ΑΝΑΦΟΡΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

«Αμεσα οι εκτιμήσεις για τη χαλαζόπτωση»

* Αποδυνάμωση του τοπικού ΕΛΓΑ, με απόσπαση εκτιμητών στη Βέροια, καταγγέλλει η ΕΟΑΣΝΛ

Δημοσίευση: 27 Μαϊ 2017 15:45

Την ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας σχετικά με τις εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες που προκάλεσε η προχθεσινή χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές του νομού Λάρισας σε χωριά των Δήμων Φαρσάλων, Κιλελέρ, Ελασσόνας και Τυρνάβου, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Αποστόλου.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ «εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες προκάλεσε η προχθεσινή χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές του Νομού Λάρισας σε χωριά των Δήμων Φαρσάλων, Κιλελέρ, Ελασσόνας και Τυρνάβου.

Η ΕΟΑΣΝΛ επικοινώνησε με τον ΕΛΓΑ και ζήτησε να ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων ζημιάς από τους παραγωγούς και άμεσα να πραγματοποιηθεί η εκτίμηση της ζημιάς ώστε να δοθούν έγκαιρα αποζημιώσεις και να στηριχτεί το εισόδημα των παραγωγών.

Στην επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που είχαμε, ότι μεγάλος αριθμός εκτιμητών του υποκαταστήματος Λάρισας του ΕΛΓΑ, κυρίως συμβασιούχοι, πρόκειται να μεταφερθούν στη Βέροια για να ενισχύσουν το εκεί κατάστημα του ΕΛΓΑ και να γίνουν εκτιμήσεις για ζημιές που υπάρχουν σε καλλιέργειες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του ΕΛΓΑ στη Λάρισα και την καθυστέρηση στην εκτίμηση των εκτεταμένων ζημιών στον Νομό από τον παγετό και τη χαλαζόπτωση.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη δεν έχουν καθαρογραφεί και δεν έχουν αποσταλεί στους παραγωγούς τα πορίσματα από τις ζημιές του 2016 σε κεράσια, κάστανα και άλλα προϊόντα. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποδυναμωθεί ο ΕΛΓΑ από τους εκτιμητές όταν στον Νομό μας υπάρχουν τόσες πολλές και μεγάλες εκκρεμότητες και θα δημιουργηθούν μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτίμηση και την αποζημίωση της ζημιάς.

 Για μια ακόμη φορά και με αφορμή αυτό το γεγονός, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% το κεφάλαιο και την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Με πρόσληψη του απαραίτητου εργατικού δυναμικού ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του σε όλη τη χώρα.

 Άμεσα ζητάμε: Να μην αποδυναμωθεί ο ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία μεταφέροντας εκτιμητές σε άλλες περιοχές όταν στον νομό μας υπάρχουν τόσες πολλές εκκρεμότητες.

 Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ από το 2011 και μετά παρά τις δεσμεύσεις που είχαν να δίνουν περίπου 35 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τις ανάγκες του ΕΛΓΑ. Με αυτά τα χρήματα που δεν έχουν αποδώσει στον ΕΛΓΑ να προχωρήσουν άμεσα σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που να καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού σε όλη τη χώρα.

 Να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών από τον παγετό και τη χαλαζόπτωση ώστε να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς και όχι μετά από 15-16 μήνες όπως πάει να γίνει στην περίπτωση των αγροτών Τυρνάβου και Αγιάς από τον περυσινό παγετό που δεν έχουν δοθεί ακόμη οι αποζημιώσεις αλλά και τα πορίσματα σε πολλές περιπτώσεις» καταλήγει η ανακοίνωση.

Με την ΕΟΑΣΝΛ να καλεί τους παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιές, «να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass