ΚΙ ΟΜΩΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ (ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ)

«Εθνική γραμμή» η κατάργηση του φόρου στο κρασί και η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια

*Επανεξέταση προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας, όπως και για τον ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια *Σε ΘΕΣγάλα, ΘΕΣγη, βιολογικό μηλόξυδο Ελασσόνας και υδροπονικά θερμοκήπια Πυργετού αναφέρθηκε ο Κ. Μητσοτάκης *Ε. Αποστόλου: «Ούτε ένα κιλό βαμβάκι στην Ελλάδα αν είμαστε εκτός ΕΕ»

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2017 15:00

Παρά τη σφοδρή αντιπαράθεσή τους σε όλα τα θέματα και τις αλληλοκαταγγελίες για την αγροτική πολιτική, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία χάραξαν χθες επί της ουσίας μία – έστω και μίνιμουμ – «εθνική γραμμή» συμφωνώντας σε δύο βασικά θέματα για τους αγρότες: τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί (υπέρ της μείωσης της φορολογίας τάχθηκαν και τα άλλα κόμματα).

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ισχυρισθεί ότι εξήγγειλε εδώ και καιρό τα συγκεκριμένα μέτρα στο πλαίσιο του κυβερνητικού της προγράμματος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ έχει όμως εκ των πραγμάτων τον πρώτο λόγο να τα εφαρμόσει. Ωστόσο, επειδή και τα δύο μέτρα συνεπάγονται κόστος για τον προϋπολογισμό, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί από πού αυτό θα καλυφθεί και βεβαίως ποια είναι η άποψη των θεσμών καθώς, όπως είναι γνωστό, μετά τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος στους συνταξιούχους, έχει αναληφθεί η δέσμευση να μην γίνουν άλλες μονομερείς ενέργειες.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα:

«Με δεδομένη την καλή απόδοση, την υπεραπόδοση – θα έλεγα – της οικονομίας, επανεξετάζουμε το αμέσως επόμενο διάστημα –και πάντως μέσα στο 2017- τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, τον ΕΝΦΙΑ των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε ορισμένες κατηγορίες εισροών ιδίως στη ζωική παραγωγή και τη χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.

Είναι τέσσερις στοχευμένες παρεμβάσεις που επεξεργαζόμαστε και που πιστεύουμε ότι σε διαρκή διάλογο με τον αγροτικό κόσμο θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τον επόμενο διάστημα».

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνεδρίασης – μεταξύ άλλων – η αναφορά που έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνεταιρισμούς και αγρότες του Ν. Λάρισας.

«Χαίρομαι πολύ όταν βλέπω καινοτόμους συνεταιρισμούς, όπως ο «ΘΕΣγάλα» και η «ΘΕΣγη», που κατάφεραν να ενώσουν τις δυνάμεις των Θεσσαλών αγελαδοτρόφων και γεωργών και να αποτελέσουν ένα σύγχρονο πρότυπο προσέγγισης, οργάνωσης και εφαρμογής της συνεταιριστικής ιδέας», επισήμανε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε:

«Οι δυνατότητες των Ελλήνων ευτυχώς είναι μεγαλύτερες από αυτές του κ. Τσίπρα. Ακόμα και σήμερα, κόντρα στη φοροεπιδρομή, κόντρα στην έλλειψη ρευστότητας, κόντρα στην απαράδεκτα χαμηλή απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, υπάρχουν καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που επένδυσαν στον πρωτογενή τομέα και πέτυχαν. Ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες. Μετάξι στο Σουφλί, πιπεριές στο Τυμπάκι, κατίκι στο Δομοκό, αμύγδαλο και σουμάδα στον Άγιο Νικόλαο, αρωματικά φυτά στο Βελβεντό, μέλι με βρώσιμο χρυσό στην Εύβοια, μανιτάρια πλευρώτους στο Κιλκίς, βιολογικό μηλόξυδο στην Ελασσόνα, τριαντάφυλλο στη Ροδόπη, τρούφα στην Πιερία, υδροπονικά θερμοκήπια στον Πυργετό, τσακώνικη μελιτζάνα στο Λεωνίδιο, ιχθυοτροφείο πέστροφας στις Σέρρες, βιολογικό ελαιόλαδο στην Ηλεία».

ΒΑΜΒΑΚΙ

Ειδικό μήνυμα στους αγρότες της Θεσσαλίας, όπως είπε χαρακτηριστικά, έστειλε με την ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου: «Ούτε ένα κιλό βαμβάκι δεν θα είχαμε στην Ελλάδα αν είμαστε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass