Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 16 Δεκ 2016 11:42

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Τσουχτερό κρύο και πιθανότητα χιονοπτώσεων ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές την προσεχή Τρίτη αναμένεται τις επόμενες ημέρες στον θεσσαλικό κάμπο.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη (kairos-alex.gr) σήμερα Παρασκευή αναμένονται αραιές συννεφιές, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί-βορειοανατολικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο ανάλογες καιρικές συνθήκες αν και προς το τέλος της ημέρας τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια του νομού. Μεθαύριο Κυριακή ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι βόρειοι ασθενείς και ο υδράργυρος θα ανέβει ως προς τις μέγιστες τιμές (-4 με 6 βαθμούς Κελσίου). Ήλιος με τσουχτερό κρύο και τη Δευτέρα, ενώ από την Τρίτη και μέχρι την Πέμπτη επανέρχονται οι συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Προς το τέλος της ημέρας πιθανό να χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Η θερμοκρασία σε πτώση (από 2 έως -4 βαθμούς Κελσίου).

ΜΠΛΟΚΑ

Φουντώνει σιγά σιγά το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων, καθώς πλησιάζει ο μήνας (Ιανουάριος) των μπλόκων. Σήμερα Παρασκευή πραγματοποιείται το επαρχιακό συλλαλητήριο με μηχανήματα στην Αγιά, με πρωτοβουλία της ΕΟΑΣΝΛ και των Συλλόγων της επαρχίας, ενώ αύριο Σάββατο (στις 12μ.) συνεδριάζει στο ΤΕΙ Θεσσαλίας η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων, με βασικό εισηγητή τον Βαγγ. Μπούτα. Το ενδιαφέρον στην αυριανή σύσκεψη εστιάζεται και στον χρόνο έναρξης των κινητοποιήσεων (παραδοσιακά λίγο πριν ή μετά τις 20 Ιανουαρίου) και στις παρουσίες από το απέναντι στρατόπεδο, δηλαδή εκπροσώπων συλλόγων που πέρυσι οδήγησαν τα τρακτέρ τους στα Τέμπη. Πάντως μόνο συναδελφική δεν χαρακτηρίστηκε από ανθρώπους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων η απόφαση του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών να ορίσει μία ώρα πριν την πανελλαδική συνδιάσκεψη στο ΤΕΙ, σύσκεψη με θέμα το μέλλον των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Η σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11 το πρωί στα γραφεία του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, με εισηγήτρια την κ. Άννα Νιτροπούλου θα αφορά στο μέλλον συνεταιρισμών ανενεργών και μη, με βάση και το νέο ν\σ για τους πρωτοβάθμιους ΑΣΟ.

ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΕΥΤΛΑ

Στην εξόφληση του 1 εκατ. ευρώ από οφειλές που ήταν σε εκκρεμότητα για πάνω από ένα χρόνο, για την πρώτη ύλη που παρέδωσαν οι καλλιεργητές στην καμπάνια του 2015, προχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης η ΕΒΖ. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της η ζαχαροβιομηχανία επαναλαμβάνει ότι παραμένει στη δέσμευσή της να καταβάλει μέρος των 13 εκατ. ευρώ, που χρωστά στους τευτλοπαραγωγούς από την καμπάνια του 2016, μέχρι το τέλος του 2016, που σημαίνει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και ότι με βασικό στόχο τη διατήρηση της τευτλοκαλλιέργειας, τη στήριξη των παραγωγών και τη βιωσιμότητα της εταιρίας, διαβεβαιώνει ότι η εξόφληση της φετινής παραγωγής θα γίνει έως το τέλος Ιανουαρίου 2017.

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων περιφέρειας Θεσσαλίας καλεί όσους κτηνοτρόφους δεν έχουν πληρωθεί την εξισωτική αποζημίωση (λόγω βοσκοτόπου) καθώς και τους νέους κτηνοτρόφους που δεν τους έχει δοθεί βοσκότοπος να υποβάλλουν αιτήσεις στους κατά τόπους δήμους ή στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέχρι 30 Δεκεμβρίου.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ

ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ., στα γραφεία του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, επί της οδού Αγχιάλου 4 στη Φιλιππούπολη θα πραγματοποιηθεί η Α' Γενική Καταστατική Συνέλευση, με τα εξής θέματα: Εκλογή 3μελούς Προεδρείου Γενικής Συνέλευσης, Έκθεση ελέγχου Εποπτικού Συμβουλίου, Έκθεση ελέγχου οικονομικών στοιχείων έως 31/10/2016, Έγκριση Ισολογισμών χρήσεων 2014-2015 και απαλλαγή ευθυνών του Διοικητικού Συμβουλίου και συζήτηση και λήψη απόφασης της Γ.Σ. για την εναρμόνιση του καταστατικού του Συν/σμού με τον ισχύοντα Νόμο περί Συν/σμών 4384/2016.

«ΠΡΑΣΙΝΗ» ΣΥΣΚΕΨΗ

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη διοργανώνει την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 11.00 στο ξενοδοχείο «Διόνυσος» της Λάρισας ανοιχτή εκδήλωση με θέμα: «Τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα και η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την Αγροτική Ανάπτυξη». Ομιλητής θα είναι ο Μιχάλης Τζελέπης, βουλευτής Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Πολιτικής.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ

ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ ΦΥΛΩΝ

Εκδόθηκε η αναλυτική κατάσταση 1ης πληρωμής του έτους 2014 και έχει αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λάρισας για τη Δράση 3.1 «Διατήρηση απειλούμενων αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων» του Μέτρου 2.1.4. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΑΟΚ «υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 163.581,72 ευρώ για 16 δικαιούχους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ένσταση κατά της καταστάσεως πληρωμής εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της πρώτης ανάρτησης, δηλαδή έως και 16 Δεκεμβρίου στη ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας, (Καλλισθένους 27 & Θεοφράστου). Οι ενστάσεις θα πρέπει να είναι απόλυτα δικαιολογημένες, τεκμηριωμένες, σαφείς και να επισυνάπτονται όλα τα δικαιολογητικά που θα βοηθήσουν την επιτροπή ενστάσεων στην εξέτασή τους, καθώς δεν θα υπάρχει δυνατότητα συμπλήρωσης νέων δικαιολογητικών σε μεταγενέστερο χρόνο. Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερωθούν για την πληρωμή τους από τους γεωπόνους – γεωργικούς συμβούλους τους και τυχόν ενστάσεις να συνταχθούν σε συνεργασία μαζί τους.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ …ΠΟΡΤΑ

ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ

Η λειτουργία του ΕΛΓΑ θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, καθώς θα εξετασθεί το αίτημα της κεντρικής διοίκησης του Οργανισμού να διατεθούν γεωπόνοι των Περιφερειών στις περιφερειακές Υπηρεσίες, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με τις εκτιμήσεις των ζημιών που δεν γίνονται λόγω …αδυναμίας καταβολής των οδοιπορικών στους υπαλλήλους του ΕΛΓΑ. Όπως γίνεται αντιληπτό σε καμία περίπτωση το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν πρόκειται να εγκρίνει τη διάθεση προσωπικού στον ΕΛΓΑ, διότι και αντιδεοντολογικό είναι, αλλά και πρόβλημα υποστελέχωσης των ΔΑΟΚ υπάρχει.

ΕΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι 147 απολυμένοι υπάλληλοι της υπό εκκαθάριση Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας θα αναφερθεί σε σημερινή συνέντευξη Τύπου η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών της εκκαθάρισης. Από την πλευρά τους οι πρώην διοικούντες της οργάνωσης κατηγορούν τους απολυμένους εργαζόμενους, ότι με συνεχείς παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, έχουν παρακωλύσει σε μεγάλο βαθμό τη σχετική διαδικασία, την αποπεράτωση της οποίας επιθυμούν και οι ίδιοι, αφού σε αρκετούς έχουν δεσμευθεί ακόμη και προσωπικοί τραπεζικοί λογαριασμοί.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ

ΤΟΕΒ ΠΗΝΕΙΟΥ (ΦΩΤ.)

Στις κάλπες προσήλθαν χθες στην ΔΕΥΑΛ οι 85 αντιπρόσωποι του ΤΟΕΒ Πηνειού, προκειμένου να εκλέξουν τη νέα διοίκηση του Σώματος, σε μια ιστορική στιγμή, καθώς αυτή η διαδικασία σημαδεύθηκε από την αποχώρηση –μετά από 16 χρόνια- του Γιώργου Λαδόπουλου από το Δ.Σ. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Μιλτ. Αραμπατζής (Γλαύκη) 78, Ν. Μητσογιάννης (Γυρτώνη-Μακρυχώρι) 64, Αγαπίου Αγ. (Ομορφοχώρι) 60, Σουλιώτης Χαρ. 60 (Μελία), Τσιουρής Δημ. (Καστρί) 58, Κ. Κοντογιάννης (Ελευθέριο) 57, Γ. Κουκούτσης (Πλατύκαμπος) 53. Το νέο Δ.Σ. θα συγκροτηθεί σε σώμα σε συνεδρίαση που θα γίνει, πιθανότατα την Τρίτη, ενώ την ίδια μέρα θα γίνει και η παράδοση-παραλαβή.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass