ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΕΚΘΕΤΕΣ

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η «Agrothessaly»

* «Τετραπλασιασμός των επισκεπτών, τριπλασιασμός των εκθετών και υπερδιπλασιασμός των εκθεσιακών χώρων» σημειώνει η ΔΕΘ-Helexpo

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2017 22:10

Ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις ξεπέρασε η πανελλήνια έκθεση για τη γεωργία και την κτηνοτροφία «Agrothessaly», που διοργανώθηκε το περασμένο τριήμερο στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τους 40.000 (από τα 8.000 εισιτήρια το 2015), στον Δήμο Λαρισαίων κάνουν λόγο για «δικαίωση» στην επιλογή της συνδιοργάνωσης με τη ΔΕΘ–HELEXPO, ενώ εκπρόσωποι των δυο μεγαλύτερων ενώσεων εκθετών τονίζουν την επιτυχία της φετινής διοργάνωσης ζητώντας βεβαίως, άσχετα με την έκθεση, από τα συναρμόδια Υπουργεία να «ξεμπλοκάρουν» τα Σχέδια Βελτίωσης προκειμένου οι αγρότες να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Με τη ΔΕΘ-HELEXPO κάνοντας απολογισμό να σημειώνει πως «τρεις στους τρεις στόχους πέτυχε η Agrothessaly: Τετραπλασιασμός των επισκεπτών, τριπλασιασμός των εκθετών και υπερδιπλασιασμός των εκθεσιακών χώρων».

Ο Δήμος Λαρισαίων αποτιμά επίσης ως θετική την κίνηση στην τοπική οικονομία (πληρότητα ξενοδοχείων κλπ) και παράλληλα ολοκληρώνει το σχεδιασμό έτσι ώστε να αναβαθμιστούν οι υποδομές για την επόμενη διοργάνωση.

Εμπορικές αντιπροσωπείες, συνοδευόμενες και από ΜΜΕ, από Τουρκία, Βουλγαρία, Αλβανία και FYROM επισκέφθηκαν την έκθεση, ενώ με την ευκαιρία ξεναγήθηκαν στα μνημεία της πόλης. Επαφές που ανοίγουν το δρόμο για ανάλογες επισκέψεις ελληνικών επιχειρηματικών αποστολών στις χώρες αυτές, με την «Agrothessaly» να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες, βασισμένες στο Σχέδιο Μάρκετινγκ που συνέταξε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για λογαριασμό του Δήμου Λαρισαίων αλλά και στο σχέδιο τουριστικής προβολής της Λάρισας.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ

«Η πόλη ανέδειξε τη δυναμική της» τονίζει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Οικονομίας Παν. Νταής με αφορμή τη φετινή διοργάνωση. Προσθέτοντας ότι «η Λάρισα εισέρχεται στον εκθεσιακό χάρτη της χώρας ως περιφερειακός πόλος ανάπτυξης. Το τρίτο θετικό στοιχείο είναι πως αναδεικνύεται ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν.

Το 99% των εκθετών δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο και ενδιαφέρον παράλληλα για συμμετοχή στην επόμενη έκθεση. Η φετινή διοργάνωση θα έχει συνέχεια και σε άλλα επίπεδα συνεργασίας με τον χώρο της αγροτικής επιχειρηματικότητας και παραγωγής» καταλήγει ο κ. Νταής υπογραμμίζοντας τη «δικαίωση της επιλογής» για «στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΘ–HELEXPO, έναν δημόσιο φορέα, τον εθνικό εκθεσιακό φορέα».

Η επόμενη ημέρα της «Agrothessaly», θέλει τον Δήμο Λαρισαίων να εξετάζει το θέμα της επέκτασης των σημερινών εγκαταστάσεων στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης, έργο που έχει ενταχθεί στον φετινό προϋπολογισμό του Δήμου.

Στο ίδιο πλαίσιο θα ενταχθούν και οι συζητήσεις για την επόμενη διοργάνωση που θα γίνει ή τον Νοέμβριο του 2018 ή τον Φεβρουάριο του 2019.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

«Πήγαμε αρκετά καλά, η προσέλευση ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου» σημειώνει στην «Ε» ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) Γιάννης Χίγκας.

Προσθέτοντας ότι «βοήθησε και ο καιρός αλλά ήταν πολύ ικανοποιητική η διοργάνωση. Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον αλλά οι αγρότες αναμένουν τα Σχέδια Βελτίωσης για να μετατραπεί το ενδιαφέρον σε πράξη. Αυτό περιμένουμε και εμείς, να χρηματοδοτηθούν οι αγρότες, να εκσυγχρονισθεί η εκμηχάνιση της γεωργίας για να μειωθεί το κόστος. Ο Δήμος Λαρισαίων και η ΔΕΘ–HELEXPO έκαναν μια καλή διοργάνωση την οποία στηρίξαμε και ελπίζουμε πλέον να γίνουν τα βήματα για την επόμενη διοργάνωση» καταλήγει ο κ. Χίγκας.

«Οι εντυπώσεις ήταν πάρα πολύ καλές» σημειώνει στην «Ε» και ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ανδρ. Κουτσοκώστας διευκρινίζοντας ότι «φέτος δεν υπήρχαν τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στην προηγούμενη διοργάνωση».

Με τον Κουτσοκώστα να καταλήγει σημειώνοντας και αυτός την «ανάγκη να ανοίξει η προγραμματική περίοδος για τα Σχέδια Βελτίωσης. Αν είναι δυνατόν ακόμη και σήμερα δίνονται παρατάσεις για την προηγούμενη περίοδο (2007 – 2013) όταν σήμερα θα έπρεπε να τρέχουν οι προθεσμίες για τη νέα περίοδο (2014 – 2020). Οι αγρότες όπως και εμείς βρισκόμαστε σε κατάσταση αναμονής»

ΔΕΘ-HELEXPO

Για το ίδιο θέμα η ΔΕΘ-HELEXPO σε χθεσινή ανακοίνωσή της σημειώνει πως «ξεπέρασε τις προσδοκίες η 11η Πανελλήνια Έκθεση για τη Γεωργία και τη Κτηνοτροφία Agrothessaly, που, στην πρώτη της διοργάνωση υπό τη νέα της μορφή, κατάφερε να πετύχει και τους τρεις στόχους που είχε θέσει εξαρχής: την επισκεψιμότητα, τους εκθέτες και τους εκθεσιακούς χώρους.

Ειδικότερα, η Agrothessaly, που με τη διοργάνωσή της αυτή εγκαινίασε τη στρατηγική συνεργασία της ΔΕΘ-HELEXPO και του Δήμου Λαρισαίων, κατάφερε να προσελκύσει 40.153 επισκέπτες, μέγεθος τετραπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Παράλληλα, φιλοξένησε 167 εκθέτες που εκπροσώπησαν περισσότερες από 500 επιχειρήσεις από 26 χώρες, αριθμός τριπλάσιος έναντι της προηγούμενης διοργάνωσης, ενώ υπερδιπλάσιος ήταν ο εκθεσιακός χώρος, που ανήλθε σε 20.000 τ.μ., στη Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης.

Η δυναμική της ανανεωμένης Agrothessaly, που αποτελεί προϊόν κοινού επανασχεδιασμού της Πανελλήνιας Γεωργικής, Κτηνοτροφικής, Περιβαλλοντικής Έκθεσης Λάρισας, την οποία διοργάνωνε τα τελευταία 20 χρόνια ο τοπικός Δήμος, φάνηκε από την πρώτη ημέρα και κλιμακώθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η Agrothessaly είχε και διεθνή χαρακτήρα, καθώς υποδέχθηκε ομαδικές επισκέψεις από τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και την Τουρκία, αλλά και επισκέπτες από Κύπρο και Ιταλία. Το «παρών» στην έκθεση έδωσε και ο πρόεδρος του Albanian Agribusiness Council (KASH), Agim Rrapaj, αλλά και επιχειρηματίες του κλάδου από την Αλβανία.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον και για τις παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης, που κάλυψαν ένα ευρύ πεδίο στον αγροτικό κλάδο και συγκέντρωσαν πλήθος κόσμου που έσπευσε να ενημερωθεί από τους φορείς του πρωτογενούς τομέα, αλλά και από εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως ήταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Το επόμενο «ραντεβού» της ΔΕΘ-HELEXPO με τους ανθρώπους του αγροτικού κλάδου είναι η Agrotica, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του πρωτογενούς τομέα στην Ευρώπη, η οποία θα διοργανωθεί από την 1η έως τις 4 Φεβρουαρίου του 2018» καταλήγει η ανακοίνωση.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass