Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2017 13:09
Ρε παιδιά πείτε και σεις, τι να κάνουμε για να ξανανάψει η φωτιά στον κάμπο; Ρε παιδιά πείτε και σεις, τι να κάνουμε για να ξανανάψει η φωτιά στον κάμπο;

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Σήμερα Παρασκευή στον Νομό Λάρισας αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί-βορειοανατολικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 ως 7 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο ανάλογες καιρικές συνθήκες, με λίγα ανοίγματα του καιρού. Την Κυριακή αναμένονται αραιές συννεφιές, που στις ορεινές περιοχές θα είναι πυκνότερες, όπου πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Θα υπάρχουν όμως και διαστήματα ηλιοφάνειας. Από Δευτέρα η θερμοκρασία σε νέα πτώση (4 με 7 βαθμούς τις περισσότερες ώρες της μέρας), ενώ από Τρίτη βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί και η θερμοκρασία σε άνοδο (7 με 10 βαθμούς Κελσίου). Χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα ο καιρός μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας.

ΕΡΓΟΣΗΜΟ

Eργάτες σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ενσταυλισμένου τύπου, αλιεργάτες καθώς και μετακλητοί εργάτες τρίτων χωρών που απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες για ορισμένο χρονικό διάστημα είναι οι κατηγορίες εργαζομένων που πλέον θα ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ με καθεστώς μισθωτού. Τα παραπάνω τονίζει, μεταξύ άλλων, εγκύκλιος που εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης και επισημαίνεται ότι, κατά τα άλλα, δεν θίγονται οι διατάξεις του άρθρου Ν. 3863/2010 για το εργόσημο που συνεχίζει να αποτελεί το βασικό εργαλείο ασφάλισης των απασχολούμενων σε αγροτικές εργασίες. Στην εγκύκλιο αναφέρονται οι κατηγορίες μισθωτών - ανειδίκευτων εργατών που θα αμείβονται για μισθωτή εργασία. Στην κατηγορία των μισθωτών στον νεοσύστατο ασφαλιστικό τομέα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με την εγκύκλιο και οι μετακλητοί πολίτες τρίτων χωρών που προσκαλούνται από εργοδότες με σκοπό την απασχόληση σε αγροτικές εργασίες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στο 30% οι εισφορές ΕΦΚΑ για φέτος.

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ

Η εγκύκλιος για νέες αυξημένες εισφορές των πρώην ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, που εκδόθηκε από τον ΕΦΚΑ αναφέρει τα εξής: Η εισφορά ανέρχεται για εργαζόμενο και εργοδότη συνολικά σε ποσοστό 34% επί των αμοιβών των μισθωτών του τέως ΟΓΑ. Αυξάνονται σταδιακά έως το 2020 οι εισφορές που πρέπει να καταβάλουν οι μισθωτοί-ανειδίκευτοι εργάτες που περνούν από τον ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ. Η εισφορά γι’ αυτήν την κατηγορία από την 1η Ιανουαρίου ανέρχεται για εργαζόμενο και εργοδότη συνολικά σε ποσοστό 34% επί των αμοιβών των μισθωτών του τέως ΟΓΑ. Αυτό προβλέπει Εγκύκλιος την οποία εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στον οποίο υπάγονται από 1/1/2017 οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι. Οι εισφορές αυτές επιμερίζονται ως εξής : 20% για την κύρια σύνταξη (σταδιακή αύξηση της εργατικής εισφοράς στο 6,67% για τον εργαζόμενο, 13,33% για τον εργοδότη), 7,1% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης (επιμερίζεται μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών) και 6,9% υπέρ του ΟΑΕΔ - ΟΕΕ – ΟΕΚ.

Πάντως μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να καταθέσουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του ασφαλιστικού νόμου άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της χώρας, όπως γνωστοποίησε ο αγρότης από τη Δράμα, Χρήστος Γκόντιας, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

ΕΒΖ

Σήμερα Παρασκευή αναμένεται να εξοφληθούν –εκτός απροόπτου- τα περίπου 4 εκατ. ευρώ, από τα 7 εκατ. ευρώ που απομένουν για να εξοφληθεί η καμπάνια του 2016. Σήμερα εκτός απροόπτου θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΒΖ και θα εγκρίνει το τιμολόγιο που θα ισχύσει στην καλλιεργητική σεζόν 2017, με τις πληροφορίες να μιλούν για μια μείωση, μεσοσταθμική, που δεν θα υπερβαίνει το 10%, η οποία δεν θα φανεί στους παραγωγούς, καθώς θα αντισταθμιστεί από τη συνδεδεμένη ενίσχυση, η οποία από τα 53 ευρώ, πέρυσι, αναμένεται να φτάσει τα 72 ευρώ. Το σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κομισιόν και αναμένεται το πράσινο φως. Μάλιστα στα σχέδια του κ. Αποστόλου είναι να δώσει το συγκεκριμένο ποσό, αν πάρει την έγκριση, όχι μόνο για το 2017, αλλά και για το 2016. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, Παντελής Μάνης σχολιάζει ότι «υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε εντός της εβδομάδας οι Έλληνες τευτλοπαραγωγοί να πάρουν ένα ακόμη ποσό από το σύνολο των 7 εκατ. ευρώ που τους οφείλεται για το 2016». Ο ίδιος, μάλιστα, εξηγεί ότι «οι καλλιεργητές έχουν ήδη λάβει το 40% για την παραγωγή που έδωσαν στην ΕΒΖ το 2016, κάτι που τα τελευταία χρόνια δεν γινόταν και οι καθυστερήσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες».

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

-Μέχρι 22 Φεβρουαρίου οι υποψήφιοι για το Μέτρο 11: «Βιολογικές Καλλιέργειες» θα μπορούν να υποβάλουν φάκελο υποψηφιότητας και για τις 4 δράσεις βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ενώ σε σχέση με την περασμένη πρόσκληση προστέθηκαν στη φυτική παραγωγή νέες καλλιέργειες, όπως τα μηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα, τα εσπεριδοειδή και η σταφίδα.

-Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων εξόδων από τους αγρότες και μέχρι τότε οι ηλεκτρονικές δηλώσεις για Δάσωση Γαιών.

- Ο ΟΓΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Μαρτίου 2017 στις 1 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass