Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2016 11:43
Η νέα διοίκηση του ΤΟΕΒ Πηνειού Η νέα διοίκηση του ΤΟΕΒ Πηνειού

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Ήλιος με δόντια στον νομό Λάρισας για την εβδομάδα των Χριστουγέννων, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα. Τα δέντρα χρειάζονται την παγωνιά για να μην ανοίξουν πρόωρα τα άνθη και το μόνο πρόβλημα αφορά στους παραγωγούς που κλαδεύουν, με χαμηλές θερμοκρασίες.

Σήμερα Παρασκευή στον νομό Λάρισας, ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 ως 9 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλία ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι. Από τη Δευτέρα ίδιες καιρικές συνθήκες, αλλά η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο. Έτσι θα κυλήσει όλη η εβδομάδα (-2 ως 10β).

ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΩΝ

Δεν έγινε τελικά αποδεκτή η τροπολογία για την παύση διώξεων συνεταιριστών – προσωπικού, που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, ώσπου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των υπό πτώχευση ή υπό εκκαθάριση συνεταιριστικών οργανώσεων, από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη. Το σκεπτικό ήταν πως δεν ήταν παρών στη διαδικασία, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Χωροταξικό, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, επειδή περιοδεύει μαζί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη. Η τροπολογία αυτή αφορούσε την αναστολή διώξεων για όλα τα φυσικά πρόσωπα για οφειλές συνεταιριστικών οργανώσεων, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των οργανώσεων, που βρίσκονται υπό πτώχευση ή υπό εκκαθάριση. Το ζήτημα αυτό είχε συζητηθεί και έβρισκε συμφωνία και από τα τρία κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά προσέκρουσε στην άρνηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελου Αποστόλου, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί μάλιστα και σχετική τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετική τροπολογία, που κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, στήριζε και ο τομεάρχης Αγροτικού του κυβερνητικού κόμματος Σταύρος Αραχωβίτης αλλά και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, αλλά είχε άλλη γνώμη ο υπουργός.

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ

Θέμα ωρών είναι πλέον η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2016, συνολικού ποσού 243 εκατ. ευρώ, μετά και τη δημοσίευση στη Διαύγεια των δύο σχετικών αποφάσεων, με τις οποίες εγκρίνονται οι σχετικές πιστώσεις για τα δύο μέτρα, των ορεινών και των μειονεκτικών περιοχών. Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνουν ότι η πληρωμή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, οπότε τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στους παραγωγούς από την Τρίτη. Υπενθυμίζεται ότι παρά την αύξηση του διαθέσιμου ποσού από 160 εκατ. πέρυσι σε 243 εκατ., εντούτοις αυξήθηκαν οι δικαιούχοι και κατά συνέπεια θα λάβουν μικρότερα ποσά (από 86.000 ανέρχονται σε περίπου 330.000 κτηνοτρόφοι). Οι ορεινοί κτηνοτρόφοι κατά μέσο όρο θα πληρωθούν 3.300 ευρώ και οι ημιορεινοί 2.500 ευρώ (πέρυσι κάποιοι έλαβαν μέχρι 7.000 ευρώ).

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΟΓΑ

Περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους έχουν οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ προκειμένου να εξοφλήσουν τις εισφορές που αντιστοιχούν στο Α΄ εξάμηνο 2016. Σημειωτέον πως η αποστολή των ειδοποιήσεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών έχει ξεκινήσει από τις 29 Νοεμβρίου. Εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα περιλαμβάνεται προσαύξηση (επιτόκιο 8% ετήσιο), από την 1η του μήνα που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τις 30 Δεκεμβρίου 2016. Τα ειδοποιητήρια που αντιστοιχούν στο πρώτο εξάμηνο του 2016 ενσωματώνουν το δεύτερο κύμα αυξήσεων, μετά από αυτό το καλοκαιριού. Οι νέες αυξήσεις στις εξαμηνιαίες εισφορές του ΟΓΑ θα κυμαίνονται από 70 έως 94 ευρώ. Σε περίπτωση που δεν πληρώσουν τις εισφορές θα επιβαρυνθούν με ετήσιο επιτόκιο 8%. Αν παράλληλα έχουν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών (Νέα Αρχή, 100 δόσεις κ.α.), τότε κινδυνεύουν να βγουν εκτός ρύθμισης. Αν οι συνολικές οφειλές είναι άνω των 5.000 ευρώ, τότε θα μεταφερθούν στη «μαύρη λίστα» του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και κινδυνεύουν με ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Από την 1η Ιανουαρίου οι εισφορές θα υπολογίζονται πλέον επί του εισοδήματός τους και για το 2017 θα κληθούν να καταβάλλουν το 18,7% των καθαρών εσόδων τους.

ΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΒΡΑΒΕΥΟΥΝ

ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Η καθιερωμένη βράβευση των παιδιών των μελών του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, που αρίστευσαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος αλλά και των παιδιών, που εισήχθησαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, θα πραγματοποιηθεί φέτος την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου/παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας (Καψούρη 4).

ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΕΒ

Αλλαγή ηγεσίας σημειώθηκε στον ΤΟΕΒ Πηνειού, μετά την αποχώρηση από το Δ.Σ. του περιφερειακού συμβούλου Γιώργου Λαδόπουλου (12 χρόνια στην προεδρία κι άλλα 4 ως μέλος). Μετά τις πρόσφατες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Λάρισα, η σύνθεση της νέας διοίκησης έχει ως εξής: Πρόεδρος του ΤΟΕΒ είναι ο Μιλτιάδης Αραμπατζής (αντιπρόεδρος στο προηγούμενο Δ.Σ. και πρόεδρος στη ΔΕΥΑ Κιλελέρ), αντιπρόεδρος ο Δημ. Τσιουρής (ταμίας στο πρώην Δ.Σ.), γραμματέας ο Αγ. Αγαπίου, ταμίας ο Χαρ. Σουλιώτης και μέλη οι κ.κ. Ν. Μητσογιάννης (Γυρτώνη-Μακρυχώρι), Κ. Κοντογιάννης (Ελευθέριο), Γ. Κουκούτσης (Πλατύκαμπος). Η οικονομική αυτοτέλεια του Οργανισμού, η εισπραξιμότητα των τελών και το πρόβλημα με τις ισχύουσες εισφορές υπέρ ΓΟΕΒ είναι οι βασικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

-Λήγει στις 31 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών σε 36 δόσεις και η ΔΕΗ σημειώνει πως λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης αυτό παρατάθηκε τρεις φορές και δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Η εταιρία καλεί όσους έχουν οφειλές να τις ρυθμίσουν έγκαιρα μέχρι το τέλος του έτους.

- Στη ΔΑΟΚ Λάρισας έως και τις 30 Δεκεμβρίου 2016, μπορούν να απευθύνονται όσοι κτηνοτρόφοι επιθυμούν να διορθώσουν τυχόν σφάλματα ή αστοχίες στην κατανομή των επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών, για κατανομή σε νέους ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους ή και κτηνοτρόφους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας ή για μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων χρήσης επιλέξιμης βοσκήσιμης έκτασης.

- Εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων (23/12) στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και συγκεκριμένα από τις 27/12/2016 έως και τις 9/1/2017, οφείλουν να υποβάλλουν στη ΔΑΟΚ τον φυσικό φάκελο υποψηφιότητας οι υποψήφιοι για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, με τον τόπο μόνιμης κατοικίας του αρχηγού της γεωργικής εκμετάλλευσης. Αυτό ορίζει απόφαση του γενικού γραμματέα του ΥπΑΑΤ κ. Χ. Κασίμη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Από τον Γιώργο Ρούστα, roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass