ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ «ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ» ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ – ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

«Ταξίδι» κτηνοτρόφων ανά την Ελλάδα προκειμένου να εντοπίσουν και να πληρώσουν για τους βοσκότοπους

*Κτηνοτρόφος από το Κιλκίς θα πρέπει να πάει αυτοπροσώπως σε ορεινό δήμο της Φθιώτιδας και μετά στη Λαμία για να πληρώσει 100 ευρώ

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2017 22:42
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

 «Όπως λειτούργησε η περίφημη «τεχνική λύση» του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία εξαπόστειλε στα πέρατα της ελληνικής επικράτειας τους κτηνοτρόφους προκειμένου να βοσκήσουν τα “ταξιδιάρικα” κοπάδια τους, θα πρέπει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να γίνουν απίθανα και τραγελαφικά πράγματα προκειμένου να γλιτώσουν εξοντωτικές ποινές», προειδοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ).

Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθούν «αναίμακτα» για τους κτηνοτρόφους τα προβλεπόμενα της Υπουργικής Απόφασης 1332/93570/23-08-2016» και τονίζει: «Θα κληθούν οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες και στους Δήμους της χώρας όχι μόνο να κάνουν υπερπροσπάθεια, αλλά κυριολεκτικά να επικαλεστούν ανώτερες δυνάμεις και ειδικές ικανότητες, προκειμένου να εντοπίσουν και ειδοποιήσουν τους ανά την Ελλάδα κτηνοτρόφους για την υποχρέωση υπογραφής μισθωτηρίου και καταβολής του αντιτίμου στον τόπο που τους έχει κατανεμηθεί ο βοσκότοπος».

Όπως εξηγούν οι γεωπόνοι – δημόσιοι υπάλληλοι, «θα πρέπει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, έως τέλος Ιουνίου σε πρώτη φάση για το έτος 2016, οι εκατοντάδες χιλιάδες κτηνοτρόφοι της χώρας, αρχικά να πληροφορηθούν πού έχουν κατανεμηθεί οι βοσκότοποί τους και στη συνέχεια - στην πάρα πολύ συνηθισμένη περίπτωση που η κατανεμηθείσα έκταση βρίσκεται όχι μόνο σε κάποιο όμορο Δήμο, αλλά στα πέρατα της χώρας - να κάνουν μία βόλτα αναψυχής, ώστε να πάνε επιτόπου στον Δήμο που ο βοσκότοπος ανήκει, να υπογράψουν το απαραίτητο συμφωνητικό, να πληροφορηθούν τον λογαριασμό που έχει «ανοίξει» η οικεία Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.), να καταβάλουν τα χρήματα στον λογαριασμό και στη συνέχεια να πάνε στην οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) να το γνωστοποιήσουν προκειμένου να μην τους επιβληθούν ποινές.

Φανταστείτε, δηλαδή, κτηνοτρόφο του νομού Κιλκίς ή της Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει «πάρει» βοσκοτόπους σε κάποιο ορεινό Δήμο της Φθιώτιδας, να πρέπει να πάει αυτοπροσώπως στην έδρα αυτού του Δήμου, να υπογράψει συμφωνητικό, να καταθέσει τα χρήματα σε συγκεκριμένο λογαριασμό που θα του υποδείξουν και στη συνέχεια να πάει να δώσει αντίγραφο του καταθετηρίου στην Δ.Α.Ο.Κ. της Φθιώτιδας (Λαμία). Όλα αυτά για να καταβάλει ένα τίμημα που μπορεί να κυμαίνεται πάνω – κάτω στα εκατό ευρώ (π. χ. για 250 στρ. βοσκότοπο). Επισημαίνουμε ότι το παράδειγμά μας δεν είναι από τα ακραία καθώς τέτοιο θα ήταν να μιλήσουμε για κτηνοτρόφο που θα χρειάζονταν να ανέβει και σε καράβι ή αεροπλάνο. Αντιλαμβάνεστε ότι πιο παράλογη διαδικασία από την προαναφερόμενη δεν θα μπορούσε να υπάρξει».

ΠΡΟΤΑΣΗ

Η ΠΟΓΕΔΥ προτείνει να αναζητηθεί άμεσα άλλος τρόπος πληρωμής των κατανεμηθέντων βοσκοτόπων από τους κτηνοτρόφους και αναφέρει ως τέτοιον την παρακράτηση χρημάτων από την ενιαία ενίσχυση. «Στη συνέχεια τα χρήματα αυτά να αποδοθούν άμεσα στις Περιφέρειες ή και στους Δήμους, εάν υπάρχουν δημοτικοί βοσκότοποι, σε λογαριασμούς που θα γνωστοποιηθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν για την εκπόνηση των προβλεπόμενων διαχειριστικών σχεδίων. Με την πρόταση αυτή αποφεύγεται η άσκοπη ταλαιπωρία, οι χαμένες ώρες των υπηρεσιών και των κτηνοτρόφων, η σπατάλη χρήματος για παράλογα ταξίδια και φυσικά ο καταλογισμός ποινών», σημειώνει η ΠΟΓΕΔΥ.

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass