Μέτρα για μαύρη αγορά και καθυστερήσεις πληρωμών

Δημοσίευση: 28 Νοε 2016 13:48

Τη «μαύρη» διακίνηση αγροτικών προϊόντων αλλά και τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην πληρωμή των παραγωγών βάζει στο στόχαστρό της η κυβέρνηση το 2017.

Στον προγραμματισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη νέα χρονιά, όπως αποτυπώνεται στο κείμενο του προϋπολογισμού, περιλαμβάνονται οι εξής διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες:

Αναπτυξιακές Πρωτοβουλίες

* «Παρέμβαση στον τομέα της εμπορίας γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων και αλιευμάτων, της βιοασφάλειας και της ποιοτικής τους ιχνηλασιμότητας με την προώθηση σχεδίου νόμου για τη «Διακίνηση και Εμπορία αγροτικών προϊόντων». Στόχος είναι ο περιορισμός της παραβατικότητας των μεσαζόντων στην αγορά των αγροτικών προϊόντων, η καταπολέμηση της μαύρης διακίνησης των προϊόντων και η αποκατάσταση της καθυστέρησης των πληρωμών των παραγωγών, πρωτίστως στις εμπορικές συναλλαγές νωπών και ευπαθών προϊόντων.

* Θέσπιση Εθνικού Συστήματος Ελέγχου και Επιβολής Αλιείας (ΕΣΕΕΑ) με την προώθηση σχεδίου νόμου για τη στήριξη της αλιείας με μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα διατήρησης των ιχθυοαποθεμάτων και τη θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την αειφορική διαχείρισή τους.

* Χάραξη μιας ολοκληρωμένης αλιευτικής πολιτικής. Οι βασικές στρατηγικές επιλογές της χώρας για τον τομέα της αλιείας στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του τομέα της αλιείας και στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων

* Ρύθμιση για την «Κτηνοτροφία και τις Κτηνοτροφικές Εγκαταστάσεις» με την προώθηση σχεδίου νόμου για τη μείωση των διοικητικών και οικονομικών επιβαρύνσεων για τον κτηνοτρόφο, με τελικό στόχο την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς και όλων των αναγκαίων μέτρων που πρέπει να εφαρμόζονται κατά την κατασκευή και λειτουργία των έργων που αφορούν την κτηνοτροφική δραστηριότητα.

* Ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον αγροτικό χώρο και μείωση του κόστους παραγωγής.

* Βελτίωση αποδοτικότητας πόρων κατά τη χρήση ενέργειας και διαχείρισης υδάτων στον αγροτικό χώρο. Με το δεδομένο ότι η γεωργία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής υδατικών πόρων, το ΥΠΑΑΤ προωθεί νομοθετική ρύθμιση που εστιάζει στην αναδιάρθρωση των φορέων διαχείρισής τους, με βάση την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης ανά περιοχή και στην επίτευξη επιμέρους στόχων.

* Βραχυπρόθεσμο αναπτυξιακό πρότυπο Αγροδιατροφικής και Τουριστικής δικτύωσης μικρής κλίμακας, στο νησιωτικό χώρο.

* Νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 5,8 δισ. ευρώ δημόσιας δαπάνης (4,7 δισ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής), που μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 7 δισ. ευρώ.

Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις

* Υλοποίηση της Εθνικής Γεωγραφικής Πληροφοριακής Βάσης Δεδομένων (ΕΓΠΒΔ) με την ονομασία «Βοσκήσιμες Γαίες της Ελλάδας», σύμφωνα με τα χαρτογραφικά δεδομένα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και τα γεωχωρικά δεδομένα που προκύπτουν από τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, με σκοπό την καταγραφή των βοσκήσιμων γαιών της χώρας για τις ανάγκες εφαρμογής των κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων που σχετίζονται με τη χρήση αυτών.

* Αναβάθμιση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της Κτηνιατρικής στο πλαίσιο της Σήμανσης και Καταγραφής Βοοειδών, Αιγοπροβάτων και Χοίρων.

* Αναβάθμιση του Δικτύου Κτηνιατρικών Εργαστηρίων και ειδικότερα των εθνικών εργαστηρίων αναφοράς και των επισήμων εργαστηρίων που είναι ορισμένα σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 882/2004 για τη διενέργεια των επισήμων ελέγχων της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και προς τους κανόνες για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων.

* Εφαρμογή Σχεδίου Δράσης λήψης μέτρων στον τομέα της φυτοϋγείας για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών.

* Ενίσχυση της συμβολής της έρευνας και της καινοτομίας των Ινστιτούτων και Ιδρυμάτων του ΥΠΑΑΤ με την ολοκλήρωση της πρόσληψης των 100 ερευνητών (επιπέδου διδακτορικού διπλώματος) στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, για την πρόσληψη των οποίων οι διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν ήδη διενεργηθεί».

ΟΚΤΩΒΡΙΟ – ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι οι κοινοτικές ενισχύσεις να καταβάλλονται κάθε χρόνο το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.

Ο υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου είπε χαρακτηριστικά στη Βουλή:

«Δεν μπορεί όλοι να ζητάνε κάθε φορά -γιατί όντως υπάρχουν προβλήματα- παράταση στις προθεσμίες υποβολής δικαιολογητικών, δηλώσεων κ.λπ., γιατί αυτή η παράταση μετά πηγαίνει προς τα πίσω και τις πληρωμές αναγκαστικά. Είναι μία διαδρομή που δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Άρα, λοιπόν, έχουμε ως βασικό στόχο ένα πράγμα. Βάζοντας τάξη στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, θα πληρώνουμε κάθε χρόνο τον Οκτώβρη-Νοέμβρη και θα είναι αυτό το δίμηνο που ουσιαστικά θα προσπαθήσουμε, καταβάλλοντας όλες τις ενισχύσεις αυτήν την περίοδο, να το συνδέσουμε και με άλλες οικονομικού χαρακτήρα δραστηριότητες».

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass