ΕΩΣ 10,9 ΕΥΡΩ ΤΟ ΣΤΡΕΜΜΑ ΑΝΑ ΕΤΟΣ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΜΑΤΑ

Επιδότηση για να «ζωντανέψουν» υποβαθμισμένοι βοσκότοποι

• Δίνονται χρήματα για σπορά και φύτευση φυτικών ειδών της ελληνικής χλωρίδας που ευδοκιμούν στην περιοχή

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2017 18:55

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

 

Επιδότηση έως 10,9 ευρώ ανά στρέμμα κάθε χρόνο για μια 5ετία φέρνει η δράση «Βελτίωση περιβαλλοντικής κατάστασης βοσκήσιμων γαιών σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο ερημοποίησης λόγω διάβρωσης», που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 κατά την 1η τροποποίησή του που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Όπως αναφέρεται στην απόφαση τροποποίησης, οι βοσκότοποι στην Ελλάδα αποτελούν κατά κανόνα ημιφυσικά οικοσυστήματα χωρίς τεχνητές εισροές (λίπανση, άρδευση) και χαρακτηρίζονται στην πλειονότητά τους – το 75% - ως γεωργικές περιοχές Υψηλής Φυσικής Αξίας (HNV).
Υπάρχουν ωστόσο και αρκετοί υποβαθμισμένοι βοσκότοποι, κυρίως λόγω των φυσικών τους χαρακτηριστικών όπως το φτωχό έδαφος που δυσχεραίνει την ανάπτυξη αυτοφυούς βλάστησης ώστε να εξασφαλίζεται ικανοποιητική κάλυψη και οι μεγάλες κλίσεις που σε συνδυασμό με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν σε πολλές περιοχές της χώρας ευνοούν τη διάβρωση. Επιπλέον, η συμπίεση του εδάφους που αναπόφευκτα έχει επιφέρει ακόμη και η μέτριας έντασης βόσκησή τους κατά τη διάρκεια των περασμένων δεκαετιών, δυσχεραίνει τη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση. Εξαιτίας του συνδυασμού των παραπάνω ο χαρακτήρας της Υψηλής Φυσικής Αξίας (HNV) έχει πάψει να ισχύει για μέρος των βοσκούμενων εκτάσεων.
Η συγκεκριμένη δράση αφορά την ενίσχυση της βλάστησης σε υποβαθμισμένους βοσκότοπους, προκειμένου να αυξηθεί η πυκνότητα της βλάστησης, να βελτιωθεί η χλωριδική σύνθεση και να περιοριστεί η διάβρωση του εδάφους που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα στις περιοχές αυτές.
Η δράση θα εφαρμοστεί σε ιδιωτικούς και σε δημόσιους βοσκότοπους των οποίων η βλάστηση είναι υποβαθμισμένη σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα κατά τόπους διαχειριστικά σχεδία βόσκησης.
Οι δεσμεύσεις είναι πενταετούς διάρκειας και εφαρμόζονται σε καθορισμένους βοσκοτόπους καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας με την προϋπόθεση ότι αυτοί κατέχονται νόμιμα κατ’ έτος και καθ’ όλη την περίοδο της δέσμευσης.
Στο πλαίσιο της δράσης οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν μία από τις δύο ή και τις δύο ακόλουθες δεσμεύσεις:
-Αναχλόαση του ενταγμένου βοσκοτόπου που συνίσταται στη σπορά ή/και φύτευση φυτικών ειδών της ελληνικής χλωρίδας που ευδοκιμούν στην περιοχή και στις απαραίτητες σχετικές καλλιεργητικές φροντίδες σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη μελέτη εφαρμογής. Περίφραξη του ενταγμένου βοσκοτόπου.
- Εκ περιτροπής βόσκηση που συνίσταται στη μη βόσκηση τμήματος του βοσκότοπου επί ένα εξάμηνο ανά έτος και για όσα έτη προβλέπεται στη μελέτη εφαρμογής, ώστε να ενισχυθεί η φυσική του αναβλάστηση. Περίφραξη του ενταγμένου βοσκοτόπου.
Το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής της δράσης καλύπτει όλη τη χώρα.

 

ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ
Οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως για να αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το διαφυγόν εισόδημα, τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που ανελήφθησαν.
Ως πρόσθετες δαπάνες ορίζονται:
-εργασίες εδάφους για την ετοιμασία της σποροκλίνης,
-εργασίες σποράς των νομευτικών φυτών και προμήθειας σχετικής σποράς
Ως κόστος συναλλαγής ορίζεται το κόστος για τη σύνταξη της μελέτης εφαρμογής, η εκπόνηση της οποίας είναι επιλέξιμη στο πλαίσιο και των δύο δεσμεύσεων και η οποία περιλαμβάνει:
-Την περιγραφή και βοσκοϊκανότητα του ενταγμένου βοσκότοπου.
-Το σχέδιο δράσης για την αναχλόαση / εκ περιτροπής βόσκηση, κατά περίπτωση, του ενταγμένου βοσκότοπου.
-Την εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του σχεδίου δράσης στη βοσκοϊκανότητα του ενταγμένου βοσκότοπου.
Οι δαπάνες περίφραξης είναι επιλέξιμες για ενίσχυση από το μέτρο 4, υπομέτρο 4.4 «Στήριξη για μη παραγωγικές επενδύσεις».
Τα ποσά στήριξης σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης υπολογισμού του ύψους ενίσχυσης είναι τα ακόλουθα:
- Κόστος για τη σύνταξη της μελέτης εφαρμογής το οποίο ανέρχεται στα 0,9 ευρώ ανά στρέμμα.
-Μέγιστο κόστος αναχλόασης: 5 ευρώ ανά στρέμμα ανά έτος.
-Μέγιστο κόστος εκ περιτροπής βόσκησης: 5 ευρώ ανά στρέμμα ανά έτος.

 

ΚΟΣΤΟΣ
Η εφαρμογή των δεσμεύσεων της δράσης συνεπάγεται κάποια σχετικά αυξημένα κόστη:
-Κόστος εκ περιτροπής βόσκησης
Στην εκ περιτροπής βόσκηση μπορεί κατά περίπτωση να παρατηρηθεί μείωση εισοδήματος κατά τη διάρκεια της πρώτης διετίας (αυτό θα αποδεικνύεται από τη μελέτη εφαρμογής). Το κόστος εισοδήματος εκτιμάται με βάση τη μείωση της βοσκοϊκανότητας και δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5 ευρώ ανά στρέμμα ανά έτος.
- Κόστος Αναχλόασης (η ανάγκη θα αποδεικνύεται από τη μελέτη εφαρμογής). Δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 5 ευρώ/ στρέμμα/ έτος). Η ποσότητα του σπόρου που χρειάζεται κυμαίνεται από 5-10 κιλά ανά στρέμμα. Η εμπορική αξία ενός σακιού 50 κιλών με μείγμα σπόρων κυμαίνεται από 15-50 €. Συνεπώς η τιμή ανά κιλό είναι από 0,3 έως 0,8 € με μέση τιμή 0,55€/ κιλό. Συνεπώς η τιμή της ποσότητας σποράς υπολογίζεται στα 5 ευρώ ανά στρέμμα ανά έτος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass