ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΘΩΣ ΜΟΛΙΣ 2.500 ΕΛΕΓΧΘΗΚΑΝ

Σιωπηρή παράταση για την επιθεώρηση των ψεκαστικών

*Τι πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοχοι, ποια τα οφέλη της επιθεώρησης σύμφωνα με το Υπουργείο

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2016 14:23

Σιωπηρή παράταση για εύλογο χρονικό διάστημα εντός του 2017 έχει δώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την επιθεώρηση των ψεκαστικών μηχανημάτων βάσει της σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προθεσμία για τον έλεγχο εξέπνευσε στις 26 του περασμένου Νοεμβρίου και μέχρι τα τέλη του περασμένου μήνα είχαν ελεγχθεί μόλις 2.500 ψεκαστικά, ενώ ο αριθμός τους κυμαίνεται από 45.000 (τόσα έχουν καταγραφεί στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) έως τις 150.000 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ο αριθμός τους είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερος (τα ψεκαστικά με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ ανέρχονται στις 100.000).

Επίσημη παράταση δεν πρόκειται να δοθεί καθώς η Οδηγία ισχύει για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπώς δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση για ένα μόνο κράτος – μέλος. Έτσι, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε σε σιωπηρή προθεσμία και ως εκ τούτου όσοι αγρότες – κάτοχοι ψεκαστικών μηχανημάτων δεν τα έχουν περάσει ακόμη από επιθεώρηση δεν κινδυνεύουν – προς το παρόν – με πρόστιμα.

Η επιθεώρηση των ψεκαστικών μηχανημάτων είναι υποχρεωτική κι αφού γίνει μια φορά τώρα, θα επαναληφθεί ως το 2020 και από εκεί και μετά θα γίνεται κάθε τρία χρόνια.

Η επιθεώρηση γίνεται από εξουσιοδοτημένους σταθμούς επιθεώρησης εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων (ΣΤΕΕΕΓΦ), για τους οποίους οι κάτοχοι ψεκαστικών μηχανημάτων μπορούν να ενημερωθούν από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) καθώς και την ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (psekastika.minagric.gr).

Για να γίνει η επιθεώρηση, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επικοινωνήσει με το σταθμό της επιλογής του για να ρυθμίσουν τα της επιθεώρησης. Προηγουμένως, ο κάτοχος του ψεκαστικού θα πρέπει να έχει δηλώσει το μηχάνημά του, εφόσον δεν το έχει κάνει ήδη, στην Περιφερειακή Υπηρεσία Απογραφής Αγροτικών Μηχανημάτων (ΠΥΑΑΜ) της ΔΑΟΚ, η οποία είναι αρμόδια για την τήρηση του Μητρώου Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «έχει διαπιστωθεί ότι μετά από μία επιθεώρηση με θετικό αποτέλεσμα (εφοδιάζεται το ψεκαστικό με sticker και πιστοποιητικό επιθεώρησης), το ψεκαστικό λειτουργεί σωστά και τα οφέλη από αυτό είναι πολλαπλά:

-Μειώνεται το κόστος εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων, έως και 30% ανά ψεκασμό, δηλαδή γίνεται απόσβεση του κόστους επιθεώρησης συνήθως από τον πρώτο ψεκασμό και στους επόμενους ψεκασμούς οικονομία από την αγορά φάρμακων.

-Βελτιώνεται η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και σε συνδυασμό με τη σωστή χρήση του μηχανήματος (βαθμονόμηση) αποφεύγεται ο κίνδυνος ύπαρξης υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στα παραγόμενα προϊόντα.

-Υπάρχει συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της αγοράς αγροτικών προϊόντων.

- Υπάρχει προστασία για το περιβάλλον και τους οργανισμούς.

Ωστόσο είναι σημαντικό – προτρέπει τους αγρότες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - να δούμε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία για περιοδική τεχνική επιθεώρηση, ως ευκαιρία για βελτίωση του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων. Ως δυνατότητα για αποδοτικότερη λειτουργία των μηχανημάτων, με οικονομικό όφελος για τον αγρότη, τόσο λόγω της εφαρμογής της ενδεδειγμένης ποσότητας φυτοφαρμάκου, όσο και λόγω της παραγωγής ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων που θα οδηγήσει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας αυτών.

Επιπλέον η χρήση σωστά συντηρημένων ψεκαστικών μηχανημάτων βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας των χειριστών τους και παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος, του υδροφόρου ορίζοντα και στη διατήρηση της ποιότητας των υδάτων».

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass