ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΖΩΑ, ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΕΩΣ 50%

Ο παγετός έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στους κτηνοτρόφους

Το στέλεχος της Π.Ε.Κ. κ. Ζήσης Παρλίτσης μιλά στην «Ε»

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2017 15:00
Πολικές θερμοκρασίες και μέσα στα σύγχρονα ποιμνιοστάσια Πολικές θερμοκρασίες και μέσα στα σύγχρονα ποιμνιοστάσια

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται από την περασμένη Κυριακή, οι κτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας, όχι μόνο εκείνοι που έχουν τα ποιμνιοστάσιά τους σε ορεινές περιοχές, οι οποίοι ίσως να ήταν πιο προετοιμασμένοι και για τον φετινό χειμώνα, αλλά και εκείνοι, που είναι και οι περισσότεροι, που έχουν τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις τους στον κάμπο.

Η θεομηνία αυτή έρχεται να προστεθεί στα ήδη οξυμένα προβλήματα του κτηνοτροφικού κόσμου όπως η αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και η χαμηλή πώληση των αμνοεριφίων τις γιορτές μέχρι και 3,80 ευρώ το κιλό, καθώς και η τεράστια μείωση της Εξισωτικής.

Τώρα ήρθε και ο παγετός να δώσει το τελειωτικό χτύπημα.

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων τις τελευταίες ημέρες του χιονιού και στη συνέχεια του ολικού παγετού έχει τουλάχιστον δύο διαστάσεις.

Η μία είναι το πρόβλημα πρόσβασης των κτηνοτρόφων σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, τις οποίες το χιόνι απέκλεισε με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση και χωρίς ο κρατικός μηχανισμός να μπορεί να αντιδράσει άμεσα από την πρώτη μέρα αφού υπήρχαν άλλες προτεραιότητες με τις διανοίξεις δρόμων προς πόλεις και χωριά. Σ’ αυτή την περίπτωση ενώ ο κτηνοτρόφος είναι πλούσια οργανωμένος με τις ζωοτροφές αποθηκευμένες στον χώρο του να μην μπορεί να πάει εκεί για να ταΐσει και να αρμέξει τα ζωντανά του, αφού ο δρόμος είναι κλειστός.

Σε ό,τι αφορά τώρα στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στον κάμπο, όπως για παράδειγμα στον Αμπελώνα, οι οποίες βρίσκονται κοντά στην πόλη, υπάρχει, έστω με δυσκολία πρόσβαση με τα κτηνοτροφικά οχήματα τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν σε χιονόπτωση κάποιων εκατοστών στους αγροτικούς δρόμους. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις τα προβλήματα που προέκυψαν είναι ο παγετός που χθες στη ευρύτερη περιοχή ξεπέρασε τους -18 βαθμούς Κελσίου. Ακόμα και σύγχρονα ποιμνιοστάσια αιγοπροβάτων τα οποία διαθέτουν αρμεκτήρια, παγολεκάνες, πλυντήρια αρμεκτηρίων, για τη συλλογή του γάλακτος αντιμετώπισαν προβλήματα. Επίσης με το νερό με το οποίο ποτίζονται τα ζώα. Το νερό έχει παγώσει μία εβδομάδα τώρα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει νερό και τα ζωντανά να κινδυνεύουν ακόμα και από αυτό το γεγονός.

Μιλώντας χθες στην «Ε» το στέλεχος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και πρόεδρος ίσως του μεγαλύτερου Κτηνοτροφικού Συλλόγου της χώρας, του Αμπελώνα, με 65.000 αιγοπρόβατα, κ. Ζήσης Παρλίτσης μας μετέφερε το πρόβλημα και τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι από τον χιονιά και τον παγετό.

Ο κ. Παρλίτσης σημειώνει ότι ακόμα και οι πιο σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε θερμοκρασίες -15, -18 βαθμών Κελσίου, διότι ακόμα και να τοποθετηθούν θερμάστρες στα ποιμνιοστάσια όπου μπορεί να φιλοξενούνται ακόμα και πάνω από 1.000 πρόβατα οι θερμοκρασίες που πιθανόν να επιτύχουν είναι το -15 να γίνει -8 έως -6 βαθμοί Κελσίου. Και σ’ αυτές τις θερμοκρασίες όμως τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά. Οι προβατίνες γεννούν και τα αρνάκια μην αντέχοντας το πολικό ψύχος πεθαίνουν λίγες ώρες μετά τη γέννα τους, παρόλη την προσπάθεια της μάνας προβατίνας να προστατέψει το νεογέννητό της. Εικόνες που σοκάρουν όλους. Επίσης λόγω του ψύχους οι προβατίνες έχουν απώλεια γάλακτος έως και 50%».

Απαντώντας στο εύλογο ερώτημα: Φταίει το Κράτος, η Περιφέρεια, οι Δήμοι ο κ. Παρλίτσης σημειώνει: «Σ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία με τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία είχαμε να δούμε την περιοχή μας από το 2001 θα ήταν άδικο να επιρρίψουμε ευθύνες σε κρατικούς φορείς ή την Περιφέρεια και το Δήμο. Εκείνοι γνωρίζουν ποιες είναι οι προτεραιότητες. Για παράδειγμα δεν έχω την απαίτηση εγώ ο υγιής να γίνει μπροστά από το σπίτι μου η διάνοιξη του δρόμου, όταν πρέπει να προηγηθεί η διάνοιξη διπλανού δρόμου όπου εκεί μένει ένας καρδιοπαθής ή ένας συμπολίτης με νεφρική ανεπάρκεια και οποίος πρέπει να μεταβεί στο νοσοκομείο για αιμοκάθαρση».

Σε ό,τι αφορά στις ζημιές και τις καταστροφές μεταφέροντας και τις απόψεις συναδέλφων του όχι μόνο από τον νομό Λάρισας αλλά και από άλλες κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας οι οποίες επλήγησαν από το χιόνι και τον παγετό και έχουν απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο αλλά και στο γάλα ο κ. Παρλίτσης σημειώνει: « Πριν τρία χρόνια η κτηνοτροφία δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα με το καταρροϊκό πυρετό. Οι κτηνοτρόφοι παραγωγοί δεν αποζημιώθηκαν ακόμη από τη ζημιά που υπέστησαν τότε. Σήμερα με την απώλεια του γάλακτος λόγω ψύχους και την απώλεια ζωικού κεφαλαίου με τα νεογέννητα να πεθαίνουν οι κτηνοτρόφοι περιμένουν την άμεση αντίδραση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και καλούν τον συντοπίτη και ευαίσθητο και σε θέματα κτηνοτροφίας υφυπουργό κ. Βασίλη Κόκκαλη να ενδιαφερθεί προσωπικά και να αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι τις απώλειες που υπέστησαν από τα πρωτοφανή και έντονα καιρικά φαινόμενα».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass