Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

Θέλουν την ΚΑΠ ευρωπαϊκή και λιγότερο γραφειοκρατική

• Μικρό μόνο μέρος της τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές φτάνει στα χέρια των αγροτών • Το 85% θεωρεί ότι πρέπει να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ 91% τάσσεται υπέρ κοινού πλαισίου διάδοσης καλών πρακτικών

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2017 16:37

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας

 

Οι αγρότες λαμβάνουν ένα μικρό μόνο ποσοστό αυτού που πληρώνουν οι καταναλωτές για τρόφιμα, την ώρα που το αγροτικό εισόδημα είναι χαμηλότερο του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Αυτά είναι δύο από τα βασικά συμπεράσματα της διαβούλευσης που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και στην οποία έλαβαν μέρος 322 χιλιάδες πολίτες και εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της διαβούλευσης τα οποία παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή:
-Το 66% των συμμετεχόντων στη διαβούλευση θεωρεί τις άμεσες ενισχύσεις ως τον καλύτερο τρόπο για να επιτευχθεί ένα αποδεκτό επίπεδο ζωής για τους αγρότες καθώς το 97% θεωρεί, όπως προαναφέρθηκε, ότι ένα μικρό μόνο μέρος από την τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές φθάνει στους παραγωγούς και το 88% ότι το αγροτικό εισόδημα είναι χαμηλότερο του μέσου ευρωπαϊκού.
-Η πλειονότητα των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η ΚΑΠ πρέπει επίσης να διασφαλίζει πως οι αγρότες ενθαρρύνονται να παίζουν τον ρόλο τους στη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής (73%) και την προστασία του περιβάλλοντος (85%), την προστασία της βιοποικιλότητας, τη μείωση της υποβάθμισης των εδαφών και τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων με βάση την αρχή της αειφορίας.
-Οι συμμετέχοντες σε ποσοστό 90% πιστεύουν ότι η διαχείριση της αγροτικής πολιτικής θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς παρέχει πραγματική προστιθέμενη αξία.
- Το 86% των συμμετεχόντων αναδεικνύει την ανάγκη να διατηρηθεί η συνοχή σε οικονομικό, κοινωνικό και χωρικό επίπεδο σ’ όλη την ΕΕ, ενώ το 91% τάσσεται υπέρ ενός κοινού πλαισίου για τη διάδοση καλών πρακτικών.
-Από τα ευρήματα είναι επίσης ξεκάθαρο ότι πολίτες και αγρότες θέλουν η μελλοντική ΚΑΠ να είναι πιο απλή και λιγότερο γραφειοκρατική ώστε ακριβώς να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά σ’ αυτές τις προκλήσεις.

 

ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ 508 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ
«Σήμερα είναι ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο αριθμός των συμμετεχόντων στην ηλεκτρονική διαβούλευση καταδεικνύει το επίπεδο του ενδιαφέροντος για την ΚΑΠ, η οποία εξακολουθεί να στηρίζει έναν δυναμικό αγροτικό τομέα, να διασφαλίζει τρόφιμα ασφαλή και υψηλής ποιότητας για 508 εκατομμύρια πολιτών και να παρέχει σημαντικές επενδύσεις σε αγροτικούς τομείς», επισήμανε ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ κ. Φιλ Χόγκαν μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης.
Επισημαίνεται ότι τα ευρήματα της διαβούλευσης θα αξιοποιηθούν στη διαμόρφωση της θέσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον των τροφίμων και της γεωργίας.
Η ηλεκτρονική διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση της ΚΑΠ διήρκεσε από τις 2 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαΐου 2017. Χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο σε 23 γλώσσες το οποίο περιελάμβανε 28 «κλειστές» ερωτήσεις (πολλαπλών επιλογών), πέντε «ανοιχτές» ερωτήσεις και παρείχε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να καταθέσουν προτάσεις πολιτικής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass