ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Κάθε πέρσι και καλύτερα οι τιμές στα αμνοερίφια

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2016 15:47

Ανήσυχοι οι θεσσαλοί αιγοπροβατοτρόφοι από τη στασιμότητα που επικρατεί κυρίως στις εξαγωγές αρνιών και κατσικιών, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, καθώς η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος κρατά καθηλωμένες τις τιμές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκο Παλάσκα «αυτές τις μέρες οι λίγοι παραγωγοί που σφάζουν αρνιά, πουλούν με 4 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι τέτοιες μέρες οι τιμές κυμαίνονταν στα 5,20 ευρώ. Και να σκεφτεί κανείς ότι το κόστος εκτροφής ενός ζώου ανέρχεται στα 6 ευρώ. Πέρυσι οι τιμές ξεκίνησαν με 5,20 και λίγο πριν τα Χριστούγεννα έφθασαν τα 5,80-6 ευρώ. Φέτος δεν βλέπω να φτάνει ούτε τα 5 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα κατσίκια η τιμή αντίστοιχα είναι συν 1 ευρώ, αλλά εξίσου απογοητευτικά».

Το πρόβλημα των χαμηλών τιμών οφείλεται σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, στις ελάχιστες εξαγωγές, καθώς το 80% της εγχώριας παραγωγής προορίζεται για τις αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας, ενώ στη χώρα μας το ενδιαφέρον των καταναλωτών εστιάζεται τα Χριστούγεννα κυρίως στο χοιρινό. «Αν σκεφτεί κανείς ότι θα ξανασφάξουμε το Πάσχα, καταλαβαίνει και το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουμε» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παλάσκας. Το μόνο θετικό είναι ότι οι συμφωνίες των παραγωγών με τους εμπόρους κλείνονται με επιταγές που δεν έχουν μεγάλο χρονικό διάστημα αποπληρωμής.

Το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι αιγοπροβατοτρόφοι είναι η βασικότερη αιτία που δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν σε κάποια συνεργατική μορφή παρέμβασης στην αγορά, καθώς η προμήθεια εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων κλπ κοστίζει και σχετικά επιδοτούμενα προγράμματα δεν υπάρχουν πολλά.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass