ΧΤΥΠΟΥΝ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΟΙ ΘΕΡΙΖΟΑΛΩΝΙΣΤΙΚΕΣ - ΠΟΥ ΚΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ

Ολοκληρώνονται τα αλώνια και η αγωνία των σιτοπαραγωγών

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2017 22:26

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι Θεσσαλοί σιτοπαραγωγοί, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες βοηθούν στην ολοκλήρωση των αλωνισμών, με τις συλλεκτικές μηχανές να… τα «δίνουν όλα» στα χωράφια.


Οι προσδοκίες των παραγωγών είναι χαμηλές αναφορικά με τις τιμές, αφού ο καιρός του Μαΐου σε συνδυασμό με τις συνεχείς βροχοπτώσεις του Ιουνίου υποβάθμισαν σημαντικά το προϊόν. Σύμφωνα με τους γεωπόνους του κάμπου «φέτος παρατηρείται μια μείωση της καλλιεργούμενης ποσότητας από 30% ως 50%, ενώ αντίστοιχη είναι και η ποιοτική υποβάθμιση του σκληρού σίτου, καθώς το ειδικό βάρος από 80%-82% που ίσχυε πέρυσι, οι φετινές βροχές το μείωσαν σε 76% (με τα σιτηρά στα χωράφια να έχουν ασπρίσει σημαντικά). Η εκτίμηση για τις φετινές αποδόσεις κυμαίνεται στα ξηρικά από 200-300 κιλά\στρ. και στα ποτιστικά από 300-400 κιλά\στρ. Σχετικά με τον αλωνισμό, αυτός κορυφώνεται τούτες τις μέρες που ανέβηκε ο υδράργυρος, με τις μηχανές να χτυπούν υπερωρίες, ενώ βοήθησαν σημαντικά και οι έμποροι, οι οποίοι δέχτηκαν να αποθηκεύσουν το προϊόν ακόμη και με 15-16% υγρασία».
Όσον αφορά στις τιμές, μπορεί η ΕΑΣ Βόλου να ανακοίνωσε πρόσφατα την τιμή συγκέντρωσης του σκληρού στα 19 λεπτά το κιλό για τα μέλη της, αλλά η εκτίμηση των υπολοίπων παραγωγών είναι ότι σε πρώτη φάση η αγορά θα προσφέρει γύρω στα 18 λεπτά\κιλό, ενώ για τα ελάχιστα ποιοτικά σιτηρά η προσφορά θα αγγίξει τα 21-22 λεπτά. Ο καθυστερημένος αλωνισμός προβληματίζει και την ΕΑΣ Τρικάλων, η οποία δεν έχει ανακοινώσει τιμές. Οι αποδόσεις κινούνται στα σκληρά 300-350 κιλά το στρέµµα. Πέρσι η ΕΑΣ Τρικάλων είχε δώσει και για τα σιτάρια και για τα κριθάρια 17 λεπτά το κιλό. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη γείτονα και ανταγωνιστική χώρα, Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει επίσης πρόβλημα με τις καιρικές συνθήκες, υποβαθμίζοντας περαιτέρω την ποιότητα του προϊόντος.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass