ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Πρέπει να αλλάξει η σχέση φυτικής – ζωικής παραγωγής

Δημοσίευση: 26 Απρ 2017 9:35

«Πρέπει να αλλάξει η σχέση φυτικής – ζωικής παραγωγής γιατί αυτό είναι το δυνατό σημείο της χώρας», τόνισε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας με θέματα τον ρόλο της ζωικής παραγωγής στη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για καινοτομία και ανάπτυξη, καθώς και τις νέες τεχνολογίες, προοπτικές και πολιτικές στον χώρο του πρωτογενούς τομέα και της αγροδιατροφής.

Μεταξύ άλλων, ο Λαρισαίος βουλευτής ανέφερε ότι «πρέπει να αλλάξει η σχέση φυτικής – ζωικής παραγωγής, διότι αυτό είναι το δυνατό σημείο της χώρας μας και είναι ακριβώς το ανάγλυφό της, τέτοιο που μπορεί να διαμορφώσει νέες συνθήκες για την παραγωγική διαδικασία. Δεν μπορεί η φυτική παραγωγή να είναι στο 70% και η ζωική στο 30%. Αυτό πρέπει να αλλάξει, άρα χρειάζονται πολιτικές που εφαρμόζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον, το ποιοτικό πλεονέκτημα που έχουμε εμείς ως χώρα πιστεύω είναι η ποιμενική κτηνοτροφία. Κάτω στον κάμπο συζητείται ότι θα μειώσουν την τιμή του γάλακτος, πιέζουν οι τυροκόμοι, για ποιον λόγο; Τι λόγος συντρέχει να μειώσουν σήμερα την τιμή του γάλακτος; Μήπως έπεσε η τιμή του τυριού, έπεσε το γιαούρτι; Τι είναι αυτό που τους αναγκάζει να πιέσουν ώστε να κατεβάσουν την τιμή του γάλακτος κατά 5 ή 6 λεπτά; Άρα, πρέπει να δούμε και άλλες πολιτικές. Θα μου πείτε έχουμε φιλελευθερισμό, ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Για να το δούμε και αυτό λοιπόν, πόσο μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Γιατί δηλαδή να πουλάει το τυρί, τη φέτα, εξαγωγή και να φθάνει 20 ευρώ, 15 ευρώ το κιλό; Διότι το γάλα πριν μερικά χρόνια ήταν στο 1 ευρώ και κάτι, ή αν θυμάστε σε δραχμές ήταν 340 δρχ., το κόστος μεγάλωσε, η τιμή του γάλακτος γιατί να πέφτει;

Εδώ χρειάζεται να πάμε στο άλλο μεγάλο κεφάλαιο, στους συνεταιρισμούς. Πάμε στο μεγάλο κουμπί της ελληνικής γεωργίας που είναι η μεταποίηση, οι συνεταιρισμοί, η προστιθέμενη αξία. Ποιος την καρπώνεται; Η επιστήμη μπαίνει σε αυτόν τον τζόγο προσφέροντας τα εφόδια και όλα τα υλικά.

Πάμε να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί και γρήγορα. Αυτό το «γρήγορα», με αυτόν τον κρατικό μηχανισμό, έτσι όπως είναι δομημένο το σύστημα, μπουσουλάει. Εμείς πρέπει να πετάξουμε. Πώς θα γίνει; Και βλέπετε, ότι οι άλλοι απέξω, πυροβολούν. Πάνε να σου πάρουν τη φέτα, πάνε να σου πάρουν το γιαούρτι. Άρα, όλο το πακέτο, αυτό που θέλουμε να κάνουμε πρέπει να το κάνουμε γρήγορα και σωστά. Όχι βιαστικά.

Νομίζω ότι χρειάζεται μεγάλη δράση και το υπουργείο προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Και θα ήθελα, να εστιάσω, πάρα πολύ, στις ζωοτροφές. Πρέπει να ενισχύσουμε τις ζωοτροφές.

Το θέμα είναι πώς θα συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Εγώ, φοβάμαι ότι και στη φέτα, με τα χεράκια μας, θα βγάλουμε τα ματάκια μας. Διότι, ο ανταγωνισμός ο κομματικός μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες. Ή για την ποιότητα του γάλακτος. Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, ειδικά του μικρού ζώου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass