ΑΠΟ ΤΥΡΝΑΒΟ – ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙ

Τα πρώτα τρακτέρ βγήκαν στη Μελούνα

* Συγκεντρώθηκαν περίπου 60 τρακτέρ * Χθες δεν έκλεισε η εθνική οδός

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2017 14:00
Στην Μελούνα τα τρακτέρ των αγροτών της ευρύτερης περιοχής Τυρνάβου - Ελασσόνας Στην Μελούνα τα τρακτέρ των αγροτών της ευρύτερης περιοχής Τυρνάβου - Ελασσόνας

Πρώτοι όπως πάντα οι αγρότες του Τυρνάβου, του Αργυροπουλίου και του Δαμασίου άνοιξαν τον δρόμο για τις κινητοποιήσεις των αγροτών όχι μόνο σε θεσσαλικό επίπεδο αλλά και πανελλαδικό.

Οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του κάμπου του Τυρνάβου αλλά και με την συμμετοχή συναδέλφων τους από την περιοχή της Ελασσόνας παρέταξαν τα τρακτέρ τους και άλλα μηχανήματα στα πλαϊνά των δρόμων του κόμβου Αργυροπουλίου της νέας εθνικής οδού Λάρισας – Ελασσόνας στα χαμηλά της Μελούνας χωρίς ωστόσο να διακοπεί η κυκλοφορία στις δύο λωρίδες του δρόμου παρά μόνο πρόσκαιρα.

Η κινητοποίηση άρχισε στις 11 το πρωί στον Τύρναβο στον χώρο της Τούμπας και στο Αργυροπούλι στην πλατεία του χωριού και στη συνέχεια με κομβόι τα τρακτέρ κατευθύνθηκαν προς τον κόμβο Αργυροπουλίου. Οι αγρότες του Δαμασίου έκαναν προσυγκέντρωση στην πλατεία και στη συνέχεια παρέταξαν τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση Δαμασίου με την παλαιά εθνική οδό Τυρνάβου –Ελασσόνας.

Δυναμικό "παρών" στην πρώτη κινητοποίηση έδωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας με επικεφαλής τον κ. Ρίζο Μαρούδα στηρίζοντας έμπρακτα έτσι τις δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών της πρώην επαρχίας Τυρνάβου.

Μιλώντας χθες το μεσημέρι στην «Ε» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Στέλιος Τσικριτσής τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη οι αγρότες να βγουν στους δρόμους για να απαιτήσουν από την κεντρική εξουσία την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Και χθες στον κόμβο Αργυροπουλίου οι αγρότες απαίτησαν:

-Κατάργηση της φορολογίας στο κρασί και να παραμείνει το καθεστώς διημέρων στο τσίπουρο ως έχει.

Επίσης κοινή ήταν η διαπίστωση ότι για την αύξηση και την παραπέρα όξυνση των αγροτικών προβλημάτων ευθύνονται:

*Τα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο το οποίο ψήφισαν στη Βουλή οι 222 βουλευτές.

Μέτρα όπως:

* Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, σταδιακά, μέχρι το 2022.

* Ο διπλασιασμός, σχεδόν, του συντελεστή φορολόγησης, (από 13% το 2016 ανεβαίνει στο 22% το 2017 κι έπεται συνέχεια στα επόμενα χρόνια), ενώ με τα τεκμήρια διαβίωσης φορολογούνται όλοι οι αγρότες, ανεξάρτητα αν έχουν, ή όχι εισόδημα και πόσο.

* Η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στο 24% και η κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου που μαζί με αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και τα άλλα πολλά αγροτικά χαράτσια που μας επιβάλλουν, εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής.

* Η επιβολή πρόσθετου τέλους -το ονομάζουν «περιβαλλοντικό»

-στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.

* Η κατάργηση του ΟΓΑ και η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να καλλιεργούν.

Και, βεβαίως, οι αγρότες θα υποστούμε και όλα τα άλλα δυσβάστακτα μέτρα που περιέχει το τρίτο μνημόνιο μεγάλες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, κλπ που πλήττουν άγρια το ήδη πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο του λαού.

Επίσης ζητούνται:

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών εξ αιτίας του εμπάργκο στη Ρωσία .

- Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς για τον παγετό στις 26 Μαρτίου 2016. Ανεμοθύελλα χαλάζι βροχή που έπληξε τις περιοχές.

- Αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για να αποζημιώνει τον παραγωγό στο 100% της ζημιάς και στην παραγωγή και στο κεφάλαιο κ.α.

ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΕΛΟΥΝΑ

Σύμφωνα με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών του Μπλόκου της Μελούνας, οι αγρότες διεκδικώντας τα αιτήματά τους θα κλείσουν την κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Λάρισας – Ελασσόνας στο ύψος του κόμβου Αργυροπουλίου σήμερα Τρίτη από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα. Θα επιτρέπεται μόνο η διέλευση ασθενοφόρων, ανθρώπων που έχουν άμεση ανάγκη υγείας και οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι μεταβαίνουν στα ποιμνιοστάσιά τους ή άλλες εργασίες τους. Η κυκλοφορία θα διοχετεύεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Τυρνάβου – Ελασσόνας.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass