Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2017 22:17

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Με ικανοποίηση δέχτηκαν τις πρόσφατες βροχοπτώσεις οι παραγωγοί του νομού, καθώς ποτίστηκαν δωρεάν οι καλλιέργειές τους. Βέβαια θα προτιμούσαν αυτές οι βροχές ή οι φυσιολογικές θερμοκρασίες να σημειώνονταν νωρίτερα, καθώς αρχές του μήνα, που ήταν μια κρίσιμη περίοδος, αλλά και προ μιας εβδομάδας, οι υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 30 βαθμών) δημιούργησαν προβλήματα στην ανάπτυξη των σιτηρών και στα ψυχανθή.

Έτσι για σήμερα Παρασκευή στον νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί-βορειοανατολικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 ως 27 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ την Κυριακή στη Θεσσαλία ο καιρός αρχικά θα είναι αίθριος, αλλά το απόγευμα τα σύννεφα θα πυκνώσουν και ενδεχομένως να σημειωθούν βροχές. Τη Δευτέρα 22 του μήνα ο καιρός θα είναι αίθριος, ενώ η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο (27-30 βαθμούς Κελσίου). Από Τρίτη και μέχρι τέλος της εβδομάδας ο υδράργυρος σταθεροποιείται σε θερμοκρασίες φυσιολογικές, 16-30 βαθμούς Κελσίου.

ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ

Τα τελευταία χρόνια, η καλλιέργεια σκόρδου στη χώρα μας παρουσιάζει ανοδική τάση, με τη Λάρισα και τη Βύσσα στην Ορεστιάδα να αποτελούν τις δύο σημαντικότερες παραγωγικές περιοχές. Σύμφωνα με τους ντόπιους παραγωγούς «αγκάθι για την ανάπτυξη του σκόρδου, όπως γενικότερα και της αγροτικής παραγωγής αποτελεί η έλλειψη πιστοποιημένου ελληνικού σπόρου, αλλά και οι αθρόες κατά περιόδους εισαγωγές –μια και οι ανάγκες δεν καλύπτονται από τη ντόπια παραγωγή– από την Κίνα και την Ισπανία». Στην παρούσα φάση, η πλειοψηφία των παραγωγών στον Πλατύκαμπο συνεχίζει τα ποτίσματα, αν και κάποιοι που έχουν ανάγκη χρημάτων μπήκαν ήδη στα χωράφια για να πουλήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα χλωρά σκόρδα, στην τιμή των 15-17 λεπτών. Στόχος των υπολοίπων παραγωγών είναι η μέση τιμή να φθάσει τα 20 λεπτά, ενώ η μέση στρεμματική απόδοση υπολογίζεται και φέτος στους 1,5-2 τόνους\στρέμμα.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Ο ζεστός Μάιος που επικράτησε στον θεσσαλικό κάμπο δεν βοήθησε στην επιθυμητή ανάπτυξη των σιτηρών και των κριθαριών, κυρίως σε εκτάσεις, στις οποίες ο παραγωγός δεν μπόρεσε να αναπτύξει τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες. Τα σιτηρά επηρεάστηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά, ενώ ήδη κάποιοι ζητούν από τη ΔΑΟΚ της Περιφέρειας να διερευνήσει την κατάσταση, έτσι ώστε αν αποδειχτεί ζημιά σε επίπεδο νομού άνω του 30% να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης μέσω ΠΣΕΑ. Αντιθέτως οι βροχές που έπεσαν προ ημερών στον κάμπο λειτούργησαν ευεργετικά για βαμβάκια και όσπρια, απαλλάσσοντας τους παραγωγούς από 1-2 ποτίσματα.

ΠΕΡΙ ΕΦΚΑ

«Γιατί ενώ οι εισφορές μας υπέρ ΕΦΚΑ δεν υπολογίζονται ως εισόδημα στην φορολογική μας δήλωση, δεν ισχύει το ίδιο αλλά θεωρούνται εισόδημα στην μισθολογική κλίμακα για τον υπολογισμό της ασφαλιστικής μας εισφοράς, ενόψει του 2018;». Αυτό αναρωτιέται ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος, ο οποίος ταυτόχρονα σχολιάζει και τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις των συναδέλφων του, οι οποίες δείχνουν φορολογική επιβάρυνση ακόμη και 40-50% σε σχέση με πέρυσι. Με αναλυτικά παραδείγματα και πίνακες ο Λαρισαίος συνεταιριστής υποστηρίζει ότι με τη μείωση του αφορολόγητου και τη φορολόγηση της ενιαίας ενίσχυσης από το πρώτο ευρώ, καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη όλοι (συνταξιούχοι αγρότες, ενεργοί και ετεροεπαγγελματίες), ακόμη και αν τα εισοδήματά τους κυμαίνονται στα 5.000 ευρώ.

ΠΕΡΙ ΦΠΑ

Λιπάσματα, φυτοφάρμακα, σπόροι και βολβοί, συσκευασμένες ζωοτροφές αλλά και ζώντα ζώα υπάγονται από 1/1/2017 στον μειωμένο συντελεστή 13%, όπως και η παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή. Δεν ισχύει το ίδιο ωστόσο για τα αγροτικά μηχανήματα και τον εξοπλισμό, τα οποία δεν αναφέρονται στη λίστα που παρατίθεται στο άρθρο 70 του πολυνομοσχεδίου και κατ’ επέκταση παραμένουν στο 24%. Αυτά διευκρινίζονται, με αφορμή τη μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια. Στο μεταξύ δεν πρόκειται να γίνει δεκτή η τροπολογία Σταϊκούρα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, καθώς δεν έχουν ανταποκριθεί θετικά οι Θεσμοί, σ΄ αυτήν τη φάση, διότι θεωρούν ότι ήδη έχει δοθεί προς τους παραγωγούς η μείωση του ΦΠΑ από 24% στο 13% στα αγροτικά εφόδια. Το Υπουργείο Οικονομικών, όμως επιμένει και ζητά να μειωθεί ή και να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, λόγω των μειωμένων εσόδων στα ταμεία του κράτους και της αύξησης του παραεμπορίου. Την ανάγκη να υπάρξει μείωση στον Ειδικό Φόρο κατανάλωσης στο κρασί, επεσήμανε μεταξύ άλλων και ο αντιπρόεδρος της ΣΑΣΟΕΕ και πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Βόλου, Νικήτας Πρίντζος, κατά τη συνεδρίαση της ακρόασης φορέων, μιλώντας στη Βουλή. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου από την πλευρά του δηλώνει ότι «θα προχωρήσουμε στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, μέσα στο 2017». Πώς θα γίνει αυτό όμως δεν προσδιορίζει.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Αγιάς καλούν τους αγρότες να συμμετέχουν στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 19 Μαίου και ώρα 8.30 το βράδυ στην ταβέρνα «ΧΑΤΖΑΚΟΣ». Στη σύσκεψη θα γίνει ενημέρωση στους αγρότες για τις εξελίξεις που υπάρχουν στο θέμα του παγετού και των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα των διεκδικήσεών τους.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί το 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών που φέτος έχει επιλεγεί να διεξαχθεί από τις 7 έως τις 10 Σεπτεμβρίου στα Χανιά της Κρήτης και συγκεκριμένα στον χώρο του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου (Μ.Α.Ι.Χ.). Το θέμα που έχει επιλεχθεί επικεντρώνεται στις προοπτικές του ελληνικού ελαιολάδου και στα περιθώρια ανάπτυξής του, αλλά και στην κτηνοτροφία, ενώ έχουν κληθεί να συμμετέχουν αγρότες από χώρες της Νότιας Ευρώπης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν πετυχημένα παραδείγματα ανάπτυξης στον τομέα της ελαιουργίας και της κτηνοτροφίας. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συνέδριο μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο email: greek.young.farmers@gmail.com και στα τηλέφωνα 6980-836761 (Νίκος Παυλονάσιος) και 6932-335569.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ Ο ΣΑΣΟΕΕ

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου, και δη στα γραφεία της Γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου, συνεδριάζει αύριο Σάββατο 20 Μαΐου το Διοικητικό Συμβούλιο της Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. (Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος). Είναι η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της νεοσύστατης τριτοβάθμιας Συνεταιριστικής Οργάνωσης, μετά τη συγκρότησή του σε σώμα, με τη συμμετοχή και του Εποπτικού της Συμβουλίου. Ιδιαίτερα συμβολική θεωρείται η επιλογή του θεσσαλικού χώρου, ως τόπος για την πρώτη συνεδρίαση της Διοίκησης της Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε, προκειμένου να αναδειχθεί η σπουδαιότητα των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου της χώρας και σηματοδοτεί την προσπάθεια που θα καταβληθεί εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου για την επίλυσή τους.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass