ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΝΑΠΟΘΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ:

Γερασμένος ο στόλος των γεωργικών ελκυστήρων

* Στα 26 χρόνια ο μ.ο. ηλικίας τους * Από τους 1.120 που πουλήθηκαν το 2016, το 75% ήταν δενδροκομικοί χαμηλού κόστους

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2017 10:52

Με αρνητικό πρόσημο «έκλεισε» το 2016 για την αγορά των γεωργικών ελκυστήρων, καθώς οι πωλήσεις έφθασαν μόλις τις 1.120 μονάδες έναντι των 1.491 του 2015, παρουσιάζοντας πτώση της τάξης του 25%. Αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν ότι και το 2015 υπήρξε πτώση κατά 18% σε σχέση με το 2014, τότε στην τελευταία διετία η μείωση αγγίζει το 40%.

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινήθηκε και η αγορά των θεριζοαλωνιστικών μηχανών με μόλις 13 πωλήσεις, αλλά και η αγορά των χορτοδετικών μηχανών με μόλις 49 τεμάχια.

Αλλά και σ’ αυτή την πολύ περιορισμένη αγορά των 1.120 ελκυστήρων που πουλήθηκαν το 2016, ποσοστό 75% αφορά δενδροκομικούς ελκυστήρες χαμηλού κόστους αγοράς και κατά κανόνα χαμηλής τεχνολογικής κλίμακας, στην κατηγορία των ιπποδυνάμεων 75-85ΗΡ.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), «η συνεχής συρρίκνωση της αγοράς των γεωργικών μηχανημάτων τα τελευταία χρόνια, μειώνει τον βαθμό εκμηχάνισης και επιδεινώνει την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας.

 Η ανακοίνωση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στο οποίο περιλαμβάνονται επιδοτήσεις για επενδύσεις σε αγροτικό εξοπλισμό, έχει αναστείλει την αγορά των μηχανημάτων και όποιες εμπορικές πράξεις γίνονται αφορούν αντικατάσταση εξοπλισμού που πλέον έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ή αγορές εντελώς απαραίτητων και φτηνών μηχανημάτων. Η αγορά μεγάλων και σύγχρονων ελκυστήρων έχει παγώσει και εξαρτάται άμεσα από την υλοποίηση των νέων προγραμμάτων.

Μετά από διαδοχικές αναβολές, η έναρξη του νέου κύκλου των Σχεδίων Βελτίωσης, κατά δήλωση της πολιτικής ηγεσίας αναμένεται μέχρι το τέλος του πρώτου 6μηνου του 2017. Αν συμβεί αυτό, τότε μπορεί η αγορά των γεωργικών ελκυστήρων να παρουσιάσει μια μικρή ανάκαμψη της τάξης του 10%, διαφορετικά θα έχουμε και νέα μείωση που θα οδηγήσει την αγορά σε 3ψήφια νούμερα!»

ΣΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ

Η ΜΕΣΗ ΗΛΙΚΙΑ

« Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, ο συνολικός στόλος των τρακτέρ που είναι σε λειτουργία, εκτιμάται γύρω στα 180.000 μηχανήματα. Με ένα ελάχιστο ποσοστό αντικατάστασης 2% ετησίως, θα έπρεπε να έχουμε μια σταθερή αγορά κοντά στα 3.500 τρακτέρ ετησίως», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ κ. Σάββας Μπαλουκτσής και επισήμανε: «Βλέπουμε λοιπόν πόσο καθυστερεί η αντικατάσταση του γερασμένου στόλου, η μέση ηλικία του οποίου πλέον ξεπερνάει τα 26 χρόνια(!) και τι σημαίνει αυτό για το κόστος παραγωγής και τον βαθμό ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων».

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass