ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αποκαθιστούμε αδικίες με «νοικιασμένα δικαιώματα»

* Κεγκέρογλου: Να γίνουν δηλώσεις με αναδρομική ισχύ

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2017 22:00

«Έχουμε δεσμευτεί να αποκαταστήσουμε την αδικία που έχει γίνει για τους συγκεκριμένους νέους αγρότες», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας στη Βουλή για τους αγρότες που ενοικίασαν γη με δικαιώματα ενίσχυσης το 2013 και το 2014, αλλά δεν έχουν λάβει καμία επιδότηση από το 2015 και μετά (πρόκειται για το γνωστό πρόβλημα της "Φόρμας 6", που αφορά χιλιάδες αγρότες).

Όπως εξήγησε ο επερωτών βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, «όταν άνθρωποι που είχαν γη και έπαιρναν επιδότηση, ενοικίασαν στο σύνολό τους την περιουσία σε νέους αγρότες ή σε άλλους, αυτοί έπαψαν να είναι ενεργοί αγρότες κατά τον τύπον και δεν δικαιούνται επιδότησης. Όσο για τους νέους που πήραν, επειδή ακριβώς δεν συμπληρώθηκε μια ενημερωτική στήλη, πέρσι προκλήθηκε τεράστιο θέμα και δεν κρίθηκαν δικαιούχοι της επιδότησης. Αυτό είναι ένα θέμα που φαίνεται να απασχολεί δύο κατηγορίες, αλλά συνδέεται.

Βέβαια, υπάρχει και ζήτημα για τους νέους αγρότες που εντάχθηκαν το 2009, οι οποίοι ουσιαστικά δεν πήραν όλη την ενίσχυση την οποία δικαιούνται, δηλαδή αντί για 40 χιλιάδες συνολικά, έχουν λάβει μόνο 20 χιλιάδες και αυτό γιατί υπάρχει μια ερμηνεία ενός κανονισμού η οποία μπορεί, κατά την άποψή μου, με μία διασταλτική ερμηνεία να καλύψει το θέμα, όμως δεν έχει γίνει αυτό μέχρι τώρα».

«Όντως υπήρξε πρόβλημα ειδικά με μισθωμένα δικαιώματα της περιόδου 2013-2014», παραδέχτηκε ο κ. Ε. Αποστόλου και εξήγησε:.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτήν την ώρα υπάρχει ένας κανονισμός τον οποίο δυστυχώς δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε. Όμως, σας είχα πει και το επαναλαμβάνω ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε μια αδικία που έχει γίνει στους συγκεκριμένους νέους αγρότες.

Εμείς από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησής μας επισημάναμε εγγράφως στην Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης DG AGRI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον απώλεια της αξίας των δικαιωμάτων η οποία κυρίως θίγει οικογενειακά εισοδήματα. Γιατί οι περισσότερες από αυτές της περιπτώσεις είναι οι ενδοοικογενειακές μεταβιβάσεις. Το θέμα δεν μας το έλυσαν. Μας απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή –και η φράση είναι συγκεκριμένη- ότι «θίγονται βασικές διατάξεις του Κανονισμού».

Δεδομένου, όμως, ότι ξεκίνησε από το 2016 μια συζήτηση τροποποίησης του συγκεκριμένου κανονισμού στα πλαίσιο του «omnibus», δηλαδή της αναθεώρησης που θα γίνει αυτήν τη χρονιά, υποβάλαμε ξανά το αίτημά μας στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να βρεθεί η κατάλληλη νομική διατύπωση στο συγκεκριμένο άρθρο, για να μπορέσουμε να τροποποιήσουμε τον κανονισμό για να λύσουμε το πρόβλημα.

Πάντα εμείς θέτουμε το συγκεκριμένο ζήτημα, όχι μόνο στα συμβούλια Υπουργών αλλά και στις συναντήσεις που έχουμε με τον αρμόδιο επίτροπο τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις δύο εδώ συναντήσεις στην επίσκεψή του τον Οκτώβριο και τον Μάρτιο.

Δεν έχει οριστικοποιηθεί η διαδικασία της αναθεώρησης. Πιστεύουμε ότι μέσα στα ζητήματα που έχουμε βάλει εμείς και υπήρξε μια κατ’ αρχήν αποδοχή από τον Επίτροπο θα δούμε πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Παράλληλα οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν εργαστεί συστηματικά. Είμαστε έτοιμοι μόλις αρθούν τα νομικά εμπόδια να αποκαταστήσουμε όλη την αδικία που έχει γίνει στους συγκεκριμένους αγρότες, οι οποίοι κατείχαν μισθωμένα δικαιώματα άμεσων ενισχύσεων, αλλά δυστυχώς τα έχασαν εξαιτίας της ερμηνείας που έγινε στον συγκεκριμένο κανονισμό».

«ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΕΕ

ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΟΗΕ…»

Η «Φόρμα 6» είναι μια ολιγωρία του ελληνικού δημοσίου, του ΟΠΕΚΕΠΕ, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που δεν ενημέρωσε ενδελεχώς τους παραγωγούς που θα ενοικίαζαν σε σχέση με τα ισχύοντα. Άρα, λοιπόν, αυτή την παράλειψη του ελληνικού δημοσίου πρέπει να τη διορθώσει το ελληνικό δημόσιο. Δεν θα πάμε ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στον ΟΗΕ», αντέτεινε ο κ. Β. Κεγκέρογλου και πρόσθεσε:

«Με διάταξη αναδρομικής ισχύος θα πρέπει τώρα να γίνουν οι συγκεκριμένες δηλώσεις. Να δώσετε νέα προθεσμία να γίνουν. Έπρεπε να έχουν γίνει το 2015, έπρεπε να έχουν γίνει το 2016, κάντε το έστω τώρα.

Δεν θα κάνουμε μόνο τροπολογίες με αναδρομική ή όχι ισχύ για το λαθρεμπόριο. Πρέπει να ισχύουν και για την αποκατάσταση αδικιών. Εδώ και τώρα σας προκαλώ να το ρυθμίσετε νομοθετικά. Δεν πλήττεται κανένας Κανονισμός. Εκεί που χρειάζεται και έχετε εν μέρει δίκιο, η αναθεώρηση ή ερμηνεία του Κανονισμού είναι για το θέμα των νέων αγροτών, για το αν οι νέοι αγρότες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του 2009 εντάσσονται στην πρόνοια του συγκεκριμένου κανονισμού, με την πενταετία».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ρώτησε με την ευκαιρία τον υπουργό «αν έχουν βάση τα όσα ανακοινώθηκαν από τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ σε σχέση με τη δυνατότητα να λυθεί το θέμα μέσα από την παρακράτηση του 5% από τις επιδοτήσεις, με μια αναλογία 3-2, ούτως ώστε μέσα από εκεί -και εφόσον διοικητικά λυθεί το θέμα- να μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα και στην πράξη με την καταβολή των επιδοτήσεων για τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, τις επιδοτήσεις που έχασαν για το 2015 και το 2016, να τις πληρωθούν μέσα από αυτήν τη διαδικασία».

«ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ

ΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ»

Απαντώντας ο κ. Ε. Αποστόλου σημείωσε: «Επειδή έχουμε πρόβλημα με την ερμηνεία του Κανονισμού - δυστυχώς, επί χρόνια είχαμε πρόστιμα και καταλογισμούς εξαιτίας της κακής ερμηνείας και διαχείρισης των κοινοτικών πόρων-, προσπαθούμε όσο το δυνατόν να μην μας εμφανιστούν ξανά τέτοιου είδους ζητήματα. Έχουμε, λοιπόν, βάλει το συγκεκριμένο θέμα σε μια διαδικασία στα πλαίσια της αναθεώρησης. Αν πραγματικά ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και δεν γίνει αποδεκτό -που εμείς πιστεύουμε ότι θα γίνει αποδεκτό αυτό που έχουμε ζητήσει- θα βρούμε μία διαδικασία, γιατί όντως έχουμε δεσμευτεί να αποκαταστήσουμε την αδικία που έχει γίνει για τους συγκεκριμένους νέους αγρότες. Αν αποκατασταθεί η αδικία, θα βρούμε τους πόρους για να ικανοποιήσουμε το σύνολο των δικαιωμάτων τους».

ΟΣΔΕ: Και επίσημα παράταση μέχρι 15/6

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, υπέγραψε απόφαση με την οποία παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, έως τις 15/06/2017.

 

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass