ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

Αφήνουν τα τρακτέρ και κατεβαίνουν στην Αθήνα

* Τι αποφάσισε η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων στη Νίκαια- Συνάντηση με υπουργικό κλιμάκιο την Παρασκευή στην Αθήνα

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2017 14:30

Συνάντηση με τους αρμόδιους –για το αγροτικό- υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος ζήτησαν για την Παρασκευή οι αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και συνεδρίασαν στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας. Αίτημα που έγινε το απόγευμα αποδεκτό και η συνάντηση κλείστηκε για την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στην Αθήνα.

Εφόσον δεν προκύψει κάτι θετικό από αυτή, τότε οι αγρότες θα διοργανώσουν πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη. Η μετάβασή τους θα γίνει με λεωφορεία, ενώ σε αντίθεση με την περσινή κινητοποίηση, φέτος δεν θα ξεκινήσουν από τον κάμπο κάποια τρακτέρ.

Όλα αυτά αποφασίστηκαν στην παραπάνω συνεδρίαση, στην οποία παρέστησαν 32 μπλόκα, απ’ όλη τη χώρα, ενώ δεν παρευρέθηκαν 7, μεταξύ των οποίων και αυτό του Πλατυκάμπου. Ακόμη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από 11 Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της χώρας, αγρότες από την Κρήτη, ενώ εκπρόσωποι Ομοσπονδιών από τη Ροδόπη και τη Λέσβο απέστειλαν μηνύματα συμπαράστασης. Κεντρικός ομιλητής και αυτός που έκανε τις σχετικές εισηγήσεις για τις νέες μορφές διαμαρτυρίας ήταν ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας Βαγγ. Μπούτας, ενώ τοποθετήθηκαν ακόμη 17 εκπρόσωποι αγροτικών ενώσεων.

Κληθείς να σχολιάσει τις απουσίες κάποιων μπλόκων από το πανελλαδικό κάλεσμα, ο κ. Μπούτας προκάλεσε τους δημοσιογράφους «να ρωτήσουν αυτούς που στις 17 Δεκεμβρίου συμφώνησαν να ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις στις 23 Ιανουαρίου, αλλά τελικά δεν τήρησαν τον λόγο τους».

Ακόμη αποφασίστηκαν διάφορες τοπικές μορφές διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα, μέχρι την κρίσιμη μέρα της Παρασκευής. Έτσι στη Λάρισα την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ, για το θέμα των αποζημιώσεων από τον παγετό. Επίσης οι αγρότες στη Μελούνα Ελασσόνας θα αυξήσουν σε 4 τις ώρες αποκλεισμού της κυκλοφορίας, από 6-10 μ.μ.

Το ψήφισμα

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: Συνήλθε στη Νίκαια της Λάρισας η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 35 μπλόκα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, από 11 Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, καθώς και από δεκάδες Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα από 45 νομούς της χώρας. Στη σύσκεψη αναπτύχθηκε ανοιχτή, διεξοδική, γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για την παραπέρα πορεία της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 17 μέρες και συντονίζεται από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Α. Υπογραμμίστηκε ότι τα φετινά μπλόκα ήρθαν ως συνέχεια των περσινών, όπου, με τον σκληρό κι ανυποχώρητο αγώνα τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες αναγκάσαμε την κυβέρνηση να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, όπως η θέσπιση αφορολόγητου ορίου, η μη φορολόγηση μέρους των επιδοτήσεων, η αναβολή για 5 χρόνια του τέλους επιτηδεύματος, η νομοθετική ρύθμιση για τα «αγροτοδικεία», η σταδιακή και όχι άμεση αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ. Το συμπέρασμα που βγαίνει κι έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς βρισκόμαστε ξανά στα μπλόκα του αγώνα, είναι ότι μόνο με την ισχυρή αγωνιστική πίεση μπορούμε κάτι να κερδίσουμε…

Β. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι κάποιοι που εμφανίζονται, τώρα, να διαχωρίζουν τη θέση τους από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ενώ είχαν πάρει μέρος στις προηγούμενες πανελλαδικές συσκέψεις της και είχαν συμφωνήσει με το πλαίσιο των αιτημάτων και την οργάνωση του αγώνα, θα πρέπει να εξηγήσουν τι και γιατί τους οδήγησε σ' αυτή την αλλαγή στάσης και πορείας. Διότι, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο διαχωρισμός για τον οποίο κάνουν λόγο οφείλεται στα «διαφορετικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε διαφορετικές περιοχές της χώρας», όπως «ξαφνικά» ανακάλυψαν και προβάλλουν σαν «δικαιολογία». Διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στους αγρότες, όμως δεν αφορούν σε προβλήματα, αλλά σε συμφέροντα. Άλλα συμφέροντα έχουν οι μικρομεσαίοι αγρότες που χτυπιούνται άγρια από όλες τις μεριές και παλεύουν, κυριολεκτικά, για την επιβίωσή τους κι άλλα οι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που επωφελούνται από την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και πιέζουν για ακόμα περισσότερα οφέλη. Κι είναι γνωστό, εδώ και χρόνια, ότι μέσα στο αγροτικό κίνημα υπάρχουν, δρουν και συγκρούονται δύο «γραμμές πάλης». Η μία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, όπως εκφράζεται μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που αγωνίζεται για τα συμφέροντα και προβάλλει τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Και η άλλη, της εξυπηρέτησης των συμφερόντων μιας χούφτας μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών που εκπροσωπείται από διάφορα «σχήματα», σε περιφερειακό, ή πανελλαδικό επίπεδο, τα οποία εμφανίζονται σαν «διάττοντες αστέρες» κάθε φορά που στήνονται μπλόκα, παίζοντας τον ρόλο του υπονομευτή του περιεχόμενου, της δυναμικής και της προοπτικής του αγώνα της αγροτιάς και του «πρόθυμου» συνομιλητή της εκάστοτε κυβέρνησης …

Γ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέχρι στιγμής, εμφανίζεται αδιάλλακτη έναντι των δίκαιων αιτημάτων της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω από την εφαρμογή όλων των μέτρων των μνημονίων και της νέας ΚΑΠ που εξοντώνουν τους μικρομεσαίους αγρότες. Στην ίδια πλευρά με την κυβέρνηση κι απέναντι στους αγωνιζόμενους αγρότες στέκονται οι πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν τα μνημόνια και στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ, οι εμποροβιομήχανοι και οι μονοπωλιακοί όμιλοι που εκμεταλλεύονται τον μόχθο της εργαζόμενης αγροτιάς, οι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που παραμονεύουν, σαν τις ύαινες, ν' αρπάξουν τη γη και το βιός των ξεκληρισμένων μικρομεσαίων αγροτών. Η κυβέρνηση ίσως και να ελπίζει ότι οι αγρότες θα κουραστούμε ν' αγωνιζόμαστε, θ' απογοητευτούμε και θα τα παρατήσουμε. Μάταια το ελπίζει και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την προειδοποιεί ότι, όχι μόνο δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία του αγώνα, αλλά θα κάνει ό,τι μπορεί για ν' αυξήσει την αγωνιστική πίεση, αναγκάζοντάς την να ικανοποιήσει τα αιτήματα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών.

Σ' αυτή την κατεύθυνση η πανελλαδική σύσκεψη αποφασίζει:

1ον: Να πάρει μέτρα για την παραπέρα ενίσχυση των μπλόκων που μάχονται για τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και για την κλιμάκωση της κινητοποίησης με πιο προχωρημένες μορφές πάλης.

2ον: Να καλέσει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν περισσότερο την ενεργή εργατική - λαϊκή στήριξη στα δίκαια αιτήματα και στον αγώνα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών.

3ον: Να ζητήσει συνάντηση με την κυβέρνηση για την ερχόμενη Παρασκευή 10 Φλεβάρη, όπου θα θέσει το πλαίσιο των αιτημάτων - διεκδικήσεων των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, απαιτώντας την ικανοποίησή τους.

4ον: Να οργανώσει μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Τρίτη 14 Φλεβάρη, καλώντας όλους τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας να πάρουν μέρος και τους εργαζόμενους και τον λαό της πρωτεύουσας να συμμετάσχει μαζικά για να συμπαρασταθεί στην αγωνιζόμενη αγροτιά.

Γ.Ρούστας

 

Την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι το ραντεβού

Στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση των αγροτών της Πανελλαδικής Επιτροπής με τους συναρμόδιους υπουργούς, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Βαγγ. Μπούτα με κυβερνητικά στελέχη. Η συνάντηση θα γίνει στο ΥΠΑΑΤ και σε αυτή θα συμμετέχουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν θα προλάβει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass