ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ - ΕΛΓΑ

Ελλείψεις κηπευτικών στην αγορά λόγω παγετού

* Πάγωσαν τα εκτός θερμοκηπίων * «Τσίμπησαν» οι τιμές

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2017 14:11
Οι παραγωγοί ξεπαγώνουν τα λάχανα στη φωτιά Οι παραγωγοί ξεπαγώνουν τα λάχανα στη φωτιά

Πολλά τα προβλήματα από τον παγετό στις αγροτικές καλλιέργειες. Οι τυχόν ζημιές δεν είναι ακόμα εμφανείς, αν υπάρχουν θα διαπιστωθούν τις πρώτες μέρες της άνοιξης.

Ωστόσο μεγάλες είναι ζημιές στα κηπευτικά, κυρίως σε εκείνα που είναι εκτός θερμοκηπίων. Τις πρώτες ημέρες της περασμένης εβδομάδας οι λαϊκές αγορές στη Λάρισα αλλά και τις επαρχιακές πόλεις του νομού δεν κατέστη δυνατό να λειτουργήσουν λόγω του ολικού παγετού, αλλά και των τεράστιων όγκων χιονιού στους δρόμους και γενικότερα στους χώρους των λαϊκών αγορών.

Η καταστροφή που υπέστησαν τα κηπευτικά είναι τεράστια και αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες αφού οι παραγωγοί – κηπουροί και οι μικροπωλητές των λαϊκών αγορών δεν θα έχουν προϊόντα να γεμίσουν τους πάγκους τους και να προσφέρουν κηπευτικά στους καταναλωτές.

Οι πρώτες ελλείψεις φάνηκαν ήδη στις λαϊκές του Σαββάτου. Τα λιγοστά λαχανικά έγιναν αμέσως ανάρπαστα, ωστόσο οι τιμές μπορεί να «τσίμπησαν» λίγο αλλά σε λογικά επίπεδα.

Δεν είναι μόνο το παγωμένο χιόνι που κατέστρεψε πολλά κηπευτικά αλλά και ο δύσκολος τρόπος της συγκομιδής τους μέσα από το χιονισμένο χωράφι. Κηπευτικά που σώθηκαν είναι μόνο τα υβρίδια λάχανου και τα καρότα. Μεγάλες καταστροφές υπέστησαν κρεμμυδάκια, μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, αντίδια, παντζάρια, μαϊντανός, σέλινο, άνηθος, πράσα κ.λπ. Τα σπανάκια ναι μεν δεν καταστράφηκαν αλλά είναι θαμμένα στο παγωμένο χιόνι και ο αγρότης δύσκολα μπορεί να τα μαζέψει.

Η «ΕτΔ» βρέθηκε το Σάββατο στη λαϊκή αγορά του Τυρνάβου, μια από τις ελάχιστες λαϊκές αγορές που λειτούργησαν την περασμένη εβδομάδα. Μιλώντας με τους παραγωγούς κ. Βασίλη και Σπύρο Σταύρου και τον κ. Βαγγέλη Γιαννούλα, μας μετέφεραν την απόγνωσή τους για την απώλεια των προϊόντων τους, που σημαίνει απώλεια εισοδήματος για την οποία πρέπει το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΛΓΑ να μεριμνήσουν άμεσα με την επίσκεψη γεωπόνων στα χωράφια και να κάνουν καταγραφή των ζημιών από το χιόνι, τον παγετό και τις πολικές θερμοκρασίες που επίσημα ήταν μέχρι και -18,2 βαθμούς Κελσίου.

Ενδεικτικά οι τιμές των κηπευτικών το περασμένο Σάββατο στη λαϊκή αγορά του Τυρνάβου είχαν ως εξής:

Σπανάκια 2 ευρώ το κιλό, σέλινο 2,5 ευρώ, πράσα 1,50 ευρώ, καρότα 1 ευρώ, παντζάρια 2,5 ευρώ, λάχανα 1 ευρώ, κρεμμυδάκια 0,50 λεπτά το ματσάκι.

Μάλιστα οι παραγωγοί - κηπουροί αναγκάστηκαν να ανάψουν φωτιά ώστε κάποια από τα παγωμένα λάχανα να ξεπαγώσουν κάπως με τη θερμότητα.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass