ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2017 22:15

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Μέσα Μαρτίου και οι καλλιεργητικές φροντίδες στις δεντρώδεις καλλιέργειες κορυφώνονται. Η αγωνία των παραγωγών στο κατακόρυφο για τις συνέπειες του χιονιά του Ιανουαρίου, καθώς αν προσβλήθηκαν τα δέντρα θα φανεί τις επόμενες μέρες.

Τον Μάρτη κόβουμε από τα κλήματα τα κεντράδια που μας χρειάζονται για κέντρωμα και κεντρώνουμε τα κλήματα, καθώς και τα άλλα δέντρα. Όσον αφορά στους κτηνοτρόφους, αποκόβουμε σταδιακά τα μικρά αρνιά από τις μάνες, πριν από την έναρξη της ελεύθερης βοσκής. Ο καιρός τις επόμενες μέρες βοηθά τις εργασίες στα χωράφια (κλαδέματα δέντρων, σπορά φασολιού).

Αναλυτικότερα σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στον Νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 ως 15 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή αν και η θερμοκρασία θα ανέβει, μετά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν συννεφιές στα ανατολικά του νομού και πιθανό το βράδυ να βρέξει πρόσκαιρα στα ορεινά. Τη Δευτέρα στη Θεσσαλία αναμένονται αραιές συννεφιές και η θερμοκρασία αμετάβλητη (17-20 βαθμούς τις περισσότερες ώρες της μέρας), ενώ την Τρίτη αναμένονται αραιές συννεφιές, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Η θερμοκρασία σε πτώση (14-16 βαθμούς Κελσίου). Με σύννεφα και διαστήματα ηλιοφάνειας, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα θα κυλήσουν οι μέρες μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Η ΑΒΕΡΩΦΕΙΟΣ ΣΤΗΝ AGROTHESSALY (ΦΩΤ.)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσία της Αβερωφείου ΕΠΑ.Σ. Λάρισας στην έκθεση Agrothessaly 2017 στο περίπτερο του ΕΛ.Γ.Ο «ΔΗΜΗΤΡΑ», παρουσία πλήθους κόσμου, μαθητών και ενδιαφερομένων για τα προγράμματα σπουδών της Σχολής. Τα προγράμματα σπουδών που παρουσιάστηκαν αφορούν τις κατευθύνσεις Τεχνίτες Ζωοτεχνίας και Τεχνίτες Γεωργικών Μηχανημάτων. Η Σχολή λειτουργεί από το 1911 και οι σπουδαστές της παρακολουθούν ένα σύγχρονο και εξειδικευμένο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει: Στην ειδικότητα των «Αγροτικών μηχανημάτων» μαθήματα όπως Γεωργική Τεχνική, Γεωργικός Ελκυστήρας, Γεωργικά Μηχανήματα, Μηχανές εσωτερικής καύσης, Εδαφολογία, Αγροτική Οικονομία, Χρήση Η/Υ. Στην ειδικότητα της «Ζωοτεχνίας» μαθήματα που αφορούν την Εκτροφή και Διατροφή των Αγροτικών Ζώων, τη Βιολογική Κτηνοτροφία, τη Μελισσοκομία, την Προβατοτροφία, τη Χοιροτροφία, την Πτηνοτροφία, τη Βοοτροφία, τη Γεωργία και το περιβάλλον, τη Χρήση Η/Υ. Το πρόγραμμα σπουδών ολοκληρώνεται στα εργαστήρια γεωργικών μηχανημάτων και μηχανολογίας, καθώς και στο βουστάσιο, στο χοιροστάσιο, στο πτηνοτροφείο και στους αγρούς της Σχολής.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠ

Ενημερωτική εκδήλωση για την ΚΑΠ αλλά και για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Δήμος Φαρσάλων στα Φάρσαλα την Πέμπτη 30 Μαρτίου. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια εκδήλωση, που γίνεται με πρωτοβουλία του Λαρισαίου υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος θα χαιρετίσει την εκδήλωση, μαζί με τον γ.γ. του ΠΑΑ Χαρ. Κασίμη, ενώ βασικοί ομιλητές θα είναι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ.

ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΗΔΙΚΗΣ

Για το θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και δημιουργίας Ομάδας Παραγωγών Μηδικής θα ενημερωθούν οι αγρότες καλλιεργητές Μηδικής (τριφύλλι) που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαρισαίων Αγροτών σήμερα Παρασκευή 17 Μαρτίου και ώρα 7:30 μ.μ. στα γραφεία του Συνεταιρισμού, (Αγχιάλου 4) στη Φιλιππούπολη. Όπως είναι γνωστό η καλλιέργεια της Μηδικής έχει αυξηθεί στον Νομό Λάρισας και κατ΄επέκταση στη Θεσσαλία. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για οργάνωση της διαδικασίας αγοράς και πώλησης αλλά και εύρεση τρόπου ώστε να μικρύνει το κόστος παραγωγής μέσα από συλλογικές και ομαδικές δράσεις. Το προϊόν εντάχθηκε στις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθεί ο τρόπος συνεργασίας με προτάσεις για αγορά υλικών (σχοινιά, σύρμα κ.α.) που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί.

ΚΙΛΕΛΕΡ

Κάλεσμα για συμμετοχή στον εορτασμό της 107ης επετείου της εξέγερσης των κολίγων στο Κιλελέρ μεθαύριο Κυριακή 19 Μαρτίου στις 12.30 μ.μ., στο Μνημείο του Αγρότη και στην αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας απευθύνει στους αγρότες και όλους τους εργαζόμενους η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων. Ο εορτασμός χαρακτηρίζεται ως ο πρώτος σταθμός του νέου κύκλου κινητοποιήσεων που ανοίγουν οι αγρότες μέλη της Επιτροπής και στέλνει το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «η απόφασή της να μην ικανοποιήσει ούτε ένα από τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά μας, όχι μόνο δεν μας οδηγεί στην αγωνιστική υποχώρηση αλλά, αντίθετα, μας πεισμώνει περισσότερο κι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά την πάλη μας», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση – κάλεσμα.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

-Δεύτερη γενική συνέλευση και για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαππείου Λάρισας μεθαύριο Κυριακή 19-3 στις 10:30 π.μ., αφού η πρώτη (12-3) δεν πραγματοποιήθηκε ελλείψει απαρτίας.

-Ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τσαριτσάνης- Στεφανόβουνου- Αετοράχης «η Μελούνα Ολύμπου» - πρώην ομαδικού Αμπελώνα, να δώσουν το παρών στη γενική συνέλευση του ΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου (η δεύτερη επαναληπτική στις 26 Μαρτίου), στις 11.00 το πρωί, στο Δημοτικό Σχολείο Τσαριτσάνης, απευθύνουν τα μέλη του Συνεταιρισμού. Στη δεύτερη συνέλευση πρέπει, για να είναι αυτή νόμιμη, να είναι παρόντες το 50+1 των μελών για να επιτευχθεί ο σκοπός της σωτηρίας του Συνεταιρισμού. «Είναι η τελευταία ευκαιρία που μας δίνεται από τον Νόμο για την αναβίωσή του» αναφέρουν οι έχοντες τη σχετική πρωτοβουλία.

ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΕΚ

Εκλέχτηκαν τα 21 μέλη που αποτελούν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), μετά τη γενική εκλογική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Πρώτος σε ψήφους αναδείχθηκε ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, ενώ στο νέο συμβούλιο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας εκλέχτηκαν: Δήμος Δημήτρης, Διδάγγελος Γιώργος και Κωστόπουλος Βασίλης.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ Φ/Β

Τον Ιούνιο του 2017 θα ανοίξει το Υπο-μέτρο 4.1.3. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, που αφορά επενδύσεις για τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό υποστηρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας στον βουλευτή Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Σκρέκα. Ο Κώστας Σκρέκας ερωτούσε το υπουργείο, να πληροφορηθεί, γιατί δεν αξιοποιεί άμεσα τις δυνατότητες που του δίνει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, για την προκήρυξη δράσεων με επιδότηση κατασκευής αγροτικών φ/β μονάδων 40-75%. Το συγκεκριμένο Υπο-μέτρο, θα προκηρυχτεί ταυτόχρονα με το Υπο-μέτρο 4.1.1., σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ

Τη «Γιορτή των Σπόρων» διοργανώνει το ΠΕΛΙΤΙ Λάρισας, για τρίτη συνεχή χρονιά στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας. Η γιορτή θα γίνει μεθαύριο Κυριακή 19 Μαρτίου στις 10:30 και έχει σκοπό τη διάσωση, διατήρηση και διάδοση παλιών παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων. Στη γιορτή έρχονται κάθε χρόνο φίλοι και καλλιεργητές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, που μάχονται για τη διατροφική τους ανεξαρτησία. Να μπορούν δηλαδή να καλλιεργούν τον δικό τους σπόρο και να παράγουν προϊόντα με γεύση, άρωμα και διατροφική αξία. Στην εκδήλωση μπορούν να συμμετέχουν και άλλες ομάδες, αφού πρώτα επικοινωνήσουν με το ΠΕΛΙΤΙ Λάρισας.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass