήμερα ισχύουν θλιβεροί κανονισμοί, γραμμένοι από γραφειοκράτες που δεν είναι εκλεγμένοι, δεν λογοδοτούν και συχνά δεν γνωρίζουν τίποτα για τους ανθρώπους τη ζωή των οποίων ρυθμίζουν. Αυτοί που θεσπίζουν τους κανονισμούς έχουν όλη τη δύναμη και οι αγρότες του έθνους μας συχνά υποχρεώνονται να συμμορφώνονται σε κανονισμούς που, χωρίς να έχουν λογική, τους προκαλούν μεγάλο κόστος. Σε αρκετές περιπτώσεις ομάδες ακραίων οικολόγων έχουν μεγαλύτερη δύναμη στο να διαμορφώσουν το περιεχόμενο των κανονισμών απ’ ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι επηρεάζονται άμεσα από τους εν λόγω κανονισμούς. Το βάρος από τους κανονισμούς σε ομοσπονδιακό επίπεδο έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια μέσω της επιβολής υπέρμετρων περιορισμών στη χρήση γης για αγρότες – κτηνοτρόφους, περιβαλλοντικών απαιτήσεων που επιβάλλουν τεράστια κόστη στους παραγωγούς και κανονισμών στα τρόφιμα που έχουν ξεφύγει από κάθε όριο. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Ως πρόεδρος θα συνεργαστώ με το Κογκρέσο για να μεταρρυθμίσω το ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά τη γεωργία. Θα μειώσουμε τη δύναμη των γραφειοκρατών της κυβέρνησης και θα αυξήσουμε τον βαθμό ελευθερίας των αγροτών ώστε να είναι όσο παραγωγικοί είναι δυνατό. Θα αυξήσουμε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διαδικασία παραγωγής των κανονισμών. Κανονισμοί που δεν δικαιολογούνται και είναι αρνητικοί για τους Αμερικανούς αγρότες και καταναλωτές θα τροποποιηθούν ή θα καταργηθούν».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass