ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2017 22:16

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Μέχρι την Κυριακή θα συνεχιστεί η καλοκαιρία και οι υψηλές θερμοκρασίες, καθώς από Δευτέρα επιστρέφουν οι συννεφιές και την Τρίτη θα σημειωθούν βροχές, τις οποίες περιμένουν με αγωνία οι παραγωγοί.

Αναλυτικότερα για σήμερα Παρασκευή αναμένεται καλός καιρός και θερμοκρασία που θα κυμανθεί από 10-20 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο ανήμερα της 25ης Μαρτίου καθαρός ουρανός και άνοδος του υδραργύρου, στους 25 βαθμούς ως προς τη μέγιστη τιμή. Από Δευτέρα οι πρώτες συννεφιές θα κάνουν την εμφάνισή τους στον λαρισινό ουρανό, ενώ την Τρίτη θα σημειωθούν βροχές και πτώση της θερμοκρασίας (11 βαθμούς το πρωί, 10 βαθμούς το μεσημέρι). Από την Τετάρτη και μέχρι τέλος της εβδομάδας ηλιοφάνεια με διαστήματα αραιής νέφωσης και θερμοκρασία 8-18 βαθμούς.

Σχέδια Βελτίωσης (φωτ.)

Το χρονοδιάγραμμα προκηρύξεων με βασική αρχή τα Σχέδια Βελτίωσης, για τα οποία, όπως έγραψε προ ημερών η «Ε» θα υπάρχει προδημοσίευση στα μέσα Απριλίου και τον Ιούνιο θα ακολουθήσει η Πρόσκληση Ενδιαφέροντος συζήτησαν με τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κασίμη, η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων, με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημ. Σοφολόγη, ενώ συνοδευόταν από τον γ.γ. Χρ. Παναγούλη και τον υπεύθυνο Τύπου Φ. Θεοδωράτο. Ακόμη συζητήθηκαν η επίσπευση της αξιολόγησης του προγράμματος των Νέων Αγροτών, η μείωση ρύπανσης από Γεωργική Δραστηριότητα (Νιτρορύπανση ), η οποία θα προκηρυχθεί το προσεχές καλοκαίρι, το Πρόγραμμα Γεωργικών Συμβούλων, το Πρόγραμμα – Μέτρο Σύστασης Ομάδων Παραγωγής και οι υπογραφές των γεωπόνων σε όλα τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κιλελέρ

Με τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα τους δασικούς χάρτες και τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, δύο θέματα που καίνε στην παρούσα φάση τους αγρότες ανοίγει αύριο το διήμερο πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης των 107 χρόνων από την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών το 1910 που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Κιλελέρ. Αναλυτικότερα η ημερίδα θα γίνει το Σάββατο 1 Απριλίου στις 19:30 στο πρώην Δημαρχείο Δημοτικής Ενότητας Κιλελέρ και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 2 Απριλίου στις 11:30΄ στον χώρο του μνημείου με ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση, ενώ κάποιες σκέψεις που υπήρχαν για να παραστεί και ο ΥΠΑΑΤ Βαγγ. Αποστόλου στο μνημείο του αγρότη δεν προχώρησαν, καθώς ο υπουργός έχει προγραμματίσει επίσκεψη σε άλλη περιφέρεια.

Προστασία

των μελισσών

Όπως είναι γνωστό, κατά την ανθοφορία των καρποφόρων δένδρων, υπάρχει έντονη δραστηριότητα των μελισσών. Οι ψεκασμοί με φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά την περίοδο της ανθοφορίας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα διότι πολλά από αυτά και περισσότερο τα εντομοκτόνα είναι μελισσοτοξικά. Αποτέλεσμα αυτών των επεμβάσεων είναι ο θάνατος μελισσών και κατά συνέπεια προκαλείται διπλή ζημιά, αφενός γιατί χάνεται η παραγωγή των ιδίων των μελισσών και αφετέρου διότι μειώνεται η φυτική παραγωγή, αφού για το δέσιμο των καρπών βασικός συντελεστής είναι η μέλισσα (επικονίαση). Για τους λόγους αυτούς οι δενδροκαλλιεργητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Προς την κατεύθυνση αυτή υπενθυμίζεται ότι: Απαγορεύονται οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα από την αρχή μέχρι το τέλος της ανθοφορίας στις καλλιέργειες Αμυγδαλιάς, Βερικοκιάς, Δαμασκηνιάς, Ροδακινιάς, Κερασιάς, Βυσσινιάς, Αχλαδιάς, Μηλιάς, Κυδωνιάς, Ακτινιδιάς. Επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των παραπάνω καλλιεργειών οι ψεκασμοί με μη μελισσοτοξικά εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (μυκητοκτόνα, βιολογικά σκευάσματα εντομοκτόνων). Ψεκασμοί με εγκεκριμένα εντομοκτόνα στις παραπάνω καλλιέργειες επιτρέπονται πριν και μετά την ανθοφορία. Στις λοιπές καλλιέργειες της Π.Ε. Λάρισας απαγορεύονται επίσης οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Στις καλλιέργειες μεγάλης διάρκειας ανθοφορίας όπως το βαμβάκι, τα κηπευτικά ή άλλες, στις οποίες παρουσιάζονται εχθροί και ασθένειες, επιτρέπονται οι ψεκασμοί εφόσον ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως: α. Χρήση των λιγότερο μελισσοτοξικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. β. Εφαρμογή των ψεκασμών την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κυρίως μετά τη δύση του ηλίου. γ. Προειδοποίηση των μελισσοκόμων, ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει απαραιτήτως οι μελισσοκόμοι να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.

Συνεταιρισμός Ζαγοράς

Αφιερωμένη στον Συνεταιρισμό Ζαγοράς και στα γνωστά του μήλα ΖΑΓΟΡΙΝ θα είναι η εκπομπή «Τοπικές Κουζίνες» από τη συχνότητα της ΕΤ2, που θα προβληθεί αύριο Σάββατο 25 Μαρτίου στις 18.30. Πρόκειται για σειρά ντοκιμαντέρ ταξιδιωτικού και γαστρονομικού περιεχομένου, η οποία επικεντρώνεται στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγορά Πηλίου και τα 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας του, τα μήλα του, που πρώτα κατοχύρωσαν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης στην Ευρώπη και αποτέλεσαν το κίνητρο για να έχουν η Ζαγορά και το Ανατολικό Πήλιο ευρύτερα, για μία ακόμα φορά την τιμητική τους. Οι δημιουργοί της σειράς ντοκιμαντέρ «Τοπικές Κουζίνες» προσεγγίζουν γενικότερα τα μοναδικά προϊόντα και τον χαμένο πλούτο μιας χώρας γκουρμέ, όπου η γεωγραφία και το μικροκλίμα δίνουν άλλη γεύση στο ίδιο προϊόν, ακόμη και σε δύο διπλανά χωριά.

H Περιφέρεια στο 7ο Φεστιβάλ

Ελαιόλαδου και Ελιάς

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα συμμετάσχει στο 7ο Φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Ελιάς στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με άριστα ποιοτικά και βιολογικά Θεσσαλικά προϊόντα ελαιόλαδου και ελιάς στις 31 Μαρτίου, 1 και 2 Απριλίου στην Αθήνα. Τη διοργάνωση ανέλαβε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού, με τη συμμετοχή παραγωγών ελαιόλαδου και ελιάς και εκλεκτών αγροτικών - τοπικών προϊόντων. Το Φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Ελιάς είναι η γιορτή των αγνών, παραδοσιακών και τοπικών τροφών και συνταγών της Ελλάδας ώστε όλοι να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν ό,τι καλύτερο, ωραιότερο και σπουδαιότερο έχει να δείξει αυτή η χώρα μετά τους ανθρώπους, τους τόπους και τις κουζίνες της.

Άδειες φύτευσης οινάμπελων

Λίγες ακόμα ημέρες, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 27 Μαρτίου, έχουν περιθώριο οι αμπελουργοί για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την απόκτηση αδειών φύτευσης οινάµπελων. Μάλιστα, στους αιτούντες γίνεται απευθείας και μια πρώτη βαθμολόγηση ώστε να γνωρίζουν κατά προσέγγιση για πόσα στρέμματα θα λάβουν άδεια, σύμφωνα με τις αλλαγές που φέρει η νέα διαδικασία. Φέτος οι άδειες για τα περίπου 6.400 στρέµµατα (το 1% της έκτασης) θα µοιραστούν σε επίπεδο χώρας και όχι περιφέρειας όπως αρχικά προγραµµατιζόταν, ενώ θα συνεχιστεί η αβάντα στις µικρές εκµεταλλεύσεις (5-20 στρέµµατα) κάτι που αποτελεί «πολιτική επιλογή» κόντρα στο αίτηµα µερίδας του κλάδου για τη βοήθεια σε πιο οργανωµένους αµπελουργούς ώστε να µην υπάρχει θέµα µε την πρώτη ύλη.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass