Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:

Φθηνότερα 10-15% τα εφόδια με την Κάρτα του Αγρότη

* «Κάθε τράπεζα που εμφανίζεται δηλώνει ότι θα είναι πιο ανταγωνιστική από την άλλη» *Το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα και την ύπαιθρο

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2016 14:30

Έκπτωση της τάξης του 10-15% στην αγορά εφοδίων θα έχουν όσοι παραγωγοί χρησιμοποιούν την «Κάρτα του Αγρότη», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας στη Βουλή.

«Έχουμε παρατηρήσει ότι χρησιμοποιώντας όλοι οι έμποροι τη δυνατότητα να πιστώνουν στους αγρότες εφόδια, δεν κάνουν ούτε ένα ευρώ έκπτωση. Χρησιμοποιώντας την κάρτα ο αγρότης ουσιαστικά πληρώνει μετρητά», επισήμανε ο κ. Ε. Αποστόλου και προανήγγειλε ότι «οι τράπεζες θα κατεβάσουν γύρω στο 4% το επιτόκιο για την «Κάρτα του Αγρότη.

Καθεμιά τράπεζα που εμφανίζεται δηλώνει ότι θα είναι πιο ανταγωνιστική από την προηγούμενη, εισήλθαν σ’ ένα ανταγωνισμό που ήταν το ζητούμενο, πιστεύουμε ότι η κάρτα θα «περπατήσει», ανέφερε ο υπουργός σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και σημείωσε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον από όλο το τραπεζικό σύστημα, ακόμη και από συνεταιριστικές τράπεζες».

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στην ομιλία του ο κ. Ε. Αποστόλου παρουσίασε το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα, το οποίο βασίζεται στη μελέτη για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας και έχει τους εξής τέσσερις άξονες:

-«Ο πρώτος άξονας είναι, η αύξηση της απασχόλησης και η ηλικιακή ανανέωση στο αγροτικό επάγγελμα. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να μην μένει στο χωράφι και στον στάβλο το παιδί που δεν «παίρνει τα γράμματα», να μένει ουσιαστικά αυτός ο νέος ο δυναμικός, ο οποίος μπορεί να ενισχύει το πνεύμα της καινοτομίας, μπορεί να αξιοποιεί χρήματα κοινοτικά, μπορεί, βεβαίως, να επενδύει στον κλάδο και γι' αυτό λοιπόν, μέσα από το πρόγραμμα που ήδη ξεκινήσαμε και αφορά στους νέους αγρότες, προβλέπονται όλα αυτά.

Ο δεύτερος στόχος μας είναι, η αναδιάρθρωση της παραγωγής με στήριξη ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας και ειδικά της αιγοπροβατοτροφίας. Θέλουμε να πάψουμε να «αιμορραγούμε» εισάγοντας τεράστιες ποσότητες γαλακτοκομικών, αλλά και κυρίως, να αξιοποιήσουμε το «δυνατό χαρτί» που έχουμε ως χώρα, που είναι τα ζωικά μας προϊόντα, και ιδιαίτερα η φέτα, το αιγοπρόβειο γάλα, κρέας κ.λπ..

-Τρίτος στόχος μας είναι, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται για τη χώρα μας από την αγροτική παραγωγή. Να πάψει το θλιβερό φαινόμενο, δηλαδή, να πουλάμε χύμα και τα διεθνή δίκτυα να αξιοποιούν αυτή την ποιοτική υπόσταση που έχουν τα δικά μας προϊόντα και να καρπούνται, αντίστοιχα, αυτοί τα κέρδη. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Πόσο μάλλον, όταν, ιδιαίτερα, η ποιοτική υπόσταση των προϊόντων μας, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο.

-Τέταρτος στόχος είναι να αυξήσουμε το αγροτικό μέγεθος μέσα από την συγκρότηση συλλογικών και συνεργατικών σχημάτων. Δηλαδή, να ξαναβρούμε την έννοια του συνεργατισμού».

«Με επιταγές 10-12 μηνών

πληρώνονται οι αγρότες»

«Προσπαθούμε να συνεννοηθούμε όσο γίνεται καλύτερα με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομίας που είναι συναρμόδιο για να δούμε το μεγάλο κομμάτι, όχι απλά και μόνο της διακίνησης, αλλά, κυρίως, αυτό που έχει αποτελέσει μάστιγα για τον αγροτικό χώρο να είναι ο βασικός τροφοδότης των πολυκαταστημάτων μέσα από τις μεταχρονολογημένες επιταγές που, για προϊόντα νωπά, φτάνουν τους 10-12 μήνες», υπογράμμισε ο κ. Ε. Αποστόλου και διαβεβαίωσε: «Είναι απαράδεκτο, πρέπει να γίνει παρέμβαση εκεί, υπάρχει σχετική οδηγία από την Ε.Ε., είναι κάτι το οποίο ετοιμαζόμαστε, όσο γίνεται γρηγορότερα, να το αντιμετωπίσουμε».

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass