Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Στους παραγωγούς 130 εκατ. από την επιστροφή αγροτικού πετρελαίου

* Γύρω στα 300 εκατ. ανέμεναν οι αγρότες για πετρέλαιο *Δεν θα συμψηφιστούν με αποζημιώσεις οι οφειλές αγροτών στον ΕΛΓΑ *Ε. Αποστόλου για αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ στις ζημιές από ακαρπία: «Πρέπει να κρυβόμαστε μεταξύ μας; Εύκολο είναι να βρεθούν τα συγκεκριμένα χρήματα;»

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2017 14:55

Το ποσό των 130 εκατομμυρίων θα καταβληθεί στους παραγωγούς για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο παρελθόντων ετών, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Όπως εξήγησε, για την καταβολή των χρημάτων συνεργάζονται τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ θα γίνουν συμψηφισμοί με πιθανές οφειλές των αγροτών στο Δημόσιο.

Πάντως, όπως είπε στην «Ε» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού των Λαρισαίων αγροτών κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος, οι αγρότες αναμένουν ένα ποσό γύρω στα 300 εκατομμύρια από την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο των ετών 2013-5 καθώς η καταβολή μικρότερου ποσού σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει αλλάξει εκ των υστέρων τους συντελεστές βάσει των οποίων γίνεται η πληρωμή ανά καλλιέργεια.

ΔΕΝ ΣΥΜΨΗΦΙΖΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ

Στο μεταξύ, αρνητικός στην πρόταση να συμψηφιστούν οι αποζημιώσεις που έχουν λαμβάνειν αγρότες από τον ΕΛΓΑ με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τον οργανισμό, εμφανίστηκε για άλλη μία φορά χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

«Αν εφαρμοστεί πανελλαδικά μία τέτοια άποψη, αντιλαμβάνεστε ότι όλοι πλέον θα περιμένουν πότε θα υποστούν ζημιά για να τη συμψηφίσουν με το ασφάλιστρο που είναι να πληρώσουν», είπε ο κ. Ε. Αποστόλου απευθυνόμενος στον βουλευτή Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. «Γιατί θέλετε να αποφύγετε μια πραγματικότητα την οποία εσείς υπηρετήσατε κατά κόρον τα προηγούμενα χρόνια; Πραγματικά θέλετε να διαλύσετε έναν ασφαλιστικό φορέα, που αυτήν την ώρα έχει έναν ευρύτερο δημόσιο χαρακτήρα στον αγροτικό χώρο;», ρώτησε ο υπουργός και ξεκαθάρισε: «Για περιπτώσεις μη πληρωμής ασφαλίστρων όταν αγρότες έχουν υποστεί ζημιές, έχουμε συζητήσει μαζί τους πολλές φορές, «ελάτε να σας ρυθμίσουμε τις συγκεκριμένες οφειλές σας, δώστε μας μία δόση».

ΑΚΑΡΠΙΑ

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας της ΝΔ κ. Θανάση Δαβάκη, ο κ. Ε. Αποστόλου επισήμανε ότι οι ζημιές από την ακαρπία θα επιδιωχθεί να πληρωθούν μέσω ΠΣΕΑ. Ωστόσο, όπως ανέφερε, «δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η σύνταξη του φακέλου, διότι για τα στοιχεία που απαιτούνται για να συνταχθεί ο φάκελος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής τους. Τα προχωράμε».

Ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου αναγνώρισε πάντως ότι για την πληρωμή μέσω ΠΣΕΑ θα ληφθούν υπ’ όψιν και οι δημοσιονομικές συνθήκες. «Τι δηλαδή, πρέπει να κρυβόμαστε μεταξύ μας; Δεν ξέρουμε ότι υπάρχει δημοσιονομικό πρόβλημα και ότι η χώρα βιώνει μία κρίση; Εύκολο είναι να βρεθούν τα συγκεκριμένα χρήματα;», διερωτήθηκε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι ζημιές στη γεωργία ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Ε. Αποστόλου υπογράμμισε:

«Αυτή την ώρα γίνεται μία ολόκληρη συζήτηση σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου το θέμα της κλιματικής αλλαγής έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πολύ σοβαρά ζητήματα. Ενώ βρισκόμασταν πριν από έναν χρόνο στην άποψη -εννοώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- ότι η γεωργία δημιουργεί προβλήματα στο κλίμα, στην κλιματική αλλαγή, η εικόνα που υπάρχει τώρα είναι ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής υπάρχουν επιπτώσεις στην γεωργία. Μία από αυτές είναι η ακαρπία.

Τώρα, ξέρετε, από εκεί και πέρα πόσες φορές επιμένουμε ότι «ναι, καταλήξατε σε αυτή την διαπίστωση, αλλά δεν πρέπει αυτή η διαπίστωση να βρει πόρους για να στηρίξει τους αγρότες που υφίστανται τη συγκεκριμένη ζημιά;» Είναι ένα ζητούμενο. Και είναι ένα ζήτημα το οποίο εμείς από τη δική μας πλευρά διαρκώς βάζουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αλλά οι χρόνοι εκεί είναι εντελώς διαφορετικοί. Εδώ υπήρξε η κρίση στον γαλακτοκομικό τομέα και μετά από έναν χρόνο βρέθηκε ένα κονδύλι.

Μακάρι του χρόνου τέτοια εποχή να έχει θεσμοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κονδύλια που θα καλύπτουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία. Θα είμαστε, ιδιαίτερα στο κομμάτι αυτό, πάρα πολύ κερδισμένοι», σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass