ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

Στη Νίκαια αποφασίζονται τα επόμενα βήματα των αγροτών

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2017 7:50

Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας θα είναι στραμμένα σήμερα το μεσημέρι, στις 12, όλα τα βλέμματα που σχετίζονται με τις πανελλαδικές αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς εκεί θα συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι όλων των μπλόκων που έχουν στηθεί στη χώρα, σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τα επόμενα βήματα τους.

Σχετικό κάλεσμα υπήρξε και από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ενώ όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση «στη σύσκεψη θα γίνει συζήτηση για την πορεία της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης και θα ληφθούν αποφάσεις με στόχο το δυνάμωμα της αγωνιστικής πίεσης για την ικανοποίηση από την κυβέρνηση των δίκαιων αιτημάτων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο αιτημάτων – διεκδικήσεων, το οποίο καθορίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, τον Δεκέμβρη του 2016.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζο Μαρούδα «το κάλεσμα αφορά σε όλα τα μπλόκα που βρίσκονται στους δρόμους, σε μια προσπάθεια που γίνεται για τη δημιουργία ενιαίου μετώπου, το οποίο θα επιχειρήσει να ανατρέψει την αντιαγροτική κυβερνητική πολιτική».

Στο μεταξύ κλειστή επ’ αόριστον παραμένει η εθνική οδός στον κόμβο της Νίκαιας στο ρεύμα προς Αθήνα.

ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ

Σε τελείως διαφορετική τροχιά απ' αυτό της Νίκαιας κινείται το μπλόκο του Πλατυκάμπου, το οποίο δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή πανελλαδική συνεδρίαση, αλλά εντάχθηκε στο μέτωπο της Μακεδονίας και εκπρόσωποί τους (οι κ. Τρ. Τσινούλης, Παν. Καλογιάννης) παρευρέθηκαν στο χθεσινό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Πύργο. Οι αγρότες επανέλαβαν το αίτημά τους για συνάντηση με τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης έφτασαν χθες λίγο πριν τις 12 αγρότες με περίπου 30 τρακτέρ από την Ανατολική Θεσσαλονίκη, ενώ 5μελής Επιτροπή (μεταξύ αυτών και ο κ. Τσινούλης) συναντήθηκε με την υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου στο ΥΜΑ-Θ, Κατερίνα Νοτοπούλου, στην οποία υπέβαλαν πρόσκληση έναρξης διαλόγου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να περιμένουν την απάντηση του Μαξίμου μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να μεταβεί στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, όπως πράττει κάθε δεκαπενθήμερο.

«Μετά απ’ όσα έγιναν πέρυσι, δεν επιθυμούμε συνάντηση με τους υπουργούς, τους οποίους θεωρούμε αφερέγγυους, αλλά μόνο με τον πρωθυπουργό» δήλωσε στην «Ε» ο κ. Τσινούλης και πρόσθεσε με νόημα: Στη συνάντηση αυτή, όταν και εφόσον γίνει, θα επιδιώξουμε δεσμεύσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και όχι λόγια συμπαράστασης. Απ' αυτά έχουμε χορτάσει…» κατέληξε ο αντιδήμαρχος Κιλελέρ. Η 5μελής αντιπροσωπεία που πέρασε το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου αποτελείτο από αγρότες από τον Πλατύκαμπο, τα Πράσινα Φανάρια, τους Ευζώνους, τον Προμαχώνα, και τη Χαλκηδόνα. Εάν δεν προκύψει κάποια θετική εξέλιξη, τότε οι αγρότες θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Για παράδειγμα οι Θεσσαλονικείς απειλούν με αποκλεισμό του αεροδρομίου, ενώ οι Λαρισαίοι με μπλόκα σε περισσότερα σημεία της ΠΑΘΕ.

Στο μεταξύ, εντός της εβδομάδας η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία συνομιλεί το μπλόκο του Πλατυκάμπου, αναμένει την απάντηση από 13 μπλόκα σε όλη τη χώρα για το εάν συντάσσονται με την πλευρά τους.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Το διεκδικητικό πλαίσιο που κατατέθηκε στην κ. Νοτοπούλου, με προορισμό τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα αναφέρει τα εξής: Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, το μπλόκο Πλατυκάμπου συστρατευόμενο με τα μπλόκα των Φαρσάλων, της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και της Καρδίτσας, της Μαγνησίας και της Βοιωτίας, αφουγκραζόμενοι την αγωνία του αγροτικού κόσμου για τις λανθασμένες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σχετικά με το νέο ασφαλιστικό, το ήδη δυσβάσταχτο φορολογικό και το αντιπαραγωγικό κόστος παραγωγής, προχωρήσαμε σήμερα στην παράδοση των αιτημάτων στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την έναρξη ενός νέου διαλόγου μεταξύ της Κυβέρνησης και των κινητοποιούμενων αγροτών. Η κυβέρνηση κινούμενη σε τροχιά αντίθετη σε σχέση με τα όσα συζητήσαμε πέρυσι στο Μέγαρο Μαξίμου, πόσο μάλλον αναφορικά με τις εξαγγελίες της, έχει προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που δεν αποτελούν απλώς μια θηλιά στον λαιμό των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, αλλά ουσιαστικά τους οδηγούν στην έξοδό τους από τον πρωτογενή τομέα, τη στιγμή που όλοι υποστηρίζετε ότι αποτελεί το κλειδί για να εξελιχθεί η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Έχοντας γνώση των δικών μας αιτημάτων και προτάσεων, εμείς οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα περιμένουμε από εσάς τους εκλεγμένους από τον ελληνικό λαό να ακούσουμε νέες προτάσεις, ρυθμίσεις και μέτρα, που θα καταστήσουν υποφερτή την ενασχόλησή μας με τον πρωτογενή τομέα, γιατί οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η ασχολία μας με τη γη δεν είναι απλώς ασύμφορη, αλλά μη βιώσιμη. Βραχυπρόθεσμα, σας καταθέτουμε τον φόβο μας, ότι δεν υπάρχει ελληνική παραγωγή προϊόντων, όχι για εξαγωγές, αλλά ούτε και για το τραπέζι των πολιτών στη χώρα μας. Περιμένουμε την πρόσκλησή σας κύριε Πρωθυπουργέ, για έναν ουσιαστικό διάλογο, με τη συμμετοχή στελεχών της κυβέρνησης από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία κι αυτό γιατί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τις περισσότερες φορές μας παραπέμπει σε άλλα Υπουργεία. Κρίνουμε δε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Ενέργειας.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass