Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: ΜΟΝΟ 1.569 ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΥΣΑΝ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΗ

Πληρωμές 1,1 δις ευρώ στους αγρότες ως το τέλος 2016

* Κ. Τσιάρας: «Να σταματήσει η κυβέρνηση την επίθεση στους αγρότες» * Ε. Αποστόλου: «Ποια επίθεση; Τη νέα χρονιά το 95-97% των αγροτών δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο»

Δημοσίευση: 14 Νοε 2016 12:00
Φωτό αρχείου Φωτό αρχείου

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ θα λάβουν οι Έλληνες αγρότες ως το τέλος του 2016 από το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης, το πρασίνισμα, εκκρεμότητες εξισωτικής, πληρωμές αγροτοπεριβαλλοντικών δράσεων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και άλλες καθυστερούμενες πληρωμές.

Αυτό ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Τσιάρα, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της μη καταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης σε περισσότερους από 50.000 αγρότες λόγω του ότι δεν υπήρχε διασύνδεση των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών μ’ αυτά του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Αυτούς που αναφέρετε ως 50.000, είναι 2.500 αγρότες. Μιλάμε για 2.500 αγρότες, σε σχέση με τους 690.000 που υπέβαλαν αίτημα για βασική ενίσχυση», τόνισε στην απάντησή του ο κ. Ε. Αποστόλου και εξήγησε: «Αυτοί είναι που έχουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο βεβαίως δημιουργήθηκε γιατί στον διασταυρωτικό έλεγχο που έγινε στη μηχανογράφηση, εντοπίστηκαν στοιχεία τα οποία δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού αγρότη, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της βασικής ενίσχυσης.

Απ’ αυτούς, οι 1.569 δεν πληρούσαν το κριτήριο με βάση αυτών που η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσε. Για τους υπόλοιπους 981 δεν πρόφτασε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος το υπουργείο Οικονομικών και υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα. Βρισκόμαστε σε επαφή με το υπουργείο Οικονομικών και σύντομα θα τακτοποιηθούν, ούτως ώστε στην επόμενη πληρωμή, που είναι τον επόμενο μήνα, να πάρουν και οι συγκεκριμένοι αγρότες αυτό που δικαιούνται», διαβεβαίωσε ο κ. Ε. Αποστόλου.

ΤΟΣΟΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

«Τον αριθμό τον οποίο αναφέρατε, θα ήθελα να μου τον αποδείξετε. Και αυτό δεν συνηθίζω να το κάνω, αλλά θα σας πω ότι ενδεχομένως αυτός είναι ο αριθμός που αφορά μόνο στη δική μου εκλογική περιφέρεια, στην Καρδίτσα και όχι στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας», αντέτεινε ο ερωτών βουλευτής κ. Κώστας Τσιάρας και επισήμανε:

«Πρέπει κάποια στιγμή όλη αυτήν την πρακτική να την κατευθύνουμε σε μία λογική άμεσης απάντησης των λύσεων που υπάρχουν. Διότι με το να υπάρχουν πραγματικοί αγρότες, οι οποίοι απευθυνόμενοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δέχονται ή ακούν ως δικαιολογία ότι δεν είναι ενεργοί αγρότες, αντιλαμβάνεστε ότι πέραν της πρακτικής αδυναμίας του να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συγκεκριμένα οικονομικά προβλήματα που έχουν λόγω έλλειψης ρευστότητας, δημιουργείται κι άλλο ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την ηθική της όλης πραγματικότητας.

Ο πραγματικά μοναδικός ενεργός αγρότης δεν μπορεί να φαίνεται ως μη ενεργός αγρότης λόγω της ασυνεννοησίας, της προχειρότητας και της αναποτελεσματικότητας των υπηρεσιών μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι ένα ζήτημα το οποίο πλήττει συνολικά όχι, προφανώς, μόνο εσάς, αλλά την εικόνα της όποιας ελληνικής πολιτείας απέναντι στον Έλληνα αγρότη, που ουσιαστικά παραμένει ο τελευταίος μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβει η κυβέρνηση ότι μετά από αυτήν τη μεγάλη επίθεση που έκανε στο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, στο σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών, δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η επίθεση και στον αγροτικό κόσμο. Επιτέλους, όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα. Ξέρουμε ότι η πρωτογενής παραγωγή είναι μία από τις τελευταίες δυνατότητες που έχει η πατρίδα μας για να ξεφύγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης. Θέλω να πιστεύω ότι σε ένα πνεύμα τουλάχιστον σοβαρής αντιμετώπισης, συναίνεσης και συνέπειας θα μπορέσουμε να δώσουμε απαντήσεις στο σύνολο του αγροτικού κόσμου», υπογράμμισε ο κ. Κ. Τσιάρας.

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΦΟΡΟ

«Ο αγροτικός χώρος όντως έχει πρόβλημα αλλά είναι και ο μόνος χώρος ο οποίος άντεξε στην κρίση περισσότερο από την υπόλοιπη κοινωνία, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα. Και βεβαίως τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει μπει σε μια ανοδική πορεία όχι μόνο το εισόδημά του, αλλά κυρίως οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων που είναι αυτό το εργαλείο που θα μας δώσει μεγάλη ανακούφιση στον χώρο», ανταπάντησε ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών λέγοντας:

-«Για πρώτη φορά στη χώρα μας επιχειρηματικού χαρακτήρα δραστηριότητα, όπως είναι η αγροτική, τυγχάνει αφορολογήτου ορίου, αντίστοιχου με αυτό που υπάρχει στους συνταξιούχους, στους μισθωτούς. Δηλαδή μιλάμε για μια κάλυψη που αφορά, σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίως που δηλώνονται, πάνω από το 95%-97% των Ελλήνων αγροτών που και στη νέα χρονιά δεν θα πληρώσουν ούτε 1 ευρώ φόρο. Αν εσείς αυτό το θεωρείτε επίθεση, δεν μπορώ να το καταλάβω.

Όπως βεβαίως και στο ασφαλιστικό, η όλη διαδικασία τότε ήταν -και εσείς το λέγατε- να συνδέσουμε το φορολογικό με το ασφαλιστικό. Αυτό κάναμε και στους λογαριασμούς μας για να μπορέσει και ο αγρότης να τύχει της εθνικής σύνταξης. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Διότι αν αφήναμε τα πράγματα όπως πήγαιναν, θα μηδενιζόταν η αγροτική σύνταξη. Θεσπίσαμε, λοιπόν, την εθνική σύνταξη εντάσσοντας και μάλιστα, διευκολύνοντας τον αγρότη, ούτως ώστε η ασφαλιστική του συμμετοχή να αντιστοιχεί στο 70% του κατώτερου μισθού. Και με μια διαδικασία πέντε-επτά χρόνων μετάβασης, μέσα από την οποία, σε σχέση με τις απαλλαγές από το αφορολόγητο όριο, τελικά ο αγρότης πάλι έβγαινε κερδισμένος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass