ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΟΥ 4ΗΜΕΡΟΥ

Κάηκαν αμπέλια – οπωροφόρα

* Εγινε αναγγελία ζημιάς, αρχίζουν οι δηλώσεις

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2017 22:15
Κάηκαν αμπέλια από τον καύσωνα δείχνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Στ. Τσικριτσής Κάηκαν αμπέλια από τον καύσωνα δείχνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Στ. Τσικριτσής

Διπλή καταστροφή μέσα σε μισό χρόνο για εκατοντάδες αμπελοκαλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής του κάμπου Τυρνάβου – Αμπελώνα. Μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου Ιανουαρίου όπου η θερμοκρασία έπεσε στους -19 βαθμούς Κελσίου όσα αμπέλια γλίτωσαν από τον παγετό καταστράφηκαν το τετραήμερο του καύσωνα από τις υψηλές θερμοκρασίες που άγγιξαν τους 44 βαθμούς Κελσίου ειδικά το Σάββατο αλλά και προχθές Κυριακή.

Η χθεσινή ημέρα, Δευτέρα, ήταν η μέρα που οι αγρότες - αμπελοκαλλιεργητές διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής με τα καμένα σταφύλια στα τσαμπιά των αμπελιών.

Μεγάλο πρόβλημα επίσης εμφανίστηκε στις δενδροκαλλιέργειες αχλαδιών και ροδάκινων .

Εν τω μεταξύ, μετά από παρέμβαση του δημάρχου Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση στον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Μιχάλη Λιόντο οι ανταποκριτές του Οργανισμού στον Τύρναβο προχώρησαν στη σχετική αναγγελία και οι δηλώσεις ζημιάς από τον καύσωνα σε αμπελοκαλλιέργεια, οπωροφόρα αλλά και μποστανικά αναμένεται να ξεκινήσουν από αύριο Τετάρτη.

Σημαντική και η παρέμβαση στον ΕΛΓΑ του προέδρου του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού κ. Χρήστου Τσιτσιρίγγου προς τον ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τον δήμαρχο κ. Παναγιώτη Σαρχώση ώστε να καταγραφούν οι ζημιές από τον καύσωνα και να αποζημιωθούν οι αγρότες αμπελοκαλλιεργητές αλλά και γενικότερα οι αγρότες η παραγωγή των οποίων επλήγη από τον καύσωνα.

Ακόμα ο κ. Τσιτσιρίγγος χθες νωρίς το πρωί κινητοποίησε τους γεωπόνους του Οινοποιείου για να διαπιστώσουν από κοντά το μέγεθος της ζημιάς, όπως και έγινε. Επίσης ο κ. Τσιτσιρίγγος για το μείζον θέμα της ένταξης των αμπελιών στα ΠΣΕΑ για τον παγετό του περασμένου Ιανουαρίου αναφέρθηκε με θετικά λόγια στην προσωπική παρέμβαση του συντοπίτη υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη.

ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σε χθεσινή ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων του Δήμου Τυρνάβου τονίζεται ότι: «Μετά τον καύσωνα που έπληξε όλη τη χώρα ήρθε το πάγωμα για εκατοντάδες παραγωγούς του Δήμου Τυρνάβου οι οποίοι διαπίστωσαν άμεσα ότι υπέστησαν μεγάλες ζημιές στην αμπελοκαλλιέργεια και σε δενδροκαλλιέργειες. Ήδη χθες Δευτέρα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Μιχάλη Λιόντο τόσο από τους εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων όσο και από την Ε.Ο.Α.Σ.Ν.Λ.».

Σύμφωνα με στοιχεία από τους εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ τους τόνισε ότι έχει γίνει αναγγελία ζημιάς και θα ακολουθηθεί η διαδικασία υποβολής δηλώσεων.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι καλούν όλους τους πληγέντες παραγωγούς να υποβάλλουν άμεσα τις δηλώσεις ζημιάς που έχουν υποστεί στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και ζητούν από τον Οργανισμό να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις και να δοθούν δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΣΕΑ

Επίσης σε ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι τονίζουν ότι: «Μετά τη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Ιουνίου στον ΕΛΓΑ Λάρισας από τις Ενωτικές Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας στην οποία συμμετείχαν δεκάδες αγρότες ανέδειξαν το θέμα της αδικίας που έγινε στους αμπελοκαλλιεργητές του Δήμου Τυρνάβου με την εξαίρεσή τους από τη διαδικασία των ΠΣΕΑ φαίνεται να υπάρχει κάτω από την πίεση που άσκησε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα θετική έκβαση. Ωστόσο οι αγρότες δηλώνουν ότι κρατούν πάντα επιφυλάξεις λόγω της εμπειρίας τους απέναντι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και καλούν τους συναδέλφους τους σε αγωνιστική επαγρύπνηση».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

«Δεν βγάζουν χειμώνα οι αγρότες»

Νέα παρέμβαση κάνει, μετά τις τελευταίες εξελίξεις η δημοτική παράταξη του Δήμου Τυρνάβου «Λαϊκή Συσπείρωση», με επικεφαλής τον κ. Στέλιος Χατζηκράχτη, όπου τονίζονται τα εξής: «Τα προβλήματα και οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες του Δήμου Τυρνάβου δεν έχουν τελειωμό.

Ο καύσωνας που ενέσκηψε αυτές τις μέρες στην περιοχή, έχει αφήσει πίσω του τεράστιες ζημιές. Στα αμπέλια, τα σταφύλια σε μεγάλο βαθμό έχουν μαυρίσει πριν την ώρα τους, έχουν αφυδατωθεί και σταφιδώσει. Στην δενδροκαλλιέργεια (ροδάκινα, αχλάδια, ελιές) οι ζημιές είναι μεγάλες.

Τούτη τη φορά, δούλεψαν έγκαιρα τα αντανακλαστικά της Δημοτικής Αρχής, (δεν την πρόλαβε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) και έγινε η αναγγελία της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ Λάρισας με την υποβολή δηλώσεων που ξεκινά άμεσα.

Εδώ τώρα χρειάζεται η δυναμική παρέμβαση του αγροτικού κινήματος της περιοχής μας για να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ και να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις, γιατί με τις απανωτές ζημιές που έχουν μέχρι τώρα οι αγρότες στην παραγωγή τους «δεν βγάζουν χειμώνα».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass