ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΩΝ – ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟ ΜΕ ΤΡΑΚΤΕΡ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Άναψε το φιτίλι των αγροτικών κινητοποιήσεων

* Προσπάθεια για ενιαίο πανελλαδικό "μέτωπο" * Με επιφυλάξεις αντιμετωπίστηκε η πρόταση διαλόγου που απηύθυνε ο κ. Αποστόλου * Τι αποφασίστηκε στη χθεσινή πανελλαδική σύσκεψη στα Αμπελάκια

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2016 15:11

Με πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις και παρεμβάσεις, με αφετηρία τον Πλατύκαμπο και αιχμή του δόρατος τον ν. Λάρισας, για μια πρώτη σφυγμομέτρηση των τάσεων και αντιδράσεων, ο αγροτικός κόσμος της χώρας ανοίγει τον νέο κύκλο των φετινών κινητοποιήσεων…

Χθες, αγρότες από συντονιστικές επιτροπές μπλόκων, εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών, συλλόγων και ομάδες παραγωγών όλης της χώρας, αναδεικνύοντας πρωτίστως τα προβλήματα και τα αδιέξοδα των ανθρώπων της υπαίθρου και ρίχνοντας "γέφυρες" επικοινωνίας μεταξύ των αγροτοσυνδικαλιστών όλων των τάσεων και χρωμάτων έστειλαν τα πρώτα ηχηρά μηνύματα αγωνιστικής διάθεσης προς την κυβέρνηση…

Από τα Αμπελάκια του Δήμου Τεμπών, εκεί όπου γεννήθηκε ο πρώτος αγροτικός συνεταιρισμός στον κόσμο, συνδέοντας τις κοινωνικές τάξεις με μοναδικό πνεύμα αλληλεγγύης, αγρότες από περιοχές των νομών Λάρισας (Φάρσαλα, Τύρναβο, Αγιά, Φαλάνη, Τερψιθέα, Νέσσωνα κ.ά.), Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Καστοριάς, Πέλλας, Κοζάνης, Καβάλας, Ημαθίας, Καρδίτσας και πολλών ακόμη, χαλύβδωσαν το αγωνιστικό τους φρόνημα, διαμόρφωσαν μέσα από γόνιμο διάλογο την ατζέντα των αιτημάτων τους και άναψαν το "φιτίλι" των κινητοποιήσεων...

Αν και η μορφή των κινητοποιήσεων σ΄ αυτή τη φάση δεν έγινε εφικτό να οριστικοποιηθεί, καθώς ο στόχος της χθεσινή σύσκεψης ήταν οργανωτικός, για την κατάθεση και επικαιροποίηση των προτάσεων και την επισημοποίηση του διεκδικητικού τους πλαισίου δηλαδή, ωστόσο η πρόθεση των Λαρισαίων αγροτών να φέρουν τις επόμενες ημέρες τα τρακτέρ στο Πλατύκαμπο, υποδηλώνει την προοπτική κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζοντας με επιφύλαξη την πρόταση διαλόγου που απηύθυνε προ ημερών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εξαιτίας του χρόνου που αυτή εκδηλώθηκε, την ώρα δηλαδή που ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα, προειδοποίησαν πως τα μέτρα των μνημονικών δεσμεύσεων που τους αφορούν δεν θα γίνουν αποδεκτά.

«Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αδιέξοδο με πολλά προβλήματα, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού νέων αγροτών Λάρισας Χρήστος Σιδηρόπουλος. Το γενικό οικονομικό περιβάλλον που επιβάλλει η κυβέρνηση, με απαίτηση της Τρόικας γίνεται ασφυκτικό και το σύστημα αντιμετωπίζει τους αγρότες ως φορολογητέο προϊόν σημείωσε λέγοντας πως από «το 2017 έρχονται νέα μέτρα που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο τον αγροτικό κόσμο και το κόστος ζωής έχει ανατραπεί». Δίνοντας το στίγμα της χθεσινή σύσκεψης, τόνισε πως πρέπει να δουν τα λάθη των προηγούμενων κινητοποιήσεων, να διαμορφώσουν ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων που θα σταλεί σε κυβέρνηση και κόμματα και έστειλε μήνυμα ενότητας του αγροτικού κόσμου. "Σ’ αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς" τόνισε χαρακτηριστικά και με έμφαση…

ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σε γενικές γραμμές οι τοποθετήσεις της πλειοψηφίας των αγροτών εστιάστηκαν:

* Στα δύο κυρίαρχα προβλήματα το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

*Στην επικαιροποίηση των περσινών κινητοποιήσεων με τη συμπλήρωση νέων, που αφορούν σε ζητήματα που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή των μέτρων του τρίτου μνημονίου, της νέας ΚΑΠ, του ΕΛΓΑ και το κόστος παραγωγής τους.

* Στη δεδομένη αγωνιστική διάθεση.

* Στη διαμόρφωση ενιαίου αγροτικού μετώπου και συντονισμένων δράσεων.

* Στην επιδίωξη διεξαγωγής προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για το αγροτικό, εντός του Ιανουαρίου, ώστε όλα τα κόμματα να πάρουν θέση.

* Στην αποδοχή και την κατανόηση των αιτημάτων τους από την κοινωνία και τους πολίτες.

Τις επόμενες 15 μέρες μια ομάδα εργασίας θα έχει ετοιμάσει ολοκληρωμένο το πλαίσιο αιτημάτων ενώ ανοιχτό παρέμεινε το θέμα του κλεισίματος των δρόμων. Πάντως υπήρξαν προτάσεις και για αποκλεισμούς εφοριών και του υπουργείου ώστε να αυξηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση.

Θυμίζουμε πως έχει ήδη αποφασιστεί για την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου αγροτικό συλλαλητήριο στην Αγιά, μετά από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, ενώ το ερχόμενο Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη από την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων για τον συντονισμό και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

Να σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή απηύθυνε πρόσκληση σε διάλογο στους αγρότες υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει -και στηρίζει- με κάθε τρόπο τον αγροτικό κόσμο». Απευθυνόμενος στους αγρότες, που εμφανίζονται να ηγούνται των πρωτοβουλιών για την οργάνωση των φετινών κινητοποιήσεων, τόνισε πως προβλήματα έχουν όλοι οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως τα στοιχεία της EUROSTAT και της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η ανοδική τροχιά που παρουσίασε το εισόδημά τους το 2015 θα συνεχιστεί και το 2016". Καλώντας τους σε διάλογο διευκρίνισε πως "είναι γνωστό ότι ο αγροτικός χώρος έχει αυτή την περίοδο πρόβλημα θεσμικής εκπροσώπησης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλες τις ομάδες που εμφανίζονται ότι τον εκπροσωπούν».

Ο κ. Αποστόλου είπε ακόμη ότι για τα ζητήματα που κυριάρχησαν στις περσινές κινητοποιήσεις, οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού υλοποιήθηκαν κατά γράμμα. «Υποσχεθήκαμε ελάφρυνση για τη μέγιστη πλειοψηφία την προκαταβολή φόρου που κατέβαλε τις προηγούμενες χρονιές». Αντίστοιχα, είπε ότι 90% των αγροτών θα πληρώνουν για την ασφάλισή τους λιγότερα από αυτά που κερδίζουν από τη μείωση της φορολογίας τους. «Η διασφάλιση του αφορολογήτου ορίου και της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ ήταν για τους αγρότες τα σημαντικότερα ζητήματα που το 2016 θεσπίσαμε» ανέφερε και σημείωσε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν δοθεί συνολικά το 2016 στην ελληνική ύπαιθρο περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ συνολικές ενισχύσεις.

Ο κ. Αποστόλου είπε επίσης ότι για δεύτερη χρονιά οι ελεγκτικές Αρχές δεν επέβαλαν στη χώρα πρόστιμα και καταλογισμούς, όταν την προηγούμενη πενταετία συσσωρεύτηκαν περισσότερα από 3 δισ. ευρώ, ενώ για τις πληρωμές του ΕΛΓΑ είπε ότι ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Τον Αύγουστο του 2016 ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές του 2015, δηλαδή πέντε μήνες νωρίτερα, και τον Νοέμβριο ξεκίνησαν οι πληρωμές των ζημιών του 2016, δηλαδή τρεις μήνες νωρίτερα από την περσινή χρονιά, παρότι η φετινή χρονιά ήταν πιο δύσκολη και από πλευράς καιρικών συνθηκών, αλλά και λόγω της αποχής των εκτιμητών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass