Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2017 22:00

Συννεφιασμένος ο καιρός το επόμενο διήμερο, αλλά δυστυχώς για τους αγρότες που θέλουν νερό, βροχές δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Για σήμερα Παρασκευή ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες συννεφιές, αυξημένες στα βόρεια του νομού και πιθανόν να σημειωθούν πρόσκαιρες ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 ως 16 βαθμούς Κελσίου.

Αραιή συννεφιά, με διαστήματα ηλιοφάνειας το Σάββατο, σταθερή θερμοκρασία. Την Κυριακή ο καιρός θα είναι αίθριος και η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές (17 ως 19 βαθμούς Κελσίου). Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες συννεφιές αυξημένες προς το τέλος της ημέρας. Με αραιές νεφώσεις και ηλιοφάνεια θα κυλήσει όλη η επόμενη εβδομάδα και θερμοκρασία από 6-19 βαθμούς Κελσίου.

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛΓΑ

Την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου θα δοθεί η συνδεδεμένη στους βαμβακοπαραγωγούς, με πιθανότερη ημερομηνία πίστωσης των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 7 Απριλίου, σύμφωνα με όσα υποστήριξε χθες από τα Φάρσαλα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης. Στο πλαίσιο της ημερίδας αυτής ο συντοπίτης υφυπουργός ανέφερε ότι μάλλον σήμερα θα ανακοινωθεί η παράταση για το καλοκαίρι για την καταβολή των εισφορών του ΕΛΓΑ για το 2016, με δεδομένο ότι οι αγρότες είναι απλήρωτοι αυτή την περίοδο και αναμένουν τις ενισχύσεις της συνδεδεμένης.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή για τις πρόωρες συντάξεις αγροτών, σύμφωνα με τον ΑγρόΤυπο. Η πληρωμή θα αφορά στον μήνα Φεβρουάριο και θα περιλαμβάνεται σε μια σειρά πληρωμών για ανειλημμένες υποχρεώσεις διαφόρων καθεστώτων που δεν αναμένεται ωστόσο να συμπεριλαμβάνει σημαντικά «πακέτα». Τη συνδεδεμένη στο βαμβάκι περιμένουν οι αγρότες πριν το Πάσχα για να ανακουφιστούν, τη στιγμή που επικρατεί σιγή στο θέμα της πληρωμής ανειλημμένων υποχρεώσεων γεωργοπεριβαλλοντικών. Με τα υπάρχοντα δεδομένα πάντως δεν φαίνεται φως στο τούνελ πριν από το Πάσχα, γεγονός που φέρνει ανησυχία και εκνευρισμό στους καλλιεργητές, ενώ μετά το Πάσχα αναμένεται να πληρωθούν και τα υπόλοιπα εξισωτικής 2015, χωρίς να υπάρχει όμως μέχρι στιγμής σαφές χρονοδιάγραμμα πληρωμής.

ΚΙΛΕΛΕΡ

Όλα έτοιμα για τις διήμερες εκδηλώσεις μνήμης των 107 χρόνων από την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών το 1910 που συνδιοργανώνουν αύριο Σάββατο 1 Απριλίου και την Κυριακή 2 Απριλίου η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Κιλελέρ στο μνημείο του αγρότη. Αύριο Σάββατο στις 19:30’ στο πρώην Δημαρχείο Δημοτικής Ενότητας Κιλελέρ θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τους δασικούς χάρτες και τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ενώ την Κυριακή στις 11:30΄ στον χώρο του μνημείου θα γίνουν οι καθιερωμένες ομιλίες και η κατάθεση στεφάνων.

 ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΕΛΓΑ

Ο ΕΛΓΑ με ανακοίνωσή του, επισημαίνει πως ανακάλεσε την προηγούμενη εισήγησή του και προώθησε νέα ΚΥΑ στην οποία εισηγείται αύξηση των αμοιβών των ανταποκριτών ανά δήλωση (4 ευρώ/δήλωση φυτικού, 4 ευρώ/δήλωση ζωικού και 8 ευρώ/δήλωση ΠΣΕΑ) και μέχρι του ποσού των 2.400 ευρώ κατ’ άτομο το έτος και αναμένεται η έκδοση της ΚΥΑ, προκειμένου να πληρωθούν οι ανταποκριτές αναδρομικά από το 2016.

ΚΑΠ

Σύσκεψη εργασίας συγκαλεί τη Δευτέρα στο ΥΠΑΑΤ ο γενικός γραμματέας Χαρ. Κασίμης, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν αρκετοί υπάλληλοι των ΔΑΟΚ των Περιφερειών, προκειμένου να συζητήσουν για την νέα ΚΑΠ και τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν σε εθνικό επίπεδο. Ήδη συστήθηκε η Ομάδα Εργασίας, ενώ τρέχει διαδικτυακά και η διαβούλευση μέχρι 2 Μαΐου. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς ας καταθέσουν τις προτάσεις τους. 

ΤΕΥΤΛΑ ΕΒΖ

Προχθές Τετάρτη 29 Μαρτίου δόθηκε εντολή από την ΕΒΖ να εξοφληθούν τα τελευταία 3,1 εκατ. ευρώ προς τους τευτλοπαραγωγούς για την καμπάνια του 2016. Βάσει των υπολογισμών της διοίκησης της Ζάχαρης, συνολικά για φέτος αναμένονται να σπαρθούν λίγο πάνω από 80.000 στρέμματα, έναντι 52.500 στρεμμάτων πέρυσι, μέγεθος καλύτερο, αλλά χωρίς να πιάνεται ο στόχος που είχαν βάλει αρχικά. Ωστόσο, από τη ζαχαροβιομηχανία ακόμα «περιμένουν» και κάνουν έκκληση στους παραγωγούς να βάλουν τεύτλα, τονίζοντας σαν δέλεαρ τη συνδεδεμένη στα 71 ευρώ το στρέμμα για το 2017 και το νέο πρόγραμμα απονιτροποίησης στο οποίο μπαίνει πρώτη φορά η καλλιέργεια, δίνοντας στους παραγωγούς 45 ευρώ παραπάνω από πέρυσι. Τελικά, τα δύο εργοστάσια σε Ξάνθη και Λάρισα, το διαμέρισμα στο Κολωνάκι και ένα ακίνητο στη Σίνδο περνάνε στην τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης.

ΝΕΑ ΣΑΣΟΕΕ

Συγκροτήθηκε σε σώμα το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΣΟΕΕ (σχήμα που διαμόρφωσαν εκπρόσωποι 90 περίπου συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας). Στη θέση του προέδρου είναι ο Αλέκος Κοντός, ενώ στα 20 μέλη που αναδείχτηκαν στις αρχαιρεσίες συμπεριλαμβάνονται οι Θεσσαλοί Νικήτας Πρίντζος (Βόλος 4ος ) και Αχιλλέας Λιούτας (Τρίκαλα 7ος).

ΤΣΕΚ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Μέχρι 250 στρέμματα θα είναι επιλέξιμα για ενεργοποίηση δικαιωμάτων για κάθε δικαιούχο νέο γεωργό ή αλλιώς 25 δικαιώματα, για μέγιστο χρονικό διάστημα πέντε ετών από το έτος έναρξης της γεωργικής δραστηριότητας του γεωργού, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας (άρθρο 50,1307/2013). Στα Φυσικά Πρόσωπα ως έτος δημιουργίας για πρώτη φορά της γεωργικής εκμετάλλευσης νοείται το έτος πρώτης υποβολής της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης. Δικαιούχοι του καθεστώτος κρίνονται τα φυσικά πρόσωπα ηλικίας έως 40 ετών, τα οποία για το έτος ενίσχυσης 2017 θα πρέπει να έχουν υποβάλλει πρώτη φορά Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης το έτος 2012 ή μεταγενέστερα αυτού.

ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Έως και σήμερα 31 Μαρτίου έχουν χρονικό περιθώριο οι μεταποιητικές επιχειρήσεις ώστε να εξοφλήσουν τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας, όπως προβλέπει τροποποιητική απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Αποστόλου. Επιπλέον, στις αλλαγές που φέρει η εν λόγω απόφαση, τονίζεται ότι «οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγκριθούν για να συμμετάσχουν στο καθεστώς, υποχρεούνται να καταθέσουν τα δικαιολογητικά της παραγράφου 3 του άρθρου 2 αυτής της απόφασης, μέχρι την 7η Απριλίου του 2017».

ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΣΤΟ

Ο νέος Πρόεδρος, τα τρία νέα πρόσωπα του Διοικητικού Συμβουλίου και η πλήρης ανανέωση του Εποπτικού καθώς και η κατά 30% συμμετοχή γυναικών στα όργανα διοίκησης, αποτελούν τα πρώτα εμφατικά συμπεράσματα των εκλογών ανάδειξης των καταστατικών οργάνων του Α.Σ. των Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών. 381 έγκυρα ψηφοδέλτια, συμμετοχή που άγγιξε το 90% των οικονομικά ενήμερων μελών και μια υποδειγματική διαδικασία, ολοκλήρωσαν την Κυριακή 27/3 τις εκλογές. Με διάθεση ανανέωσης, στήριξης αλλά και προβληματισμού για το μέλλον του Συνεταιρισμού τους, άνθρωποι κάθε ηλικίας και φύλλου, διανύοντας στην πλειονότητά τους αποστάσεις άνω των 40 χιλιομέτρων, συμμετείχαν στην ανάδειξη των νέων οργάνων διοίκησης του ΘΕΣΤΟ. Την Τετάρτη συνεδρίασαν τα νέα όργανα και συγκλήθηκαν σε Σώμα, με τους εκλεγέντες Συμβούλους να καταλαμβάνουν τις παρακάτω θέσεις: Πρόεδρος: Σουλιώτης Χρήστος – Χάλκη, Αντιπρόεδρος: Χριστοδούλου Κων/νος – Μέλισσα, Γραμματέας: Κουτσαμπέλα Χριστίνα – Χάλκη, Ταμίας: Καουνάς Απόστολος – Ζάππειο, Μέλη: Ακριβούλη Κερατσούλα – Κυπαρίσσι, Δρόσος Γεώργιος – Φάρσαλα, Καρβούνη Κύρα – Φάρσαλα, Κυρίτσης Νικόλαος – Δενδράκια, Πατσιούρας Βασίλειος – Κατωχώρι. Εποπτικό Συμβούλιο: Πρόεδρος Τσιούπρας Μιχαήλ – Χάλκη, Γραμματέας: Ακριβούσης Αλέξανδρος – Μόδεστος, Μέλος: Αγγελακοπούλου Αικατερίνη – Φάρσαλα.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass